Albumrecensie: Mumbai Science - Deja Vu

2 juni 2014, 20:48 | Jeroen

Mumbai Science zijn Jonas Kiesekoms en Maarten Elen. Bij de naam Mumbai Science denk je wellicht aan een onderzoeksinstituut uit Mumbai (voorheen Bombay, de grootste stad in India), maar er is weinig wetenschappelijks aan de muziek van het Belgische duo. Op Déjà Vu, het debuutalbum van het duo, is wel te horen dat de mannen de kunst van goede dansmuziek maken beheersen.

De elf nummers op Déjà Vu gaan alle kanten op. Van techno naar electro en van disco naar breakbeat. De eclectische stijl van Mumbai Science doet sterk denken aan het vroegere werk van The Chemical Brothers, Felix Da Housecat, maar ook landgenoten The Subs lijken een inspiratiebron voor het tweetal. Je vindt de muziek van Mumbai Science in de platentassen van gerenommeerde artiesten als 2 Many Dj’s, Erol Alkan, Tiga en Boyz Noize. Dat is ook de reden dat het duo de afgelopen jaren wereldwijd veel heeft opgetreden, van Ibiza tot Amerika.

Groene dokter

Déjà Vu wordt uitgebracht op Lektroluv, het label van de bekendste dokter van België: Dr. Lektroluv. Sinds ze getekend zijn op label gaat het hard met de carrière van Mumbai Science. Op Lektroluv verschenen er diverse EP’s zoals Woof, Ancova en Gold voordat er plannen voor een heel album kwam. De dokter, die altijd een beetje groen ziet, blijkt een heuse inspiratiebron te zijn voor het duo. De hoes van Déjà Vu kleurt groen en ook in de eerste videoclip voor het titelnummer Déjà Vu heeft de hoofdpersoon een bijzondere band met ´groen´. In praktijk blijken de muziekmeters eerder rood dan groen uit te slaan bij de muziek van Mumbai Science.

Opener Hivermind is een heuse wervelwind met synths en beats die alle kanten op gaan. Het laat de luisteraar compleet beduusd achter nadat de laatste tonen hebben geklonken. Veel tijd om te rusten gunt Mumbai Science je niet, want Hivermind gaat naadloos over in titelnummer Déjà Vu. Gelukkig is de energie in  _Déjà Vu_ meer gedoseerd en bevat het een fijne baslijn en prikkelende teksten. Op The Call, een van de hoogtepunten van album, zingt landgenoot Gustaph (bekend van Hercules And The Love Affair) een paar noten mee. Het blijkt het meest poppy nummer op het album te zijn met een duidelijke kop en staart. Naast Gustaph rapt de spraakwaterval Peaches op Whistleblower, vertelt Dj Spank-Spank van de legendarische house-act een verhaaltje op King Of The Top Floor en drumt Mixhell op afsluiter Vegas een partij mee.

Vinnige vocalen

Niet alle nummers zijn even sterk. Blame The World en Control zijn ongecontroleerde dansbeesten. Een beetje acid, een snufje electro en veel geweld zorgen voor de nodige onrust. Tower Of Babel wil ons wel wat bijbrengen (de angst voor een bloedeloze toekomst van het uitgaan), maar veel luisterplezier biedt het niet. Wel een fijn dansnummer is Price Tag, een housetrack met vinnige vrouwelijke vocalen, dat zowel spannend als sensueel is.

Een rode draad val op Déjà Vu niet te ontdekken, daar heeft de muziek van Mumbai Science te veel last van grillen voor. Het hoge energieniveau maakt diverse nummers van Déjà Vu uitermate geschikt voor de dansvloer of de festivalweide. Of het daarbuiten ook aanslaat valt te betwijfelen, maar dat is waarschijnlijk ook niet de intentie van Mumbai Science.

Déjà Vu komt 6 juni 2014 uit op Lektroluv/N.E.W.S.



Share |

Gerelateerde artikelen