Recensie: Mysteryland Festival

1 september 2016, 11:33 | Jeroen

Ieder jaar strijkt Mysteryland neer op het prachtige Floriadeterrein. Duizenden energieke, creatieve en vrolijke mensen toveren het terrein om tot een groot festival. Het festival, ook wel festival of soul genoemd, besteed veel aandacht aan het duurzaam organiseren, de omgeving, gemeenschap en duurzame projecten. Mysteryland dat zich al jaren op muziek uit de Dance-industrie focust is elk jaar weer stampvol uitverkocht.

Mysteryland evenement kenmerkt zich al 21 jaar door verschillende soorten dancemuziek en elk jaar komen er ook weer verschillende stijlen bij. Zo waren er dit jaar stages voor techno, house, Dirty Dutch, Q-Dance, en nog veel meer… Maar is er ook een nieuwe stijl in opkomst? De mengelmoes van techno intro’s, house build-up’s en Hardstyle drops is een opkomende toevoeging binnen het Dance-genre. En dit was ook dit jaar weer erg goed terug te horen op verschillende stages. Het grote kenmerk hier is dus springen, stampen, dansen, bijkomen en doorgaan. Mysteryland is altijd in voor nieuwe innovaties en gaat daarin zeker met de tijd mee. Een positief geluid op Mysteryland.

Uiterlijk vertoon

Elk jaar ligt een groot deel van de focus ook op het show aspect. Het bos van Mysteryland word altijd zeer fantasierijk opgevrolijkt en zo was dat ook dit jaar weer het geval. De diverse stages proberen ook altijd op hun manier de aandacht te trekken. Als je het festival voor de eerste maal bezoekt kijk je je ogen uit. Maar nu merken we toch een aantal minpunten. Dit jaar was de q-stage ook wederom weer een kunstwerk aanzicht. Wie de vorige stages nog herkend als de haan en de leeuw zien we nu de duivel voor ons staan. Naast de aangeklede podia waren er natuurlijk ook de fans die er fantastisch uitzagen en lieten veel jonge fans hun beste knuffelvriendjes niet thuis. Zet er een paar bretels aan en je draagt hem overal mee naartoe.

Druk

Mysteryland 2016 gaat bij ons de boeken in als te druk en en te commercieel. We weten niet hoe het bij de rest van de bezoekers was, maar het was voortdurend zoeken naar dat ene vierkante metertje dansruimte of bewegingsvrijheid. Een minpuntje dus voor de drukte, maar ook dat alles van elkaar verwijderd is. Lange wachttijden bij het halen van een drankje en wat te eten was geen ontkomen aan.

Wederom waren er veel namen op het programma die niet uit de verf kwamen in de tenten, maar beter een plekje hadden kunnen veroveren op een MainStage. Er werd wederom veel te commercieel geprogrammeerd. Het kenmerkte wel de drukte bij de mainstages en het jonge publiek wat hier op af kwam.

Dat Afrojack als laatste draait op mainstage is logisch. Dit podium verdient hij, maar is dit nou echt een afsluiter waard voor een uitverkocht Mysteryland. Hier hebben we onze twijfels nog steeds over. Met 60.000 bezoekers is Mysteryland volledig uitverkocht. Bekende namen die dit jaar hun opwachting maken zijn Steve Aoki, Steve Angello, Fedde Le Grand en Headhunterz. Naast dance zijn er ook genres als jazz, hip-hop, soul latin, booty, carribean, folk en Chileense pop te horen.

Het publiek was voor het grotendeel tijdens de shows overdag bij het mainstage als zombies massaal aan het rondstaren, vervolgens lijkt het of we dan de enige zijn binnen een straal van 50 meter die zich direct met het gezicht van het podium afwend. Dan kan je je afvragen of je wel bij de goede stage staat. De energie ontbrak vaak, maar wellicht dat het met het warme weer te maken heeft.

Elk jaar een groot probleem op menig festival. Nederland eet massaal tussen zes en zeven uur. De gehele show van in de rij staan voor een broodje vegetarische hamburger is mij toch iets teveel van het goede. Eerst op zoek door de drukte naar de eettent, vervolgens wederom te veel betalen voor een klein broodje. Ben je eindelijk aan de beurt na zo’n 45 minuten moet je nog 10 minuten wachten omdat de saus op is en ze maar 1 saus pomp hebben. Een sausje voor duizenden hongerige mensen? Ik denk dat er ergens een miscalculatie is gemaakt.

Voor mij is de Q-Dance stage altijd genieten geblazen. Hier is het nooit te druk. Je hebt altijd nog wel een beetje ruimte. Zo niet? Dan is er een hoge piramide om de hoek waar je even op kan uitrusten. Dit jaar had ik vooral deze Q-Dance stage als verblijfplaats verkozen. Mede omdat het bij de anderen kleinere stages iets te “gezellig” druk was. Misschien is dat wel mijn nieuwe aanpak voor het komend jaar, een stage uitkiezen en hier vertoeven.

Ja, kom ik dan terug? Vragen mijn vrienden en ik ons elk jaar weer af.
Ja, want ondanks dat ik deze editie misschien niet helemaal geweldig vond, heeft het toch een uniek mysterieus gezellig sfeertje, zonder rottigheid, iedereen is gezellig.

Mochten de prijzen niet nog verder omhoog gevoerd worden, maakt Mysteryland weer een grote kans om mij toch terug te zien in het festival seizoen van 2017.



Share |

Gerelateerde artikelen