Nieuw album: Helgi Jonsson - Intelligentle

27 januari 2019, 20:29 | Jeroen

Op 15 maart brengt de IJslandse zanger en muzikant Helgi Jonsson zijn nieuwe studioalbum Intelligentle uit. Vrijdag verscheen zijn nieuwste single Hundred Miles.

Intelligentle is een samenvoeging van twee woorden die de kern van het album vertegenwoordigen. Veel mensen denken dat intelligientie alleen in je hoofd zit, strikt en droog. Maar Jonsson laat een andere kant ervan zien, door er ‘gentle’ aan toe te voegen; een emotionele dimensie van zijn filosofische reflecties. Intelligentle laat hoofd, buik en hart samenkomen op een zeer natuurlijke manier.

Helgi Jonsson schrijft en maakt al zijn muziek samen met zijn levenspartner Tina Dico, waardoor het altijd eerlijk is. Intelligentle is het eerste wapenfeit sinds de release van zijn EP Vaengjatak dat in 2016 verscheen. De liedjes op die EP waren intenser en ontroerender dan wat hij daarvoor had gedaan. Intelligentle gaat verder waar hij daar was geëindigd. Helgi Jonsson opent zijn hart en openbaart alles dat wat hem menselijk maakt, als IJslander en Europeaan, als man en als vader, als bioloog en als artiest. Het lukt Jonsson zijn leven te bespreken in de liedjes met al zijn verlangens, vragen over vertrouwen en onzekerheden. Over een soundtrack die onverklaarbaar, mysterieus en voor heel mooi is.

Hundred Miles is de nieuwe single afkomstig van het album en was oorspronkelijk geschreven voor het theaterstuk 2 AM van Falk Richter: Our protagonist has locked himself in a hotel room, ordered 20 self-help books plus a variety of DIY books like ‘How to build a boat’ and a range of outdoors equipment and survival gear. He wants to disappear completely. (Needless to say, his wife is looking for him). Still, however far you try to get away from yourself there are certain things so woven into your existence that they are impossible to escape. Bekijk de video met groot koor hieronder. Eerder bracht Jonsson al de single Lofa Mér uit.

Helgi Jonsson bracht in 2008 zijn internationale debuut For The Rest Of My Childhood uit. Sindsdien heeft hij naast het maken van zijn eigen muziek de wereld rondgetoerd met Teitur, Sigur Rós en Tina Dico. Daarnaast heeft hij opgenomen en opgetreden met Damien Rice, Glen Hansard, AneBrun, Tom Jones, Múm, BOY en vele anderen.Share |

Gerelateerde artikelen