Nominaties Edison Pop 2019

4 december 2018, 15:01 | Jeroen

Alle nominaties voor Edison Pop 2019 zijn bekend. Vele albums en tracks uitgekomen in 2018 zijn door de jury, onder meestemmend voorzitterschap van radiodirecteur en DJ van Radio 538 Menno de Boer, beoordeeld en dat heeft tot drie genomineerden per categorie geleid. Welke gevestigde artiesten en nieuwkomers uiteindelijk met de Edisons naar huis gaan wordt bekendgemaakt op 11 februari aanstaande tijdens Edison Pop 2019, een besloten evenement in de Gashouder op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam.

De Edison Pop 2019 genomineerden zijn Afterpartees, Amber Arcades, André Hazes, Bizzey, Davina Michelle, DeWolff, Donnie, Douwe Bob, EUT, Frenna, Guus Meeuwis, HAEVN, Ilse DeLange, Jett Rebel, Lucas & Steve, MY BABY, Nielson, Pip Blom, R3hab, Ronnie Flex, San Holo, Tiësto & Dzeko, Tino Martin, Wende, Wesly Bronkhorst, Within Temptation, Wulf, Yorick van Norden en Zwart Licht.

Gisteravond en vanochtend zijn de nominaties per categorie bekendgemaakt bij De Bende van VanDerLende (3FM), RTL Boulevard, 3voor12 (3FM), Start & Fernando (FunX), Sanders Vriendenteam (3FM), XITE.nl, Joost = Wakker! (Slam!), Barry Paf (100%NL), Evers Staat Op (Radio538), Aan De Slag (Radio2) en Gouden Uren (Sterren.nl).

De vakjury

De prestigieuze prijzen gaan naar producties van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft de jury een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. De winnaars worden bekendgemaakt op 11 februari aanstaande.

Naast voorzitter Menno de Boer (Radio 538) bestaat de jury uit: Annemieke Schollaardt (Radio2), Birgitte de Winter (AFAS Live), Daniël Dekker (Radio2), Diederik van Zessen (3FM), Robert Haagsma (muziekjournalist) en Wilbert Mutsaers (Spotify Benelux).

Edison

De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt al sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre. De prijs, bestaande uit een bronzen beeldje van beeldhouwer Pieter d’Hont, is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Grammy Award, de Duitse Echo Award en de Franse Victoire.

Nominaties Edison Pop 2019

CATEGORIE POP

Douwe Bob – The Shape I’m In
Zo grillig als Douwe Bob in het leven lijkt te staan, zo constant blijven zijn muzikale prestaties. De opvolger van de moderne klassieker ‘Fool Bar’ verrast vooral in vorm. De liedjes zijn trager en meeslepender; de productie retro en melancholiek. Wederom een meesterwerk.

HAEVN – Eyes Closed
HAEVN werd in 2016 al genomineerd voor een Edison, maar de band rond zuiderlingen Marijn van der Meer en Jorrit Kleijnen wachtte lang met het uitbrengen van een debuutalbum. Toen ‘Eyes Closed’ in mei eindelijk het licht zag konden gespannen fans opgelucht adem halen: ook op een langspeler werken de warme klanken van HAEVN even ontspannend als betoverend.

Wulf – 2018 single releases
Was ‘Mind Made Up’ een toevalstreffer? Dit jaar bewees Wulf van niet. De ervaren singer-songwriter liet in 2018 horen onder druk en in de spotlights te kunnen presteren. Hij vestigde zich met een reeks gevarieerde en radiovriendelijke oorwormen definitief aan het front van het Nederlandse popgilde.

CATEGORIE ROCK

Afterpartees – Life Is Easy
Na het debuutalbum ‘Glitter Lizard’ blijkt de band heel goed in staat om de succesformule door te zetten. Het album staat vol met ongecompliceerde en catchy gitaarliedjes. Er wordt muzikaal meer gevarieerd, en er is dus toch wel te horen dat de jongens iets ouder zijn geworden. Wat over blijft is de garantie dat ook dit materiaal een heel goede basis biedt voor veel overtuigende live optredens.

DeWolff – Thrust
Het zesde album van de band, de grote gemene deler blijft intact: vol, explosief, met voor de luisteraar het gewilde risico om er volledig ingezogen te worden. De teksten zijn maatschappijkritischer dan ooit, een mooie combinatie van tijdloze muziek en de beleving van nu. De eigen productie is subliem, een mooi en compleet album dat voor een nog groter en internationaler publiek lijkt te gaan zorgen.

Jett Rebel – 7
Het regent vergelijkingen na beluistering van het nieuwste werk van Jelte Tuinstra; Prince, Hall & Oats, Toto. Dat mag, maar de goede luisteraar hoort vooral een ontdekkingstocht door het muzikale brein van Jett Rebel zelf. We strijken neer aan het einde van de jaren ‘70 en horen een mooie ontwikkeling. Met ‘Amy’ en ‘Perfect Lady’ bewijst hij een neus voor radioliedjes te hebben en met ‘Can’t Let Me Down’ waan je je in een eindeloos durende sessie. De optredens van Jett Rebel zijn legendarisch, mede door de duur en de energie. Die duren met dit prachtalbum voorlopig alleen nog maar langer.

CATEGORIE HIPHOP

Bizzey – November
Nadat hij Yellow Claw gedag zei, heeft Bizzey niet lang bij de pakken neergezeten. Na de breuk in 2016 beloofde hij Nederland solo te gaan veroveren en nadat hij met ‘Traag’ de dansvloeren al had ingepakt, is hij dankzij ‘November’ definitief geslaagd in zijn missie.

Frenna – Francis
Er was geen ontkomen aan Frenna in 2018. Zonder zijn vrienden van SFB, maar mét onder andere Lil’ Kleine, Diquenza en Bløf, liet hij zich op muzikaal gebied gelden dit jaar. Het album ‘Francis’ is het beste dat hij tot nu toe maakte, zowel voor liefhebbers van kwaliteits-R&B als hardcore Nederhoppers: “Ze pompen Frenni door de hoedenplank”.

Ronnie Flex – NORI
Waar hij vorig jaar een Edison in de categorie Pop won met het gelauwerde ‘Remi’, heeft Ronnie Flex zich dit jaar weer echt op hiphop toegelegd. Een trap album dat dankzij nummers als ’4/5’ en ‘Nonstop’ de soundtrack werd van vele zomerse moshpits.

CATEGORIE DANCE

Lucas & Steve – Skyline Worldwide EP
Lucas & Steve bekroonden een geweldige festivalzomer muzikaal met het uitbrengen van een korte EP. Op deze drie nummers geeft het duo aan zich overal thuis te voelen en ook qua productie en aanstekelijkheid lijkt ‘Skyline Worldwide’ ons meer dan geschikt voor het wereldtoneel.

R3hab – The Wave
‘The Wave’ is een volwassen album waarin het R3hab lukt om zijn emoties te tonen zonder aan dansbaarheid in te leveren. Zelfs samenwerkingen met wereldsterren als Krewella en Conor Maynard dragen bij aan dit geheel en vertelt een geloofwaardig verhaal.

San Holo – album1
San Holo spot met de wetten van de dansmuziek. De Haagse producer brak door met releases waarop je ook kunt chillen, besloot zijn gitaar mee te nemen op het podium en stak nog ouderwets tijd in het maken van een debuutalbum. Het resultaat mag er wezen: ‘album1’ is een verkwikkende verzameling popliedjes met, altijd, een ongenaakbare drop.

CATEGORIE ALTERNATIVE

Amber Arcades – European Heartbreak
‘De moeilijke tweede’. Na met Fading Lines al behoorlijk wat mensen aan haar gebonden te hebben, vult Annelotte de Graaf op prachtige wijze aan wat er al stond. Ze lijkt tekstueel wat meer te zijn geland, het dromen maakt soms plaats voor de realiteit. Er wordt beschouwd en bekritiseerd. Het album wordt begeleid door korte films en prachtig artwork. De Graaf doet iets niet zomaar, dat spreekt uit het totale plaatje.

MY BABY – Mounaiki ~ By The Bright Of Night
Een optreden van MY BABY vergeet je niet licht. Een opzwepende, dampende show brengt je haast in een andere dimensie. Die optredens gaan veel hebben aan het nieuwe materiaal op dit album. De band neemt je mee naar alle windstreken, en de goede verstaander weet welke, maar wat gelukkig ook bij dit album recht overeind blijft staan: je bent even weg. ‘In The Club’ en de titeltrack horen zoals al is bewezen als los nummer prima thuis op de radio. Na ‘Shamanaid’ en ‘Prehistoric Rhythm’ is ‘Mounaiki’ een prachtige verbreding van de wonderlijke MY BABY-wereld.

Yorick van Norden – The Jester
Na drie jaar wordt het debuut ‘Happy Hunting Ground’ opgevolgd door ‘The Jester’. Vertaald nar, of joker. Verwacht geen cabaret, maar de vertrouwde echo’s van de jaren zestig. De invloeden van de grote namen uit die tijd, The Beatles uiteraard, maar het mooie meerstemmig gezongen ‘Winter’ doet ook zomaar denken aan Crosby, Stills, Nash & Young. Die echo’s weet van Norden op mooie wijze tekstueel te koppelen aan het nu. Liedje-liedjes, maar er zit een duidelijke lijn in het album.

CATEGORIE NIEUWKOMER

Davina Michelle – Duurt Te Lang
Voor een van de grootste nummer-1 hits van 2018 tekende Davina Michelle. Als onderdeel van het Idols-fenomeen en met een gloedvolle vertolking van ‘What About Us’ van Pink had de Rotterdamse zangeres al eerder laten horen wat ze in haar mars had. De in het tv-programma Beste Zangers vertolkte versie van ‘Duurt Te Lang’, een compositie van Glen Faria, sloeg aan op een manier die niemand aan zag komen. Het haalde de top in alle hitlijsten die Nederland rijk is en werd talloze keren gedownload en gestreamd.

EUT – Fool For The Vibes
Uitverkoren worden tot 3FM talent, een succesvol optreden op Noorderslag en een hele reeks singles legden de basis voor het debuutalbum ‘Fool For The Vibes’ van het Amsterdamse EUT. De band rond zangeres Megan de Klerk blijft overtuigen als een prettig ongrijpbare band, die bijna achteloos heen en weer springt tussen pakkende pop en alternatieve rock. Sfeervolle, goed geschreven songs vol fraai verwerkte details maken van ‘Fool For The Vibes’ een muzikaal avontuur.

Pip Blom – Paycheck EP
Het is de afgelopen jaren hele hard gegaan met de vierkoppige gitaarband rond zangeres en muzikante Pip Blom. De jonge band uit Amsterdam wist een heel nieuwe, verfrissende draai te geven aan de alternatieve rock van de jaren tachtig en negentig. Het bleef niet onopgemerkt. Het affiche werd gedeeld met groepen als Franz Ferdinand, The Breeders en Garbage. Singles verschenen op talloze Spotify-playlists – zoals op die van oprichter Daniel Ek. En zelfs het deftige periodiek Rolling Stone wijde warme woorden aan Pip Blom en haar band. ‘Paycheck’ is een eerste EP die na een reeks digitale singles ook fysiek uitkomt.

CATEGORIE HOLLANDS

André Hazes – Anders
Na twee succesvolle albums laat Hazes op ‘Anders’ een wat ander geluid horen. Van stampende funk met blazers en disco naar de gekende midtempo ballads waarin hij opnieuw uitblinkt. Met dit album laat Hazes horen niet meer te leunen op een oud geluid van de familie, maar dat hij definitief zijn eigen weg heeft gevonden. Een eigentijdse Hollandse sound die past bij 2019.

Tino Martin – Thuis Komen Pas De Tranen
Al twee keer eerder werd de Edison Pop prijs in deze categorie toegekend aan Tino Martin. Het zegt iets over zijn status als zanger van het Hollandse lied. Dit album is een stap verder, persoonlijk en autobiografisch over verlies en verdriet. Zijn onlangs op zeer jonge leeftijd overleden zus is voor Tino niet alleen een groot voorbeeld, maar ook een inspiratie voor een aantal bijzondere songs op dit album.

Wesly Bronkhorst – Trots
Deze Amsterdamse volkszanger levert na precies tien jaar zijn tweede album af. Met daarop dè kroegenhit van afgelopen zomer ‘Trots Op Jou’. Dit nummer bleek ook het meest gestreamde Nederlandse liedje van het afgelopen jaar. Op dit album laat Bronkhorst de liedjes horen die dit genre onverwoestbaar en herkenbaar maakt, met begrijpelijke teksten en traditionele begeleiding.

CATEGORIE NEDERLANDSTALIG

Guus Meeuwis – GELUK
Zijn moeder zegt: “als je wil weten hoe ’t met Guus gaat, luister naar zijn muziek.” Op dit twaalfde album van Meeuwis is niets minder waar. Muziek is altijd zijn uitlaatklep geweest en Guus schrijft zijn teksten makkelijker dan hij praat. De songs gaan over een roerige periode in zijn leven, over geluk en verdriet en een ode aan de stad Tilburg. Een collectie liedjes zoals alleen Guus Meeuwis die kan maken, altijd met een gelukkig einde.

Nielson – Diamant
Niels Littooij wilde iets anders en werkte bijna twee jaar aan nieuwe songs en aan een nieuw geluid. Met een internationale producer (Miles Walker) kwam er een nieuwe en veelzijdige kant boven. Het resultaat is een album met veel diepgang en een unieke Nederlandstalige sound. Met teksten die ergens over gaan en vooral ook een donkere kant van Nielson laten horen.

Wende – Mens
Dit is Wende’s eerste volledig Nederlandstalige album. Met intense liedjes over de dood, de liefde, eenzaamheid en het leven anno nu. Wende zingt, praat en weet je met iedere song opnieuw te raken. Na meerdere keren luisteren komen de teksten in combinatie met soms krachtige beats weer anders binnen. Na een aantal live voorstellingen nam ze de elf songs uiteindelijk op. Een bijzondere album van een unieke zangeres.

CATEGORIE VIDEOCLIP

Donnie / regisseur: Sander van de Broek – Snelle Planga
Dankzij zijn hit weet heel Nederland wat een ‘Snelle Planga’ is, een zo opvallend mogelijke zonnebril. ‘Snelle Planga’ werd al snel door iedereen gekopieerd waarna massaal filmpjes en foto’s van snelle planga’s op social media verschenen. In de remix van ‘Snelle Planga’ werkt Donnie samen met Bizzey, Bokoesam, Joel Beukers, Leipe Dennis, Joost en Lange Frans. Mede door zijn filmpjes op internet, de webshops, de verschillende soorten planga’s, de remix op Spotify en Instagram en het live optreden in Paradiso en op Pinkpop, is de video van deze rapper razend populair en voor iedereen herkenbaar en toegankelijk.

Within Temptation ft. Jacoby Shaddix / regisseur: Julian Ticona Cuba | The NOISE – The Reckoning
In deze clip bevindt de band zich in een post-apocalyptische toekomst waarbij de band door een ruimteschip wordt aangevallen. De clip is geregisseerd door het Duitse bureau Noise en geproduceerd door het productiebedrijf Timescope. Met deze prachtig geregisseerde video laat Within Tempation zien weer volledig terug te zijn en de lat weer wat hoger gelegd te hebben. Met het nieuwe album ‘Resist’ en deze nieuwe single ‘The Reckoning’ zet deze symfonische metalband zich weer volledig op de kaart.

Zwart Licht ft. Ray Fuego / regisseur: Daniël Adjei – Zwarte Hollanders
Op 22 februari 2018 kwam het langverwachte nieuwe album ‘Bliksem’ uit waarvan ‘Zwarte Hollanders’ in samenwerking met Ray Fuego het tweede nummer is. Deze vette track is een eerbetoon aan alle zwarte boegbeelden (Zwarte Hollanders) in Nederland tijdens het WK van 1998. In ‘Zwarte Hollanders’ eren de mannen van Zwart Licht hun (zwarte) voetbalhelden uit hun jeugd. Helden die ondanks hun geweldige carrières, niet altijd de credits hiervoor hebben mogen ontvangen.

CATEGORIE SONG

Ilse DeLange – Lay Your Weapons Down
Na een turbulente én succesvolle uitstap naar de Common Linnets focust Ilse zich na zes jaar weer op waar ze sterk in is: persoonlijke liedjes, waar publiek zich direct in herkent, waardoor succes onherroepelijk volgt. Met ‘Lay Your Weapons Down’ geeft Ilse DeLange een klassieker voor de toekomst af die haar vocale kwaliteiten ook solo laten schitteren.

Nielson – IJskoud
Podiumdier en vrolijke jongeman: Nielson was al geliefd als muzikant van Nederland. Nieuwsgierigheid naar nieuwe sounds leidde tot gewaagde keuzes, zoals het weglaten van zijn meest comfortabele instrument: de gitaar. Maar ook in meer elektronische context bewijst Nielson dat hij meester is in pakkende liedjes die je raken: ‘IJskoud’ word je warm van.

Tiësto & Dzeko ft. Preme & Post Malone – Jackie Chan
Tiësto bewijst net zo veelzijdig te zijn als de hoofdpersoon die hij als figuurlijke inspiratie vond in deze track: Niet alleen succesvol DJ, entertainer en entrepreneur, maar ook een muzikale netwerker die relevant blijft door dé ideale samenwerkingen te zoeken. Met ‘Jackie Chan’ heeft hij de perfecte mash-up van dance en rap voor elkaar gebokst.

CATEGORIE ALBUM

Douwe Bob – The Shape I’m In
Zo grillig als Douwe Bob in het leven lijkt te staan, zo constant blijven zijn muzikale prestaties. De opvolger van de moderne klassieker ‘Fool Bar’ verrast vooral in vorm. De liedjes zijn trager en meeslepender; de productie retro en melancholiek. Wederom een meesterwerk.

HAEVN – Eyes Closed
HAEVN werd in 2016 al genomineerd voor een Edison, maar de band rond zuiderlingen Marijn van der Meer en Jorrit Kleijnen wachtte lang met het uitbrengen van een debuutalbum. Toen ‘Eyes Closed’ in mei eindelijk het licht zag konden gespannen fans opgelucht adem halen: ook op een langspeler werken de warme klanken van HAEVN even ontspannend als betoverend.

Wende – Mens
Dit is Wende haar eerste volledig Nederlandstalige album. Met intense liedjes over de dood, de liefde, eenzaamheid en het leven anno nu. Wende zingt, praat en weet je met iedere song opnieuw te raken. Na meerdere keren luisteren komen de teksten in combinatie met soms krachtige beats weer anders binnen. Na een aantal live voorstellingen nam ze de elf songs uiteindelijk op. Een bijzondere album van een unieke zangeres.Share |

Gerelateerde artikelen