ZUBB tipt: Crossing Border 2013

11 november 2013, 22:36 | Jeroen

Bij ieder festival dienen er weer keuzes gemaakt te worden. Ook het programma van Crossing Border stroomt over van opties. 15 en 16 november zullen dichters, schrijvers, bands en artiesten hun kunstdisciplines vertonen. Crossing Border combineert deze unieke combinatie al sinds 1993. Fernando, Jeroen en Emiel stelde onderstaande muzikale tiplijst samen om je op pad te helpen naar de vele zalen, bars en tenten van Crossing Border in Den Haag.

White Denim

Vrijdag 21:00 @ The Raven
Als er één band op deze editie van Crossing Border is met een beruchte live-reputatie dan is het White Denim. Deze vier Texanen maken onstuimige indierock met invloeden vanuit alle muzikale hoeken overgoten met een sausje uit het zuiden van de VS. Vorige week werd het vijfde album Corsicana Lemonade gereleased en ook dit album staat weer als een huis. Ongetwijfeld zal er veel nieuw materiaal gespeeld worden. Gaat dat zien want White Denim is live een ware sensatie!

Savages

Zaterdag 21:00 @ The Raven
Heel af en toe komt er een band waarvan het debuut inslaat als een bom. Silence Yourself van Savages is zo’n plaat. Felle gitaren, een diep stuwende bas, een moordend tempo en een bezielende zangeres die vuur lijkt te spuwen als ze zingt. Savages heeft in korte tijd al vele harten weten te veroveren. Dat ze live hun vrouwtje weten te staan hebben we al op Best Kept Secret ervaren waar ze een van de beste optredens van het weekend gaven.

Mighty Oaks

Vrijdag 22:15 @ Black Coffee House
Oprichter Ian Hooper komt uit een plaatsje vlakbij Seattle, ging in 2008 studeren in Duitsland waar hij bandleden Claudio Donzelli en Craig Saunders ontmoette. De Italiaan en Engelsman completeren de Mighty Oaks. Het is dus een band uit Duitsland, zonder Duitsers. Ook de sound is alles behalve Slager. De herkomst van oprichter en schrijver Ian Hooper komt duidelijk terug in de avontuurlijke en hoopvolle teksten. De driestemmige zang wordt ondersteund door mandolien, banjo, gitaar en drum. De zachte baslijnen en drums zijn de pols -en hartslag van de Mighty Oaks. De elektrische gitaren geven diepte en ruimte. Een zweverig en vrolijk doch muzikaal sterk geheel. Begin 2014 komt het eerste album uit.

Glen Hansard

Zaterdag 23:00 @The Royal
De Ierse straatmuzikant timmert al sinds zijn 13e aan de weg. Letterlijk. Hij ging op zijn 13e van school om in de straten van Dublin te spelen. In 1990 begon hij de band The Frames en sindsdien is hij een multi- talent gebleken. Acteren, liedjes schrijven, zingen, gitaarspelen. Hij kan het allemaal en steengoed! Voor het nummer Falling Slowly won hij een Oscar in 2007. Eind november komt er een nieuwe EP uit Drive all Night. Zeer waarschijnlijk zal hij de nieuwe nummers op Crossing Border spelen om te kijken of de nummers aanslaan.

Ghostpoet

Zaterdag 19:30 @ The Raven
De muzikale alleskunner Ghostpoet oftewel de 30-jarige Obaro Ejimiwe uit Coventry, Engeland, is volgens eigen zeggen ‘a lad with a lisp with some stories to tell’. Hij maakt experimentele, eclectische hiphop en dat doet hij goed. Hij laat zich daarbij beïnvloeden door rock, triphop, dub, grime en elektronica.

Villagers

Vrijdag 21:00 @ The Royal
De Ierse band Villagers, bekend van de albums Becoming a Jackal en {Awayland}, weet tijdens hun live optredens zalen te betoveren. Dat lukt Conor O’Brien eigenlijk solo ook al, maar de sprookjeswereld van zijn verhalende liedjes zal tijdens Crossing Border in de Koninklijke Schouwburg extra dik aangezet worden met het stargaze ensemble. Een groep jonge, klassiek getrainde muzikanten die eerder samenwerkte met onder andere These New Puritans en The Magnetic North.

Shovels and Rope

Zaterdag 22:15 @ Black Coffee House
Dit echtpaar uit Charleston, South Carolina bracht deze zomer hun tweede album O’ Be Joyful uit en heeft al aardig wat live ervaring opgedaan als voorprogramma van o.a Jack White. Het duo bestaande uit Michael Trent and Cary Ann Hearst maakt onder de naam Shovels and Rope rauwe country, bluegrass en blues en gebruiken daarvoor bij voorkeur oude gitaren, mondharmonica’s, toetsen en een simpel drumstel.



Share |

Gerelateerde artikelen