Friday Video Classic: Aphex Twin - Windowlicker

27 maart 2015, 14:28 | Jeroen

Richard D. James, beter bekend als Aphex Twin, bracht in 1999 zijn bestverkochte single tot vandaag uit: Windowlicker. Het nummer, dat meer weg heeft van een digitale mini opera, werd voorzien van één van de meest freaky videoclips.

De Britse elektronische muziek-dj en producer Aphex Twin is een pionier op het gebied van elektronische muziek en is enorm invloedrijk geweest op de ontwikkeling van de house / dance. Zelf is hij beïnvloed door grootheden als Derrick May en Kevin Saunderson. Aphex Twin zijn muzikale carrière begon met het maken van ambient, maar ontwikkelde zich steeds obscuurder over de jaren.

De videoclip werd geproduceerd door Chris Cunningham die ook video’s heeft gemaakt voor o.a. Portishead, Placebo, Madonna en Björk. De video duurt meer dan tien minuten en lijkt een aanklacht tegen gangster video’s met veel naakt.

In de video zie je twee wannabe gangsters die op zoek zijn naar prostituees. Dat lukt ze niet en dan komt Aphex Twin aanrijden in een nogal lange limousine. De dames stappen in en tijdens de rit veranderen hun gezichten en krijgen ze baarden. De video gaat verder op het strand waar zich een groep danseressen zich rond Aphex Twin heeft verzameld, die danst als een soort Michael Jackson. Ook deze danseressen hebben een verassing in petto voor de twee gangsters die achter de lino aangereden zijn…



Share |

Gerelateerde artikelen