Recensie: Valtifest 2014

10 september 2014, 20:36 | Jeroen

Het jaarlijkse verkleedpartijtje dat Valtifest heet was afgelopen weekend weer een top feestje. Het thema van dit jaar was Seven Sins. Een goed thema om eens flink te los te gaan in het toch al zo zondige Amsterdam.

Bij aankomst op Centraal was het gelijk raak. We werden onthaald door een kade vol joelende en zwaaiende mensen. Er klonk een lange luidde boothoorn en het leek of er een flatgebouw in gang kwam. Over het IJ voer een cruiseschip voorbij. De Titanic had er drie keer (!) ingepast. Langszij kwamenblusboten die water tientallen meters de lucht in stoot. Het feest kan beginnen. De pont hoefde we niet te zoeken. Een niet te missen carnavalsoptocht met uitgedoste feestgangers leidde ons er heen.

Dan de pont op naar de NDSM werf in Amsterdam Noord waar Valtifest haar tenten had opgezet. Met 15.000 bezoekers is het festival uitverkocht. Gelukkig is het terrein groot genoeg en zijn er verschillende stages en andere leuke dingen te doen. Elke stage is vernoemd naar een van de zeven zondes en heeft een eigen thema.

Het hoofdpodium, of mainstage zoals je wilt, was de RAUW / WRAAK podium. Mede organisator Joost van Bellen draaide er een heerlijke set tussen 14:30 en 16:00, rond de tijd dat wij binnen kwamen. Na de eerste danspasjes aldaar, gingen we een rondje lopen om te kijken waar alles zat en wat er te beleven viel.

Om de hoek stuitten we al snel op de SPEED FREAX / HEBZUCHT stage. Groovemaster Johnson draaide daar zijn platen. Dit doet hij als sinds 1976 en hij weet dus duidelijk wat hij doet. Het is een mix van Garage, Two Step met een lekkere disco sound. Heerlijk om op een nazomers festival met een drankje in je hand op te swingen.

Dan toch maar even het rondje. Je kunt er niet omheen, het publiek. Iedereen heeft zich uitgedost in een gehuurd, gekocht maar nog veel vaker een eigen creatie. Het toch al knotsgekke Amsterdamse publiek doet er hier nog een schepje bovenop. Het te omschrijven is onmogelijk. Check de foto’s of nog beter ga het een keer mee maken.

Overal op het terrein is iets te zien of te doen. We stuitten bij WIJNTHEATER / VRAATZUCHT op professionele eter Randy Santel hij ging de strijd aan met een aantal bezoekers tijdens de grote Hotdog Eetwedstrijd. Zoals jij het uit Amerikaanse films wel kent. Wie de meeste hotdogs naar binnen werkt zonder ze uit te kotsen wint.

Het gaat niet alleen om de muziek of alleen om je verkleden of gek doen. Het gaat om een feestje en dat merk je aan alles en iedereen. Geen gedoe. Geen: doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. Doe gek en maak plezier.

Om zeven uur schijnt er een enorm kussen gevecht te zijn op het terrein. Dat willen we wel mee maken waren het niet dat we dan bij de DJVT / IJDELHEID staan en daar niet weg te slaan zijn. Eerst zien we daar Young Marco. Deze Amsterdamse DJ draait en van alles en nog wat. Hij gooit obscure disco platen net zo makkelijk in de mix als classics met vage afrikaanse beats. Dan Benny Rodrigues. Toen hij nog resident was bij de Now & Wow in Rotterdam waren dit de beste clubnachten van de eind jaren negentig, begin van het nieuwe millennium. Willy Wartaal van de Jeugd van Tegenwoordig versterkt hem deze set. Het beloofde helemaal los te gaan en dat deed het. Heerlijk springen en swingen. Entertainment en muzikaal goed.

Dan helaas alweer het laatste optreden van de avond. Maar een die de titel van headliner verdiend. 2manyDJ’s. Helaas is de CD uit 2002 of 2003 kwijt, maar wat een set was dat. Sindsdien is elk optreden een must geworden. En ook vanavond is het weer knallen geblazen. Een strakke set met op de juiste momenten een climax. Muzikaal het hoogtepunt van de avond.

Dan is het feest voorbij. Met de uitgedoste, uit gehoste, maar nog altijd zeer vrolijke menigte bewegen we ons naar de uitgang om op de pont stappen. Met een voldaan gevoel en pijn in de voeten van het dansen en springen gaan we huiswaards. Volgend jaar zeker weer. Nu al benieuwd naar het thema!



Share |

Gerelateerde artikelen