De Singles - Week 5

26 januari 2015, 08:08 | Jeroen

Normaal presenteren we op de maandagochtend vijf (en heel soms zes) nieuwe liedjes in de langslopende rubriek op ZUBB: De Singles column. Vandaag maken we daar een dikke uitzondering op, want er is sinds het begin van het jaar zo gigantisch veel nieuwe muziek verschenen, dat het simpelweg niet past in een column met ‘slechts’ vijf liedjes. Vandaag tref je in De Singles dan ook liefst 10 nieuwe tracks aan en niet de minste! Geniet van Pond, the Vaccines, Interpol, St. Vincent, the Staves, Viet Cong, ILoveMakonnen, Catfish and the Bottlemen, the Smashing Pumpkins en op de valreep nog de nieuwe van Sticks.

Pond: Sitting Up On Our Crane

Van de psychedelische rockband Pond uit Perth, West-Australië verschijnt vandaag het nieuwe studioalbum Man, It Feels Like Space Again. In de band, die onder aanvoering van Nick Allbrook staat, zit onder andere ook ook Jay Watson, de drummer van Tame Impala. Maar Pond een hobbyproject noemen gaat te ver, want ondanks dat ook Tame Impala brein Kevin Parker vroeger in Pond heeft gezeten, is het meer dan een project. De band is immers ultraproductief, want sinds Psychedelic Mango uit 2009 bracht de band al vijf albums uit. Gemiddeld elk jaar één dus. Knappe prestatie. De heerlijke mellow single Sitting Up On Our Crane verscheen al als voorproef, net als het onlangs verschenen Zond. Begin maart staat de band op Where The Wild Things Are 2015 in Zeewolde.

The Vaccines: Handsome

Komend jaar verschijnt het derde album English Graffity van de West-Londense band the Vaccines. Het is de opvolger van Come On Age en als we Handsome zo horen, is er weinig veranderd bij de band. Handsom ligt nog steeds lekker in het gehoor en het is zeer gemakkelijk te verteren. Andere titels op het nieuwe album zijn oa. Want You So Bad en Dream Lover, getuige de optredens die ze eind vorig jaar in Azië gaven. Hopelijk klinkt het weer als het verlengde van debuutplaat What Did You Expect from The Vaccines? uit 2011, want die was wel heel erg lekker.

Interpol: Everything Is Wrong

Afgelopen vrijdag gaf Interpol in de Amsterdamse concertzaal Heineken Music Hall hun eerste optreden van het jaar en tevens de eerste van het Europese deel van hun wereldtournee. De band gaf een weergaloze show na een maandje stilgezeten te hebben. Paul Banks was goed bij stem en de energie en het plezier spatte van de band af. Daags voor dit optreden bracht Interpol de vierde video/single van het vijfde album El Pintor uit: Everything Is Wrong. Na All the Rage Back Home, My Desire en Twice As Hard een logische keuze, want het is één van de sterkste liedjes van de plaat.

St. Vincent: Bad Believer

Binnenkort verschijnt van St. Vincent de deluxe editie van het gelijknamige album St. Vincent, dat begin vorig jaar verscheen. Om deze release enig luister bij te zetten, brengt Annie Clark alvast Bad Believer uit. En je hoort gelijk waarom dit liedje niet op de originele uitgave stond: het past er namelijk totaal niet tussen. Niet dat Bad Believer niet goed is, integendeel zelfs, maar het snelle elektronische sfeertje dat wordt neergezet, past niet echt in het geheel van St. Vincent. Gelukkig krijgen de fans de kans om het nummer alsnog te bezitten, maar dan moet je wel eerst de deluxe versie van de plaat aanschaffen dus.

The Staves: Black and White

Eind vorig jaar schreven we op ZUBB nog over de Blood I Bled EP van het Engelse zussentrio the Staves en nu is daar alweer nieuwe muziek in de vorm van de single Black and White. Een rustig, lievelijk liedje van deze akoestische folk rockband uit Watford, Hertfordshire dat na één keer draaien gemakkelijk een week in je hoofd blijft zitten. Mooi hoor!

Viet Cong: Continental Shelf

Afgelopen week verscheen het gelijknamige debuutalbum Viet Cong van de Canadese rockers uit Calgary. Zanger en bassist Matt Flegel en drummer Mike Wallac ken je misschien van de ter ziele zijnde band Women en zijn nu terug met de gitaristen Scott Munro en Daniel Christiansen als Viet Cong. De plaat moet even binnenkomen, want deze is nogal donker. Denk aan Joy Division en Interpol, maar dan nog net even wat zwartgalliger. Het meest radiovriendelijke materiaal van de plaat is de geweldige single Continental Shelf. Dinsdag 10 februari staat Viet Cong voor 10 euro per kaartje in de bovenzaal van Paradiso en voor dat zelfde geld ook 16 februari in Rotown. Gaat dat zien, gaat dat zien!

ILoveMakonnen: Tuesday (feat. Drake)

Makonnen Sheran, bracht in december vorig jaar zijn debuut EP ILoveMakonnen uit en tot dusver verscheen er één single van zijn hand: Tuesday. Dit lied ontstond doordat de Canadese rapper Drake een nieuwe versie maakte van het ILoveMakonnen nummer Club Goin’ Up on a Tuesday. De rest is in zijn thuisland Amerika geschiedenis, want Tuesday eindigde in de Top 100 Best Tracks of 2014 van Pitchfork op de tweede (!!) plek. Tevens is Tuesday genomineerd in de categorie Best Rap/Sung Collaboration bij de komende Grammy uitreiking. Of het liedje ook in Nederland wordt uitgebracht, is nog niet bekend. Evenals een volwaardige debuutplaat en/of optreden in ons land.

Catfish and the Bottlemen: Kathleen

Het debuutalbum The Balcony van Catfish and the Bottlemen kwam in het thuisland Engeland al in september van het vorige jaar uit en op eindigde een verdienstelijke tiende plek in de albumlijst terecht. Na de showcases op Eurosonic/Noorderslag vorige week, gaat nu de rest van de wereld volgen. Na Homesick, Cocoon en Pacifier wordt de single Kathleen opnieuw uitgebracht. Het is lekkere rockmuziek die aan het vroegere werk van the Pigeon Detectives doet denken. Knallen en niet te gecompliceerd dus. Deze band gaan we ongetwijfeld komende zomer op de verschillende festivals tegenkomen.

The Smashing Pumpkins: Being Beige

Hoewel the Smashing Pumpkins allang niet meer the Smashing Pumpkins is, blijf ik een zwak houden voor Billy Corgan’s band. Want wat hebben die ons in de jaren ’90 toch verblijd met ongelooflijk goede muziek. Wat te denken van Bullet with Butterfly Wings, Disarm, Tonight Tonight, Ava Adore, 1979 en The End Is the Beginning Is the End. Om maar even wat te noemen. De lijst met goede Pumpkins is lang. Heel erg lang. Begin december 2014 kwam het negende album Monuments to an Elegy uit en bij de in oktober van dat jaar verschenen eerste single Being Beige is nu ook een officiële video verschenen. Om de markante kop én stem van Corgan kan je niet heen en het liedje mag er ook wel wezen. Live speelt de band (die naast Corgan officieel alleen bestaat uit gitarist Jeff Schroeder) trouwens met Mark Stoermer van the Killers op bas.

Sticks: Geen Verschil

Net door de deadline van het inleveren van de kopij van De Singles dropte Sticks een nieuwe track. Voor Geen Verschil ging hij op speeddate met jongeren die leerproblemen hebben als gevolg van AD(H)D, autisme, dyslexie et cetera. Vervolgens dook hij met beatmaker Ramiks de studio in om Geen Verschil op te nemen. In dit nummer daagt Sticks jongeren die zich ‘anders’ voelen uit om zichzelf te durven zijn. Sticks schreef Geen Verschil in het kader van het gelijknamige project van New Arts Nijmegen.Share |

Gerelateerde artikelen