Nominaties Edison Pop 2020

4 december 2019, 11:37 | Jeroen

De nominaties voor Edison Pop 2020 zijn bekend. Vele producties uitgekomen in 2019 zijn door de jury, onder meestemmend voorzitterschap van radiodirecteur van Radio 538 Menno de Boer, beoordeeld en dat heeft tot drie genomineerden per categorie geleid.

De genomineerden zijn Armin van Buuren, Bizzey, Danny Vera, De Staat, DI-RECT, Duncan Laurence, Frank van Etten, Henkie T, Ilse DeLange, Josylvio, Kensington, Krezip, Maan, Marco Borsato, Armin van Buuren & Davina Michelle, Martin Garrix, Nona, Paul Sinha, Pip Blom, René Karst, S10, Saman Amini, Snelle, Son Mieux, Suzan&Freek, Tiësto, De Toppers en Trijntje Oosterhuis. Duncan Laurence en Snelle hebben beiden maar liefst drie nominaties op hun naam staan.

Welke van deze gevestigde artiesten en nieuwkomers uiteindelijk met de Edisons naar huis gaan wordt bekendgemaakt op 10 februari aanstaande tijdens de 60-jarige jubileum editie ‘Edison Pop 2020’, een besloten evenement in de Gashouder op het terrein van de Westergas in Amsterdam.

Gisteravond en vanochtend zijn de nominaties per categorie bekendgemaakt bij RTL Boulevard, 3voor12Radio (3FM), Parra.nu, ANP, KinkStart (Kink), Sanders Vriendenteam (3FM), Barry Paf (100%NL), De 538 Ochtendshow met Frank Dane (Radio538), Aan de Slag (Radio2), Joost Burger (Slam!) en Gouden Uren (Sterren.nl)

De vakjury

De prestigieuze prijzen gaan naar producties van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft de jury een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. De winnaars worden bekendgemaakt op 10 februari aanstaande.

Naast voorzitter Menno de Boer (Radio 538) bestaat de jury uit Daniel Dekker (Radio2), Wilbert Mutsaers (Spotify Benelux), Robert Haagsma (muziekjournalist), Fernando Halman (FunX), Max van Bossé (Paradiso) en Sophie Keyzer (Qmusic).

Edison

De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt al sinds 1960 uitgereikt en viert in 2020 haar 60-jarig jubileum. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre. De prijs, bestaande uit een bronzen beeldje van beeldhouwer Pieter d’Hont, is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Grammy Award, de Duitse Echo Award en de Franse Victoire.

Nominaties Edison Pop 2020:

CATEGORIE POP

Krezip – Sweet High
De band kwam na tien jaar weer bij elkaar. Eerst voor een aantal concerten, maar later bleek dat er ook een nieuw album klaar was. Sweet High bevat de aanstekelijke popsongs die we van Krezip gewend waren, voor een publiek dat behoefte heeft aan nieuwe muzikale herinneringen. Het album was binnen een paar dagen officieel goud.

Maan – 2019 single releases
Dat Maan een veelzijdig zangtalent is, is voor de Edison jury al langer geen verrassing. Met de serie popsingles die de afgelopen periode zijn uitgekomen, heeft de zangeres een stabieler eigen sound laten horen. Echte, eigentijdse Nederlandstalige pop die vooral nieuwsgierig maakt naar meer.

Suzan & Freek – Gedeeld Door Ons
Na het nummer Als Het Avond Is dat maandenlang een steeds groter bereik wist op te bouwen, kon het duo Suzan Stortelder en Freek Rikkerink in alle rust verder componeren aan goede songs met diepgang. Eerlijke liedjes die herkenbaar zijn voor een groot publiek op een debuutalbum dat net zo’n groot succes blijkt te zijn als die eerste hit.

CATEGORIE ROCK

De Staat – Bubble Gum
De Staat is een band die in beweging blijft. Op het begin 2019 verschenen album Bubble Gum zoekt de band de grenzen van de rock op door elektronische en verschillende andere invloeden te integreren. En in weerwil van de albumtitel is de toon van de teksten en de muziek indringend, soms zelfs grimmig. Sterke songs, bevlogen spel en muzikaal avontuur – Bubble Gum is een nieuw topalbum van De Staat.

DI-RECT – 2019 single releases
Het veranderen van zanger kan een band fataal worden, maar de wisseling van de wacht gaf het Haagse DI-RECT juist vleugels. In de achterliggende tien jaar groeide de band met zanger Marcel Veenendaal uit tot een volwaardige rockformatie die op de plaat of op het podium altijd weer indruk maakt. Zoals dat in 2019 ook gebeurde met een drietal singles die – ingetogen, springerig of elektronisch – heel verschillende kanten van de band laten horen. Wat ze gemeen hebben zijn de pakkende melodieën en de sterke teksten. Wat dat laatste betreft onderscheidt vooral Devil Don’t Care zich, een nummer over de moeizame weg naar zelfacceptatie.

Kensington – Time
Voor het schrijven van nieuwe songs ging Kensington naar Canada. De band keerde van die artistieke expeditie terug met songs die deels vertrouwd klinken – groots en meeslepend – maar toch ook weer nieuwe elementen bevatten. Zoals de ditmaal heel persoonlijke teksten. Time laat dankzij de sterke songs en het herkenbare geluid vooral horen waarom Kensington veruit de grootste Nederlandse rockband van dit moment is.

CATEGORIE HIPHOP

Henkie T – Visionair
Visionair is het eerste soloproject van Henkie T, die eerder ook veel hits scoorde met SBMG. Op het album hoor je zowel eerder uitgebrachte nummers als nieuwe tracks, zoals Libie en Fuik met DopeBwoy. Henkie T is duidelijk in zijn passie voor muziek. “Ik hou van music, ik hou van vibes.” Henkie-T haalde de nummer 1-positie in Dixte1000 lijst met de hit DomDoen featuring Jonna Fraser.

Josylvio – Gimma
Het vierde album Gimma van rapper Josylvio zit qua producties en features sterk in elkaar. Zijn veelzijdigheid is zijn grootste wapen. Spontane freestyle-sessies monden uit in fijne tunes en de productie is van een torenhoog niveau. Op dit album worden zowel de straat als de club op hun wenken bediend. De Dikste rap-bars worden moeiteloos afgewisseld met radiovriendelijke refreinen. De meeste beats zijn geproduceerd door de beste producers van dit moment, zoals Esko, Jack $hirak, Monsif, Yung Felix en Spanker. Josylvio klinkt altijd hongerig en on point.

Snelle – Vierentwintig
Snelle is de gevoelige jongen en stoere rapper in één en dat hoor je terug op zijn debuutalbum Vierentwintig. De muziekcarrière van Lars Bos uit Gorssel is in een stroomversnelling geraakt na hits als Plankgas, Reünie en Lippenstift. De succes story van Snelle gaat als een trein. Zijn album bevat interessante samenwerkingen met onder meer Hef, Kraantje Pappie, Emms en ook Marco Borsato. Een getalenteerde songwriter waar we nog veel van zullen horen. Het wordt nog interessant welke weg hij de komende tijd zal inslaan, maar dat we hier te maken hebben met een blijvertje, is een feit.

CATEGORIE DANCE

Armin van Buuren – Balance
Armin van Buuren heeft in 2019 laten zien dat zijn muzikale pad enorm verrassend blijft. Met Balance bewijst hij dat een dj trouw kan blijven aan de trance-sound die hem groot heeft gemaakt en tegelijkertijd diepte vinden in compositie en productie. Twee compleet verschillende richtingen in evenwicht.

Martin Garrix – 2019 single releases
Het afgelopen decennium werden dj’s artiesten en Garrix leidde die weg. Zijn muzikale grenzen zijn nog lang niet gevonden en het is heel bemoedigend te zien dat hij, naast gegarandeerde radio hits als No Sleep en High On Life, zijn repertoire diepte geeft door samen te werken met artiesten als Dean Lewis en Macklemore.

Tiësto – 2019 single releases
Tiësto is muzikaal onvoorspelbaar omdat al zijn releases een aangename nieuwsgierigheid ademen. Hij blijft keer op keer in staat de grootste talenten van de toekomst (Mabel, Rita Ora) te strikken voor zijn hits en daarnaast festivalterreinen te domineren met underground-tracks die ronduit vernieuwend klinken.

CATEGORIE ALTERNATIVE

Pip Blom – Boat
Nooit eerder werd een Nederlandse band internationaal zo snel omarmd. In 2016 werd de typische Engels klinkende rockband ontdekt via Spotify en afgelopen jaar stonden ze al op het festival der festivals: Glastonbury. Na hun eerste succesvolle singles stelt hun debuutalbum niet teleur, met Boat laat Pip Blom zien geen hype te zijn, maar dat de band solide overeind blijft door songs te maken die nostalgische gevoelens uit de jaren negentig weet op te roepen en tegelijkertijd fris en eigen klinkt.

S10 – Snowsniper
De in het jaar 2000 geboren S10 tekende in 2017 bij Noah’s Ark en bracht daar twee EP’s uit waar ze indruk maakte door op een prachtige manier haar strijd met mentale gezondheid in muziek en woord om te zetten. Op haar buitengewone debuutalbum Snowsniper gaat S10 muzikaal nog verder en betovert zij op fenomenale manier haar luisteraar door middel van elektronische melancholica, met trip en hiphop en spoken word.

Son Mieux – Faire De Son Mieux
Camiel Meiresonne, frontman van Son Mieux, staat bekend om zijn intense podium optredens en rock-‘n-roll livestyle, maar laat zich op zijn debuutplaat Faire de Son Mieux van een kwetsbare kant zien. Geïnspireerd door de geborgenheid van zijn moeder schrijft hij een album met persoonlijke indie popsongs, bijgestaan door producer Thijs van der Klugt. Faire de Son Mieux is dansbaar en catchy zoals we de band kennen van nummers als Easy en Everyday, zonder ergens voorspelbaar te worden of inhoud te verliezen.

CATEGORIE NIEUWKOMER

Duncan Laurence – 2019 single releases
Voortgekomen uit The Voice of Holland vertegenwoordigde Duncan Laurence het afgelopen jaar Nederland tijdens het Eurovisiesongfestival. Met het zelfgeschreven nummer Arcade bezorgde hij ons land voor het eerst sinds 1975 een klinkende overwinning. Nederland was in één klap een bijzondere artiest rijker: een groot talent, origineel, muzikaal maar bovenal gezegend met een prachtige stem!

Nona – Nona
Nona debuteerde in 2019 met een album vol authentieke soul. Ze maakt diepe indruk met haar rauwe stem, die opvalt, on-Nederlands klinkt en de luisteraar recht in het hart raakt. Met die combinatie van stem en songs lijkt Nona een geweldige toekomst voor zich te hebben.

Snelle – Vierentwintig
Succesvolle singles en een uitverkochte clubtournee, 2019 was het jaar van Snelle. Op zijn album Vierentwintig, verschenen op zijn 24ste verjaardag, laat hij nog eens horen waar hij dat allemaal aan te danken heeft: een heel eigen geluid waarin hij zowel zijn stoere als kwetsbare kant toont. Het debuut was binnen 24 uur goud.

CATEGORIE HOLLANDS

Frank van Etten – Onverslaanbaar
Op dit nieuwe album laat Frank van Etten horen hoe goed het volkse, Hollandse repertoire kan klinken. Met topmusici uit eigen land waaronder Marcel Fisser, Daniel Metz en Cindy Oudshoorn bevat dit album het levenslied anno nu. Behalve de goede sound ook liedjes die niet alleen gaan over liefde en verdriet, maar ook appelleren aan gezin en familie.

René Karst – Atje Voor De Sfeer – En Andere Sfeermakers
Deze zanger treedt al ruim dertig jaar op, eerst als duo met z’n moeder en recent met oud leden van BZN. René schrijft vooral veel songs voor anderen en brengt nu voor de derde keer een eigen album uit. Hierop staat een aantal zelfgeschreven liedjes die naast een hoog meezing gehalte ook cabareteske teksten bevatten. Hiermee zorgt Karst voor een eigen geluid binnen het genre.

De Toppers – Toppers In Concert 2019
Deze registratie van het meezingfeest van het jaar is een jubileum editie. Al 15 jaar komen er jaarlijks tussen de 130.000 en 200.000 mensen kijken en luisteren naar deze show in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Hiermee is Toppers in Concert een vaste waarde in de lijst van grote publieksevenementen in Nederland. Tussen de Huishoudbeurs en de TT Assen een uniek muziekevenement.

CATEGORIE NEDERLANDSTALIG

Paul Sinha – 2019 single releases
De positieve energie spat af van de single-releases van Paul Sinha dit jaar. Een karakteristiek eigen geluid dat tegelijk meerdere stijlen aanraakt, heupwiegend op Mijn Girl, of in de flow op Paul’s meest recente release Eigenlijk Wel, met teksten die de tijdgeest weten te vangen.

Suzan & Freek – Gedeeld Door Ons
Suzan & Freek leverden een jaar geleden een regelrechte klassieker af met Als Het Avond Is. Dit succes werd dit jaar opgevolgd met het eveneens rake Blauwe Dag en met het album Gedeeld Door Ons met daarop ijzersterke tracks als Mag Ik Daar Even Stil Bij Staan. Met een vanzelfsprekendheid en ogenschijnlijk gemak alsof ze er altijd al waren.

Trijntje Oosterhuis – Dit Is Voor Mij
Trijntje Oosterhuis kende in haar decennia omvattende carrière vele Nederlandstalige successen zoals Vlieg Met Me Mee, De Zee, Wereld Zonder Jou en Ken Je Mij. Toch verscheen pas dit jaar haar eerste Nederlandstalige album. Funky geproduceerd door Jett Rebel, met soulvolle songs en samenwerkingen met Vjeze Fur, Lavinia Meijer en Candy Dulfer.

CATEGORIE VIDEOCLIP

Bizzey ft. Kraantje Pappie, Jonna Fraser & Ramiks – Drup (regisseur: Ciao Silva, Pepe Favela & Bizzey)
Een heel originele clip waarin opvalt dat alles zich in het verleden lijkt af te spelen, een gegeven dat je eigenlijk niet meer in de wereld van de videoclips ziet. Er wordt met een studio-omgeving en rekwisieten gewerkt en bijna geen greenscreens. Alles is echt. De props die in de clip voorbijkomen kloppen volledig en zijn met zorg uitgekozen. Verder wordt er licht acteerwerk van de artiesten gevraagd. Een rol waar je ze vaak niet in voorbij ziet komen. Nienke Plas speelt een powervrouw in de video: heel origineel om te zien dat de vrouw de macht pakt in een clip waar voornamelijk mannen in voorkomen.

Duncan Laurence – Arcade (regisseur: Paul Bellaart)
Deze video is heel simpel. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van close shots waardoor je eigenlijk heel weinig en toch veel ziet. Dit is ook waar het nummer om geprezen werd bij de uitvoering ervan tijdens het Eurovisie Songfestival: het draait om het nummer en Duncan zelf. Arcade gaat over breekbaarheid. Doordat de zanger naakt in de video wordt getoond versterkt dit die boodschap. Elke hoge noot van het nummer komt bij je binnen omdat je je bijna nergens anders op kunt concentreren dan de muziek en Duncan in het water. Het gebruik van schaduw en licht wordt sterk gedaan. Het behoudt de mysterie rondom de artiest en benadrukt de kwetsbare kant.

Saman Amini – Laat Me Toe (regisseur: Colin Huijser)
Een bijzonder kunstzinnige en uiterst creatieve clip. Alles is in animatie. Verder is de boodschap van de video en track heel sterk: als gekleurd persoon/allochtoon is het leven erg moeilijk in Nederland. De video laat zien dat Nederland binnen eigen grenzen eigenlijk nog steeds in oorlog is. Alles is erg mooi in beeld gebracht, ook dankzij een hoogstaande manier van editen.

CATEGORIE SONG

Danny Vera – Roller Coaster
Danny Vera was tot dit jaar misschien wel de bekendste artiest van Nederland zonder een bekende song. Tot dit jaar inderdaad, want met Roller Coaster heeft Danny de song afgeleverd waarin alles samenkomt. Een song die je recht in het hart raakt, tijdloos en tekstueel herkenbaar voor vele mensen.

Duncan Laurence – Arcade
Na 44 jaar won Nederland eindelijk weer eens het Songfestival, beter gezegd: Duncan Laurence deed dat voor ‘ons’. Duncan leek uit het niets te komen met Arcade. Het succes van het stijlvolle en prachtig geproduceerde en gecomponeerde Arcade reikt tot ver over onze grenzen en lijkt het begin van mogelijk nog veel meer moois te zijn.

Marco Borsato, Armin van Buuren, Davina Michelle – Hoe Het Danst
Marco Borsato vond zichzelf dit jaar opnieuw uit in samenwerking met Armin van Buuren, die als danceproducer nog steeds wereldwijd toonaangevend is. Met Davina Michelle wisten ze een van de beste nieuwe stemmen in Nederland te strikken voor Hoe Het Danst waarin pop, dance en de handtekening van songwriter John Ewbank perfect samenkomen.

CATEGORIE ALBUM

Ilse DeLange – Gravel & Dust
Na een titelloos album waarop ze het experiment aanging, keerde Ilse DeLange dit jaar met Gravel & Dust terug naar haar roots. Toch was het absoluut geen herhalingsoefening. Dankzij haar geweldige zang, de prachtige songs en de productionele bijdragen van de Amerikaanse veteraan T-Bone Burnett werd het juist een van haar beste albums tot nu toe. En bewees ze en passant dat er artistiek leven is na de Edison Oeuvre Prijs.

Kensington – Time
Voor het schrijven van nieuwe songs ging Kensington naar Canada. De band keerde van die artistieke expeditie terug met songs die deels vertrouwd klinken – groots en meeslepend – maar toch ook weer nieuwe elementen bevatten. Zoals de ditmaal heel persoonlijke teksten. Time laat dankzij de sterke songs en het herkenbare geluid vooral horen waarom Kensington veruit de grootste Nederlandse rockband van dit moment is.

Snelle – Vierentwintig
Succesvolle singles en een uitverkochte clubtournee, 2019 was het jaar van Snelle. Op zijn album Vierentwintig, verschenen op zijn 24ste verjaardag, laat hij nog eens horen waar hij dat allemaal aan te danken heeft: een hele eigen geluid waarin hij zowel zijn stoere als kwetsbare kant toont. Het debuut was binnen 24 uur goud.



Share |

Gerelateerde artikelen