Albumrecensie: PHOS - Never Obsolete

17 januari 2015, 18:01 | Jeroen

De Utrechtse singer-songwriter Eveline Vroonland presenteert dit weekend op Eurosonic Noorderslag haar debuutalbum Never Obsolete. Afgelopen jaar wist PHOS, toen nog onder haar eigen naam, al de nodige aandacht te trekken en werd ze begin 2014 uitgeroepen tot 3FM Serious Talent.

Vorig jaar verscheen de EP The Jump waarmee de wereld kennis kon maken met Eveline en haar loopstation. Voor Never Obsolete is Eveline, vanaf nu onder de naam PHOS, de samenwerking aangegaan met producer/rapper Skiggy Rapz. Die ook nog een welkome vocale bijdrage levert aan het nummer Passing The Green.

De muziek wordt ondersteunt door meestal lekker rollende, lome beats, claps en vooral veel lagen van loops van haar eigen stem. Als je een vergelijking moet maken doet het wel een beetje denken aan Pien Feith en The xx. Het album klinkt op eerste gehoor wat zweverig en poppy en een eerste gedachte kan zijn ‘dat mag allemaal wat explosiever en rauwer’, zoals bijvoorbeeld Sylvan Esso. Na een aantal luisterbeurten ebt die gedachte wel weg en is ga je de rust, eenvoud en kwetsbaarheid van de nummers alleen maar meer waarderen.

Never Obsolute kruipt bij iedere luisterbeurt dieper onder je huid en voor je het weet zweven de melodieën nadat je het album geluisterd hebt nog lang in je hoofd. Ook de steeds weer herhaalde teksten echoën rustig nog na in je gedachte en voor je het weet zet je het album opnieuw op.

Het album neemt qua intensiteit wat toe vanaf het eerder genoemde en zeer geslaagde Passing The Green, het blijft een beetje poppy en dromerig, maar dat is eigenlijk best wel aangenaam. Ook de nummers die volgen Spin the Wheel en Don’t Double Your Trouble behoren tot de betere van het album.

PHOS levert met Never Obsolete een dromerig, gelaagd en vooral geslaagd debuut af. En wat, ondanks de hulp bij de productie, eigenlijk een echt solo album is in de letterlijke zin van het woord.

Vandaag, zaterdag 17 januari, zal PHOS Never Obsolete presenteren tijdens het Noorderslag Festival in Groningen.



Share |

Gerelateerde artikelen