Nieuw album: Cape Sleep - Video Days

23 februari 2024, 09:40 | Jeroen

Cape Sleep brengt nieuw album Video Days uit. Met bijdragen van oa Remy van Kesteren en leden van Klangstof, Moss en het Metropole Orkest. Cape Sleep is de nieuwe band van Nederlandse artiest Kim Janssen, die eerder drie albums onder zijn eigen naam uitbracht. Video Days is het debuut van Cape Sleep en vormt een lofzang aan de popcultuur uit het verleden. Onder de nieuwe naam Cape Sleep omarmt Kim zijn wens om in een band te spelen, omringd door muzikanten en vocalisten. Met het album Video Days doet hij een stap weg van zijn autobiografische liedjes, en deelt hij sprookjesachtige verhalen vol met personages die van plaats naar plaats zwerven.

Het album Video Days bruist van nostalgie; een liefdesbrief aan de popcultuur uit het verleden met eindeloze verwijzingen naar alles van oude Westerns en Disney-films uit de jaren ‘90 tot REO Speedwagon-nummers en musicals van Lerner en Loewe. Onder een regen van glinsterende synths mengen gedempte discogitaren zich met stampende drums, warme piano’s, een incidentele klavecimbel en een verdwaald jongenskoor. Het album is een draaideur van personages die de Savoye in het New York van de jaren 40 verlaten, de zomers alleen doorbrengen in extravagante hotels, op zoek zijn naar verloren steden in het Amazonegebied, schouder aan schouder staan met sterren uit de Gouden Eeuw van Hollywood en sluipen door musea in de nacht.

Video Days reist door flarden synthpop uit de jaren 80 en soft rock met strijkers uit de jaren 70, terwijl de algehele toon doet denken aan hedendaagse pop uit de jaren 50: een lichtelijk naïeve kijk op liefde, vriendschap en de wereld in het algemeen.

Video Days is Kims meest gefocuste en aangrijpende werk tot nu toe, en blijft tegelijkertijd trouw aan zijn gebruik van een breed scala aan instrumenten en het uitnodigen van een grote reeks gasten. Het album bevat bijdragen van onder meer Remy van Kesteren, leden van Klangstof en Moss, en orkestarrangementen van Paul Jacob Cartwright (Father John Misty) uitgevoerd door leden van Stargaze en het Metropole Orkest.

CAPE SLEEP TOUR DATES

23 Feb: De Nobel, Leiden (NL)
10 Mar: Hedon, Zwolle (NL)
14 Mar: V11, Rotterdam (NL)
15 Mar: De Helling, Utrecht (NL)
17 Mar: Paradiso, Amsterdam (NL)
16 Apr: Café Galao, Stuttgart (DE)
17 Apr: Muzclub, Nürnberg (DE)
18 Apr: Mvz_Wagner, Jena (DE)
19 Apr: Molotow, Hamburg (DE)
20 Apr: Kulturhaus Insel, Berlin (DE)
22 Apr: FZW, Dortmund (DE)
23 Apr: Schon Schön, Mainz (DE)
24 Apr: Lux, Hannover (DE)

Video Days is nu te beluisteren op alle streaming diensten.



Share |

Gerelateerde artikelen