Once in a Blue Moon Festival

27 augustus 2018, 12:32 | Jeroen

De eerste editie van Once in a Blue Moon in het Amsterdamse Bos. Een festival volledig in het teken van zogenaamde “Americana” muziek. Een genre dat in Nederland aan populariteit heeft gewonnen de afgelopen jaren.

Uiteraard is de overgrote meerderheid van de artiesten op het festival vanuit de Verenigde Staten overgevlogen, toch zijn er ook een groot aantal Nederlandse artiesten te zien op het festival. Zo waren er onder andere Tim Knol, DeWolff en The Dawn Brothers.

Een speciale tint

Voor het echte country werk op het festival zijn er de optredens van Outlaw Sam en I’m with Her. Soms lijkt het meer een persiflage op het genre, maar dat maakt het juist ook weer leuk op een festival in een land waar we dit soort muziek maar weinig te horen krijgen. Een speciale tint geeft het optreden van Bombino, een band rond de Nigeriaanse zanger Omar Moctar. Totaal onduidelijk wat ze nu precies voor muziek spelen, lekker dansbaar is het wel. Ook Hiss Golden Messenger geeft het festival een speciale boost. Niet omdat het apart is, maar omdat het een heel sterk duo is dat muzikaal goede nummers speelt. Sommige nummers worden door de heren lekker lang doorgetrokken op de gitaar en dat geeft het een echt ‘live’ gevoel. Ons hoogtepunt van de dag.

Het zag er aan het begin van de dag nog naar uit dat het hele festival zou worden weggespoeld. Eenmaal op het terrein aangekomen blijkt het allemaal mee te vallen. Het terrein ligt er goed bij en gedurende de dag regent het af en toe flink, maar aangezien het niet te druk is kan iedereen rustig schuilen in een van de tenten.

Publiekstrekker David Crosby

Publiekstrekker op Once in a Blue Moon is ongetwijfeld David Crosby van de legendarische bands The Byrds en Crosby, Stills & Nash (-and Young). Het optreden was geweldig. Misschien omdat het wat onverwacht is. Het gevoel vooraf heerste toch dat meneer Crosby na jaren lang drugsgebruik moeite zou hebben de energie op te brengen om voor een, naar zijn maatstaven, klein festival een gedenkwaardig optreden neer te zetten. Niks is minder waar. Hij had er duidelijk zin in en zijn band speelde ook gewoon erg goed. Samen spelen ze heerlijke golden oldies als Guinnevere , Wooden Ships, Long Time Gone, Deja Vu en Ohio.

Seasick Steve is ook een favoriet van de dag. Hij is een laatbloeier en ondanks zijn wat dubieuze zelfverzonnen achtergrond (google het maar ;))is het een oer artiest met strakke nummers en een knaloptreden. DeWolff en Drive-By-Truckers zijn ook al van die wat meer Indie rock-achtige optredens, maar dat doet er niet toe. Het is gewoon een erg lekker festival met goede muziek. En dat is waar het om gaat als je iets nieuws wilt opzetten. De editie voor 2019 is al aangekondigd. Wij zijn er dan weer bij!Share |

Gerelateerde artikelen