Nieuw album: Geppetto & the Whales - Passages

5 maart 2019, 17:44 | Jeroen

De Belgische band Geppetto & the Whales brengt op 29 maart zijn langverwachte tweede studioalbum Passages uit bij [PIAS]. Passages werd in Wisconsin, USA opgenomen met niemand minder dan Brian Joseph, bekend van onder andere Bon Iver, Sufjan Stevens, Local Natives en Paul Simon. De nieuwe single Faust is nu uit.

Frustrerende jaren

Na het debuutalbum Heads of Woe wat in 2014 verscheen, was het een tijdje stil rondom de band. Niet dat ze niets aan het doen waren, maar het zestal zat al die tijd in het repetitiehok aan nieuwe nummers te sleutelen. Al waren het, zo durven zangers-gitaristen Sander Sterkens en Kobe Dupont inmiddels toe te geven, vaak frustrerende jaren. Meer dan eens raakte het zelfvertrouwen zoek, liet de inspiratie het afweten omdat werk en studies alle aandacht opeisten, of wist niemand nog welke richting het met de groep uit moest gaan.

De kentering kwam er toen Brian Joseph potentieel in de liedjes hoorde en bereid was de supervisie van hun volgende plaat op zich te nemen. Hij kwam als geroepen. Joseph bleek de juiste man op het juiste moment: iemand die de bandleden deed inzien dat ze op hun best zijn als ze samen spelen en niet proberen om zichzelf koste wat het kost een andere sound aan te meten.

Passages

De band vloog naar Wisconsin om er in het hartje van de Amerikaanse winter bij -20°C de plaat op te nemen die ondertussen een naam en een gezicht heeft gekregen. Op Passages primeert songwriting in zijn puurste vorm, glashelder en melodieus, blakend van levenslust en tegelijk ook donker. Passages gaat over vriendschappen die vervagen, mensen die verdwijnen, keuzes die gemaakt moeten worden en evenwichten die verstoord raken. Er doen ook gastmuzikanten mee uit de bands waar Geppetto & the Whales zich verwant mee voelt, zoals Lester (Tallest man on Earth), Rob Moose (The National, Arcade Fire), Trever Hagen (Bon Iver) en Jeremy Boettcher (S. Carey).

Faust

De nieuwe single afkomstig van het album is Faust, beluister het nummer hieronder. Eind vorig jaar bracht de band al de singles I Know Who You Were en Tall Leaves uit.

Geppetto & the Whales heeft zichzelf terug gevonden. Rijper, vitaler, beter dan eerst en zeer gretig om weer op een podium te staan. In het voorjaar zal de band naar Nederland komen voor shows.Share |

Gerelateerde artikelen