Albumrecensie: Sky Pilots - Sky Pilots

11 april 2014, 11:39 | Jeroen

Zanger Matthijs van Duijvenbode (bijnaam Duijf) heeft al een hele staat van dienst op zijn CV. Hij begon niet als zanger, maar als toetsenist bij onder andere Do-The-Undo (van Anne Soldaat) en Johan. Vanaf 2008 werkt hij samen met Tim Knol in de rol als manager en producer. Tevens schrijft hij samen met Tim Knol aan zijn albums. En nu heeft hij samen met veteraan Robin Berlijn (gitarist van o.a. Kane en Ellen Ten Damme), Mano Hollestelle en Kees Schaper Sky Pilots opgericht.

We kunnen enige parallellen trekken met Moke; ook een band waar de zanger en bandleden hun sporen in de muziekwereld hebben verdiend en nu zelf een plaat uitbrengen die zeer Brits georiënteerd is. Duijf heeft een prettige stem die zich goed leent voor Britpop. We horen vlagen van Mick Jagger ( Only When It Rains) en Liam Gallagher (Daisies). Ook muzikaal is het allemaal in orde. Van het Beatlesque Dreamers tot het folky Sun zijn het allemaal goed in het gehoor liggende songs. Jaded trekt weer een beetje naar de sound van de Stones. Maar ook de songs Best Before ,Changes en het poppy Wanderlust, waar de band iets meer een eigen geluid opzoekt, klinken goed.

Bij een recensie van Sky Pilots ontkom je er eigenlijk niet aan om te verwijzen naar de rijke historie van de Britse rockmuziek. Als Sky Pilots een Britse band zou zijn geweest weet ik zeker dat muziekblad NME ze op de cover had gezet als The Best New Band of zoiets dergelijks. Dit is niet erg in de zin dat het allemaal goed in elkaar zit; de muziek en zang zijn er. Ook gaat de band veel touren de komende maand waardoor bij een vervolg een wat meer eigen geluid ontwikkeld zal worden. Als je, zoals ik, een zwak hebt voor Britse rock gaat de debuutplaat van de Sky Pilots zeker niet vervelen en hebben we er een fijne Nederlandse band bij.

Het debuutalbum op het label V2 is sinds deze week verkrijgbaar. De band staat 14 april, maandag a.s. in de Paradiso. Komende maand staan ze o.a in Rotown op zaterdag 3 mei, donderdag 8 mei in Ekko en zaterdag 10 mei in SuperMarkt.



Share |

Gerelateerde artikelen