Albumrecensie: Folly & The Hunter - Tragic Care

19 mei 2014, 10:17 | Jeroen

Folly & The Hunter maakt gelaagde folknummers met pop invloeden. De band is gevestigd in Montreal, Canada en hun debuut Residents verscheen in 2011.

Toen ik Tragic Care voor het eerst luisterde bedacht ik me dat als Justin Vernon (de zanger van Bon Iver) niet eenzaam in een blokhut zich had teruggetrokken om te genezen van de ziekte van Pfeiffer, met een gevoel dat zijn muzikale carrière ten einde was, dan zou For Emma, Forever Ago meer geklonken hebben als dit album van Folly & The Hunter. De stijl van Tragic Care is namelijk erg vergelijkbaar. Is dat erg? Nee, For Emma, Forever Ago is een prachtig album, maar baanbrekend is Tragic Care niet.

Het is tekstueel niet een bijzonder opgewekt album, met thema’s als liefdesverdriet en verlies van dierbaren. Maar muzikaal is het lichter, hoopvoller. Het album is in zijn geheel meer poppy, toegankelijker, tenminste als je niet te aandachtig naar de teksten luistert.

Het album opent wat loom met Watch For Deer At Dawn. Het nummer klinkt aangenaam, maar wordt eigenlijk nergens spannend, ondanks dat dit tegen het einde wel wordt geprobeerd. Hierna wordt het steeds beter. Vultures en Ghost zijn ritmischer en pakkender, met gelaagde zang en meer dynamiek in de opbouw van de nummers. Het nummer Tragic Care, waarnaar het album is vernoemt, zakt duidelijk in qua muzikale intensiteit, maar blijft mede door het bezwerende orgel en bijpassende zang overeind.

Het nummer Moth In The Porch Light steekt toch wel met kop en schouders boven het voorgaande uit. Muzikaal zit het goed in elkaar. Tekstueel bevat het veel beeldspraak en is het goed te volgen. Dit nummer heeft dan ook het meeste hitpotentie. Als daarna How It Came Down volgt reist de hoop dat de tweede helft van het album een stijgende lijn doorzet. Dit is helaas niet het geval. De drie nummers die volgen klinken beduidend minder geïnspireerd dan wat voorafging. Afsluiter Our Stories End haalt wel weer het eerdere niveau.

Als geheel is Tragic Care een album dat menig sferisch folk liefhebber grijs kan draaien, maar in de grote massa van uitgebrachte albums is het moeilijk voor te stellen dat dit album over een paar jaar nog herinnerd zal worden. Daarvoor leunt het te veel op al bestaande albums van genregenoten, zonder zelf echt onderscheidend te zijn.

Tragic Care is vanaf vandaag verkrijgbaar.



Share |

Gerelateerde artikelen