De Singles - Week 37

7 september 2015, 08:08 | Jeroen

Ought: Beautiful Blue Sky

Goed voorbeeld doet volgen, want ook deze week niet de meest populaire artiest met een hip plaatje bovenaan de Singles pagina, maar de artiest die het meest de aandacht verdient. Deze week is dat de kwaliteitsmuziek van de uit Montreal, Canada afkomstige post-punk indie rockband Ought. Vorig jaar verscheen More Than Any Other Day, het bijzonder goed ontvangen debuutalbum van de band rond zanger/gitarist Tim Darcy. Nauwelijks 1,5 jaar later verschijnt daar alweer de opvolger Sun Coming Down met daarop het werkelijk magistrale Beautiful Blue Sky, met lyrics als “And I’m no longer afraid to dance tonight. Cause that is all that I have left.” De muziek is een soort van combinatie tussen the Strokes, Nada Surf en Joy Division met een flinke laag punk. Ook het reeds uitgebrachte Men For Miles, de opener van de plaat, is een geweldige track. Mocht je Ought nog niet kennen; gaat dat luisteren! Het laat je niet meer los.

Wolf Alice: You’re A Germ

Van de zomer verscheen het langverwachte debuutalbum My Love Is Cool van het rockende kwartet Wolf Alice uit Londen, Engeland. Langverwacht, want de debuutsingle Fuffy verscheen al aan het begin van 2013. De meningen waren verdeeld, maar met name in Engeland kwamen ze superlatieven te kort, want dit was één van de beste debuutalbums van de laatste tien jaar. Dat zijn nogal uitspraken! Een lekker album is My Love Is Cool sowieso, maar zó goed is ook weer een beetje overdreven. Na de singles Bros en Giant Peach is het nu tijd voor You’re A Germ als single. Voor de gelegenheid heeft Wolf Alice een soort van mini-horrorfilm opgenomen. Dit is naast onder andere optreden op Glastonbury wederom een droom die uitkomt voor de band rond Ellie Rowsell. Eind november staat Wolf Alice in de Amsterdamse Bitterzoet. Voor kaarten zul je op zoek moeten gaan, want het optreden is al weken stijf uitverkocht.

A$AP Rocky: Everyday (feat. Rod Stewart, Miguel & Mark Ronson)

Eind mei verscheen het tweede album At. Long. Last. ASAP van de Amerikaanse rapper A$AP Rocky. Eén van de singles van de plaat, Everyday, is een beetje aan de aandacht ontsnapt, dus vandaar dat we er hier wat aandacht aan besteden. De track is tezamen met een sterrencast gemaakt. Rod Stewart, Miguel en Mark Ronson werkte namelijk mee en dat resulteert in een bijzonder goed liedje. De sample van Python Lee Jackson’s jaren ’70 track In a Broken Dream is erg fraai verwerkt. Van de zomer stond A$AP Rocky nog op het Best Kept Secret festival, om 21 oktober weer terug te komen voor een show in de Heineken Music Hall te Amsterdam samen met Wiz Khalifa.

Bewilder: The Unknown

Twee jaar geleden verkeert Maurits Westerik (bekend van o.a. GEM) in een toestand die het best valt te omschrijven als ‘wildernis’. Vertaald: Bewilder. Westerik heeft stapels ideeën en liedjes en degenen aan wie hij de liedjes laat horen, stellen gelijk voor om een band te beginnen. Zo gezegd, zo gedaan. Samen met producer Henk Jonkers worden de eerste demo’s en later ook het hele debuutalbum Dear Island opgenomen. Het resultaat mag er wezen en ook de nieuwe single The Unknown is een prachtig liedje die door de meerstemmige zang in de verte doet denken aan Crowded House. The Unknown is nu verkrijgbaar en de komende maanden is Bewilder op verschillende plekken in het land te zien.

De Jeugd van Tegenwoordig: Manon

Onlangs trad De Jeugd van Tegenwoordig voor de zoveelste maal op Lowlands op en voor de even zoveelste keer werd de tent compleet op z’n kop gezet. De Alpha, de grootste tent van Lowlands, welteverstaan. Als verrassing werd de nieuwste single Manon, welke sinds een week officieel uitgebracht is, voor het eerst ten gehore gebracht. Het is weer typisch DJVT, wat betekent dat het lastig in een hokje te proppen is. Elctronische nederhop. Zoiets? De stemmen, teksten en beats zijn herkenbaar uit duizenden en zullen er wel weer voor zorgen dat De Jeugd weer een nieuwe hit aan hun oeuvre kunnen toevoegen. Wanneer de, alweer, vijfde langspeler van de band verschijnt is nog niet bekend. Van eind oktober tot begin december tourt De Jeugd van Tegenwoordig uitgebreid door het land. Van Utrecht tot Groningen en van Den Haag tot Tilburg. Gaat dat zien. Feest = gegarandeerd!



Share |

Gerelateerde artikelen