Programma Rewire Festival compleet

17 oktober 2014, 13:01 | Jeroen

Over drie weken gaat het Rewire Festival in Den Haag van start. Het programma van deze vierde editie, op vrijdag 7 en zaterdag 8 november, is nu compleet. Nieuwe namen op het programma zijn Simian Mobile Disco, Vessel, Koreless, Dauwd, Ital, Cabaret Contemporain, Wouter van Veldhoven, Bram Stadhouders’ Cantata, Void of Sound, KRK en Dotlights. Op zaterdag zijn er overdag workshops, artist talks en speciale concerten te bezoeken.

Dagprogramma

Op zaterdag 8 november vindt in Zaal 3 en Studio Loos het dagprogramma plaats. Speciale aandacht heeft het programma rondom found sound, in dit kader zullen Klara Lewis, Wanda Group en Valerio Tricoli optreden en zal mediapartner Gonzo (circus) een paneldiscussie houden. Ook het workshopprogramma van Ableton sluit hierbij aan. Daarnaast worden de korte films A Grammar For Listening part 1, part 2 en part 3 van de Schotse filmmaker Luke Fowler vertoont. Verder gaat tijdens het dagprogramma het internationaal toonaangevende muziekblad The Wire in gesprek met artiesten van het festival, presenteert Herman Kolgen een artist talk en zijn er concerten van KRK en Bram Stadhouders’ Cantata. Afsluitend zal het speciale concert van Tatu Rönkkö + Efterklang plaatsvinden in de monumentale E.ON Electriciteitsfabriek.

Het Britse duo Simian Mobile Disco (dj, UK) blijft zichzelf opnieuw uitvinden; eerst was daar hun genretransformatie van electro en indie dance naar hardere techno. Onlangs werd voor hun laatste album alle technieken en tools overboord gegooid om de woestijn in te trekken en daar gewapend met een batterij aan modulaire synthesizers een spaced out krautrock meets techno plaat op te nemen, het resultaat genaamd Whorl werd in drie takes vastgelegd.

Vessel (UK) is het pseudoniem van de 24-jarige producer Sebastian Gainsborough uit Bristol. Vessel’s sound is uniek; hij weeft industrial, noise en dansbare ritmes op een soms vervreemdend dan weer meeslepende manier aan elkaar. Zijn recent verschenen album Punish, Baby is een van de meest bijzondere albums van het najaar.

Koreless (UK) maakt behaaglijke, ingenieuze elektronische muziek, die veelzijdig genoeg is om genres te overstijgen. De toonaangevende website Resident Advisor stelt: “Ondanks zijn jonge leeftijd straalt zijn muziek volwassenheid uit en nestelt hij zich in de steeds uitdijende post-dubstepwereld ergens tussen lichte 2-step en soulvolle electronica.” Zijn bekendste werk de Yugen EP veroorzaakte een kleine doorbraak en werd door o.a. James Holden vol lof ontvangen.

Dauwd (UK) benut een keur aan sequencingtechnieken, bouwt zijn geluid op met ritmische en rijke synthesizertexturen en vertaalt dit naar de dansvloer. Het credo van deze artiest is kinderlijk eenvoudig: “make a noise, make it my noise, then give it some rhythm”. Dauwd heeft releases uitgebracht op vermaarde electronica- en technolabels als Ghostly International en Kompakt.

Ital (USA) Voorheen bekend om zijn gitaar en zang voor dance/noiseband Mi Ami is Daniel Martin-McCormick tegenwoordig vooral bekend onder zijn bijnaam Ital. Hij creëert veelzijdige, verleidelijke dansmuziek met een psychedelisch tintje en haalt zijn inspiratie uit alle windstreken. Itals nieuwste album Endgame werd onlangs uitgebracht op Planet Mu.

Cabaret Contemporain (FR) bestaat uit vijf Franse musici uit de avant garde: componisten, improvisatoren, producers en een geluidstechnicus. Met behulp van verschillende elementen wil Cabaret Contemporain een steeds evoluerend geluid creëren, zoals verschillende modaliteiten en prepared piano. Het geluid van de band varieert dan ook van improvisatie en minimal music tot techno, krautrock en neo-klassiek. De band zal worden bijgestaan door de eveneeens Franse artiest Etienne Jaumet.

Wouter van Veldhoven (NL) beschrijft zichzelf als “bandrecorder-verslaafde, muzikant”. De wijze en de volgorde van deze omschrijving heeft duidelijk enig belang voor hem, aangezien zijn live optredens worden gedreven door een imposante verzameling van oude en zelfgebouwde bandrecorders en aanverwante elektronische apparatuur. Live is het geheel indrukwekkend, zowel om te horen als om te zien.

Bram Stadhouders’ Cantata (NL) Bram Stadhouders’ muziek bevindt zich op het spannende snijvlak van ambient jazz, pure improvisatie en eigentijdse compositie. Cantata is een nieuw werk voor elektrische nylongitaar, klassieke tenor (Sebastian Brouwer) en live elektronica (David Hoogerheide). Het resultaat is een verrassende combinatie van moderne compositie, improvisatie, ambient en klassieke muziek.

Void of Sound (NO)
Void Of Sound is het alter ego van Sigurd Borge Kristoffersen. Hij bracht sinds 2010 drie albums uit, waarvan de laatste is getiteld Black_White (2013). Void Of Sound is een toepasselijke naam: zijn ambient muziek roept een intense sfeer op, soms grenzend aan het nihilistische.

KRK (US)
KRK is het duo George Cremaschi (contrabas en elektronica) en Matthew Ostrowski (elektronica en controllers). Sinds hun oprichting in 2005 maakt het duo er een sport van om elektronische en akoestische klanken te integreren, vaak op een brute, directe manier met diverse hulpmiddelen zoals snaren van paardenhaar en infrarood detectie. Hun beknopte, spontane composities zijn ruw en vaak fel gespeeld, maar omvatten ook een strakke lijn, waardoor het in muzikaal opzicht lijkt alsof hun evenwicht op een randje balanceert.

Dotlights (NL)
Dotlights is giatarist en laptop producer Casper Rossing. Werkend vanuit zijn kleine studio in Hengelo creëert hij prachtig gelaagde soundcapes en texturen doormiddel van gitaar en field recordings.

Programmawijzigingen: Helaas heeft Siinai wegens persoonlijke redenen het concert op Rewire moeten annuleren. Het optreden van Will Samson is naar zaterdag 8 november verplaatst. Houd www.rewirefestival.nl in de gaten voor programma updates en ander nieuws.

Programma Rewire Festival 2014:

Vrijdag 7 november:

Henrik Schwarz & Nik Bärtsch “Scripted & Prepared”, Simian Mobile Disco, Bohren & Der Club Of Gore, Lee Gamble, Herman Kolgen & BL!NDMAN, Greg Haines, Jozef van Wissem, Vessel, Koreless, Dauwd, Gardland, Albert van Abbe, Noveller, Maarten Vos & Greg Haines, Von Nohrfeldt Ensemble, Lee Noble, Drvg Cvltvre, Wouter van Veldhoven, Void of Sound, Dotlights.

Zaterdag 8 november:

James Holden live, Tatu Rönkkö + Efterklang, Colin Stetson, Gold Panda, The Field, Kode9, copeland, Cooly G, Hydras Dream [Anna von Hausswolff & Matti Bye], Cabaret Contemporain, Chantal Acda, Ital, DNMF, Fiium Shaarrk, Valerio Tricoli, Klara Lewis, Wanda Group, Will Samson, Bram Stadhouders’ Cantata.



Share |

Gerelateerde artikelen