Friday Video Classic: Bush - Greedy Fly

13 februari 2015, 13:49 | Jeroen

Sommige video’s vergeet je niet snel. Iedere vrijdag presenten we op ZUBB een memorabele (moderne) klassieker in deze nieuwe rubriek. Met vandaag Greedy Fly van Bush uit 1997.

Het zijn de hoogtijdagen van Bush eind jaren ’90. Het debuutalbum Sixteen Stone brengt vele hitsingles uit en de band wordt overladen met awards. Vooral in Amerika, want in het thuisland Engeland konden ze het Amerikaans post-grunge geluid van de band onder leiding van Gavin Rossdale niet zo waarderen.

Eind 1996 komt daar een beetje verandering in als het tweede album Razorblade Suitcase en diens eerste single Swallowed worden uitgebracht. Het album komt in Amerika op de eerste plek terecht en Swallowed behaalt zelfs in Engeland de Top 10 . Het zal de grootste hit van Bush in het thuisland zijn en blijven.

De tweede single Greedy Fly komt in de UK Charts tot nummer 22, wat nog altijd hun tweede grootste hit in Engeland betekent. De videoclip ervan wordt in december 1996 opgenomen in Los Angeles in hetzelfde gebouw als de film Seven, waarin in Brad Pitt en Morgan Freeman de hoofrollen vertolken.

De clip duurt ruim 7 minuten, terwijl het liedje zelf 4,5 minuut klopt. De opnames kosten ruim een half miljoen dollar, wat in de tijd een astronomisch bedrag is en waardoor Greedy Fly in de tijd zelfs in de Top 20 duurste clips ooit van MTV terecht komt.

Uiteindelijk gaat Bush in 2002 uit elkaar om in 2010 in een ietwat gewijzigde setting weer bij elkaar te komen. Enkel frontman Gavin Rossdale en drummer Robin Goodridge behoren nog tot de originele leden.



Share |

Gerelateerde artikelen