Festival: Ginger

7 mei 2024, 19:03 | Jeroen

Friendly Fire, Paradiso en diverse lokale gemeenschappen en soundsystems bundelen de krachten voor Ginger, een nieuw festival voor afropop en aanverwante genres. Op zondag 30 juni 2024 vindt de eerste editie van het jaarlijkse festival plaats in alle zalen en de tuin van Parallel in Amsterdam-Noord. Van 19 uur ’s avonds tot 7 uur ’s morgens is er een celibration van African and African diaspora music culture met optredens, een clubnight, panels, art fair, film en eten in de tuin. Onder andere Musa Keys, SadBoi en Yung Dada treden op.

Ginger zet de freshest new artists uit de wereldwijde afroscene in de schijnwerpers en viert de diversiteit en groei van de diverse muziekstijlen die zijn oorsprong vinden in de afropop. Met optredens van Musa Keys, SadBoi, Yung Dada, Lamsi, Prince Pasensi en BERRYR RABIAA (more tba) komen de nieuwste generatie afropopsterren naar Amsterdam. Omdat Ginger de culture viert, zijn ook de soundsystems Afrolosjes Soundsystem, Y3Y3 Soundsystem, Gowtu en Kingdom Sound aanwezig naast verschillende panels, een markt van kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora gecureerd door Sankofa, film en eten in de Tolhuistuin. Het festival begint om 19 uur en duurt tot in de vroege uurtjes van 1 juli. Zo kan er die dag samen Keti Koti gevierd worden en maken we samen de weg vrij voor erkenning van deze dag als nationale feestdag. Ginger is meer dan een festival: het is een platform voor afropop en een celebration van African culture.

Evolutie

De afgelopen jaren hebben afropop en aanverwante Afrikaanse muziekgenres een opvallende plaats veroverd in de mainstream muziekwereld. Op de schouders van o.a. Fela Kuti, Tony Allen en King Sunny Adé hebben iconen zoals Burna Boy, Rema en Wizkid de weg geplaveid voor een groeiende groep jonge artiesten die wereldwijd hun publiek vinden. Het genre ondergaat een evolutie en vertakt zich in het nachtleven in opkomende stromingen zoals het razendpopulaire amapiano, maar ook afroswing, trap en afrobeats. De invloed van deze ontwikkelingen begint langzaam maar zeker door te sijpelen naar festivals en clubs. Zo was Burna Boy in 2023 headliner van Down The Rabbit Hole en speelde hij en Wizkid de afgelopen jaren in uitverkochte Ziggo Domes. Deze zomer spelen Afrikaanse artiesten en artiesten uit de Afrikaanse diaspora als J Hus, Blck Mamba en Libianca op de grootste Nederlandse zomerfestivals, net als Yung Dada, fakkeldrager van de afropop in Nederland. In de randstedelijke clubs zorgen partijen als Afrolosjes, Gowtu en Kingdom Sound voor broeierige nachten vol afrobreats, Afrikaanse trap en amapiano.

Ginger festival met onder andere Musa Keys, SadBoi, Yung Dada, Lamsi, Prince Pasensi, Afrolosjes Soundsystem, Y3Y3 Soundsystem, Gowtu Goes OSSO, Kingdom Sound, BERRYR RABIAA e.a.

Zondag 30 juni 2024
Locatie: Parallel, Amsterdam-Noord – alle zalen + buiten
Ticketprijs: €30,00 excl servicekosten
Tijden: 19:00 – 07:00 uur
Type show: Live + DJ’s + randprogrammaShare |

Gerelateerde artikelen