ZUBB Tipt: London Calling

6 mei 2014, 09:14 | Jeroen

Het festival wat ooit begon in 1992 als showcasefestival voor de nieuwste beloftes uit Groot-Brittannië, is nu een springplank voor nieuwe spraakmakende alternatieve acts. Op het festival hebben al heel wat namen gestaan die later doorbraken bij het grote publiek, zoals: Foster The People, Florence and the Machine, Bombay Bicycle Club, Friendly Fires, The XX, Blur, The Kooks, Editors, Bloc Party en The Libertines. Een blik op het programma leert in ieder geval dat er weer genoeg moois te beluisteren en te zien is tijdens London Calling. Vanwege het succes van het festival zijn er dit jaar twee data bijgekomen (woensdag 7 en 8 mei) en wel op bijzondere locatie: het vernieuwde Tolhuistuin. ZUBB blikt alvast vooruit op het festival maakt een mooie selectie voor je om in de gaten te houden.

East India Youth

woensdag | thtzaal,Tolhuistuin | 20:00
De multi-instrumentalist William Boyle is niet in een hokje te vangen. Zijn debuutplaat Total Strife Forever bevat lange elektronische, bijna klassiek klinkende, soundscapes die opgevolgd worden door surrealistische zangpartijen, integrerende climaxen en snoeiharde technobeats. Verwacht live een eenmansshow waarbij Boyle headbangend zich verschuilt achter een bak apparatuur en af en toe op zijn gitaar ramt.

Klaxons

woensdag | thtzaal, Tolhuistuin | 21:15
De in 2005 opgerichte band Klaxons wint in 2007 de prestigieuze Mercury Music Prize voor hun debuutalbum Myths of the Near Future. Ze treden hierdoor in de voetsporen van onder andere Franz Ferdinand, Artic Monkeys, PJ Harvey, Pulp, Suede, Portishead en de eerste winnaar Primal Scream. De singles Golden Skans en It’s Not Over worden in het thuisland Engeland hits en de band tourt de hele wereld over. In de zomer van 2010 verschijnt het opvolger Surfing the Void, welke in tegenstelling tot het debuut niet in het thuisland wordt opgenomen, maar in Los Angeles. Het wordt een bescheiden succes. Het derde Klaxons album, Love Frequency, gaat na een jarenlang opnameproces, begin volgende maand verschijnen. Het voorproefjes There Is No Other Time stond onlangs nog in de Singles column. Te verwachten is dat in het Tolhuistuin voor het eerst nieuw materiaal te horen is. Uiteraard aangevuld met de knallers van de vorige albums.

Glass Animals

donderdag | thtzaal,Tolhuistuin | 22:00
In onze rubriek De Singles besteedden we al aandacht aan dit kwartet uit Bristol. Op London Calling staan ze 8 mei in de Tolhuistuin. Glass Animals is de eerste band die getekend is door het nieuwe label van superproducer Paul Epworth (bekend van o.a. Adele, Friendly Fires en Bloc Party). Glass Animals maakt mysterieuze fluisterpop, met dwingende drumarrangementen en sfeervolle melodielijnen. Geen optreden dus waar het dak van afgaat van het vernieuwde Tolhuistuin, maar eentje om in alle stilte van te genieten.

The Trouble With Templeton

vrijdag | grote zaal, Paradiso | 20:30
Maandag 12 mei verschijnt het debuutalbum Rookie van de band The Trouble With Templeton (TTWT). Het optreden van deze alternatieve rockband op London Calling is dus een paar dagen voor de release van het album. TTWT, uit Brisbane, Australië, is in 2011 gevormd door zanger en gitarist van de band Thomas Calder. In hun thuisland is de band al succesvol en met deze tour moeten ze de wereld gaan veroveren. De muziek wordt door de band zelf als verrassend omschreven. Niet de indie/folk die je gewend bent. Volgens frontman Calder weten ze nooit waar een lied naar toe zou gaan bij het opnemen ervan. Een interessant uitgangpunt en of dat live ook goed klinkt zullen we vrijdag zien.

Folly & The Hunter

vrijdag | kleine zaal, Paradiso | 21:30
Als Justin Vernon (van Bon Iver) niet eenzaam in een blokhut zich had teruggetrokken om en de ziekte van Pfeiffer te overkomen, met een gevoel dat zijn muzikale carrière ten einde was, had het resultaat meer geklonken als Tragic Care van Folly & The Hunter. Dit album verschijnt eind mei en bevat het nummer Moth In The Porch Light, wat eigenlijk al de moeite loont om het hele optreden op te wachten. Deze groep maakt gelaagde folknummers met pop invloeden. De band is gevestigd in Montreal, Canada en hun debuut Residents verscheen in 2011. Het is even de vraag hoe de prachtige luistermuziek tijdens een festival uitpakt, maar mijn hoop is dat het publiek de moeite zal nemen stil te zijn om naar de muziek te luisteren.

Royal Blood

zaterdag | grote zaal, Paradiso | 22:00
Het duo Royal Blood werd in Worthing opgericht in 2013. Het bestaat uit de vrienden Mike Kerr (zang, bas) en Ben Thatcher (drums). In de zomer van 2013 droeg Arctic Monkeys drummer Matt Helders een t-shirt van de band (voor de release van hun eerste single) tijdens hun Glastonbury optreden. In december 2013 werd Royal Blood genomineerd voor de BBC Sound of 2014, wat helaas net aan hun neus voorbij ging (Sam Smith was de gelukkige). Wanneer we een debuutalbum kunnen verwachten is nog niet bekend. Het laatste wapenfeit van de band is de single Come On Over, die we vorige week nog in de Singles bespraken. Aanstaande zaterdag spelen ze een rockende set van drie kwartier, we zijn nieuwsgierig of de hoge verwachtingen overtroffen gaan worden.

Het blokkenschema, het complete programma en andere praktische informatie vind je op de site van London Calling.



Share |

Gerelateerde artikelen