North Sea Surf Festival

11 september 2014, 21:43 | Jeroen

Zaterdag 20 september vindt in de Amsterdamse Melkweg de vierde editie van het North Sea Surf Festival plaats, het grootste festival in Noordwest Europa dat volledig in het teken staat van instrumentale surfmuziek.

Fifty Foot Combo

Hierbij zal de legendarische Belgische formatie Fifty Foot Combo voor het eerst sinds 9 jaar de Melkweg aandoen voor één van de zeldzame reünieconcerten in het teken van hun 20-jarig bestaan. De band die van 1994 tot 2006 podia onveilig maakten met hun mix van surf, garage, rock-a-billy, exotica en punkrock stond o.a. op Roskilde en Pukkelpop en staat bekend als één van Belgiës meest opwindende livebands.

Daikaiju

Als afsluiter van het festival zal de uit Huntsville, Alabama afkomstige band Daikaiju de Melkweg op haar grondvesten doen schudden met hun mix van psycho surf, space rock, punk, metal en progressieve rock. Deze podiumveteranen die de afgelopen 15 jaar meerdere tours deden door de VS, Europa en Azië behoren met hun energieke en loeistrakke shows tot de absolute top van de surfscene. Ook dit jaar zullen de heren achter het festival, Neerlands surfkoningen The Phantom Four, van de partij zijn. Speciaal voor het North Sea Surf Festival zal hun nieuwe album ‘Mandira’ dat op 14 juni op CD uitkwam ook op vinyl worden geperst en op het festival voor het eerst verkrijgbaar zijn.

The Twan-O-Matics, Dirty Fuse, Surfer Joe & The Tonomats

Het festival zal verder worden aangedaan door The Twan-O-Matics uit Noorwegen, Dirty Fuse uit Griekenland, Surfer Joe & The Tonomats uit Italië/NL, The Akulas uit België, Steinar Karlsen uit Noorwegen en onze eigen surflegenden The Krontjong Devils. Verder zullen Phantom Frank van The Phantom Four en de Spaanse Kapiolani Boyz in de Melkweg Cinema akoestische optredens verzorgen.

4 surf films

Naast optredens van 9 bands in de oude zaal zullen er 4 surffilms worden vertoond in de Melkweg Cinema, met enkele intieme solo optredens tussendoor. Naast de recente klassieker Thicker Than Water van Jack Johnson en de nieuwe film Waverider over een onbekende surfer die meedoet aan de Fiji Pro zullen er twee films over surfmuziek worden vertoond; de muziekdocumentaire Reverb Junkies over de surf music scene in Zuid Californië en Surfin’ Succes, een film over het legendarische bezoek van The Beach Boys aan Londen in 1966.

Waverider

In 2012 kreeg een onbekend, lokaal surftalent uit Fiji de kans om te strijden tegen de beste surfers ter wereld. Waverider vertelt hoe hij op Cloudbreak, door vele surfers bestempeld als de beste golf ter wereld, via een wildcard kan deelnemen aan de Volcom Fiji Pro met kans op een prijzengeld van meer dan $400.000. Met tweedehands hands boards en zonder trainer of team is Isei Tokovou de hoop van een natie in de competitie. Waverider heeft al meerdere internationale prijzen gewonnen, waaronder ‘Best Feature Film 2013’ op het Aotearoa Surf Film Festival.

Thicker Than Water

Thicker than Water is een surfdocumentaire uit 2000 geregisseerd door singer/songwriter Jack Johnson. De beelden zijn opgenomen op verschillende surflocaties, waaronder beelden uit Australië, Indonesië, Hawaï, India en Ierland. Deze worden ondersteund met verschillende soorten gitaarmuziek. In de film komen o.a. de surflegenden Kelly Slater en Shane Dorian voor.

The Beach Boys: Surfin’ Success

Met de release van het album Pet Sounds en Good Vibrations aan de top van de UK singles charts werden de Beach Boys in 1966 in Londen verwelkomd als helden en waren zelfs even populairder in Engeland dan de Beatles. Bij de Hammersmith Odeon shows stonden de grootste beroemdheden in de rij om de Beach Boys te zien optreden. De film The Beach Boys: Surfin’ Success start met de aankomst van de heren op Heathrow en volgt de groep tijdens hun legendarische bezoek aan Londen. Deze indrukwekkende docu gaat middels veel zeldzame en onvertoonde beelden verder in op hun succes met Pet Sounds en de problemen van Brian Wilson rondom het niet uitgebrachte album Smile.

Reverb Junkies

Reverb Junkies is een high-energy feature film die de huidige surf music scene in Zuid Californië in kaart brengt. De documentaire introduceert enkele van de snelste en hotste instrumentale surfbands waaronder onze headliner Daikaiju, The Ghastly Ones, Pollo Del Mar, Insect Surfers en The Space Cossacks.

Zaterdag 20 september, Melkweg Amsterdam (Oude Zaal & Cinema)
aanvang: 16.30u



Share |

Gerelateerde artikelen