A Festival Downtown

18 september 2017, 09:05 | Jeroen

De vierde editie van A Festival Downtown vindt plaats op zaterdag 7 oktober.

Het vooruitstrevende muziekfestival staat erom bekend een sterke, eigenwijze en vooral diverse line-up te presenteren op verschillende binnen- en buitenplekken in hartje Rotterdam. De eerste drie jaar wist het festival continu stappen te maken met de programmering, dit jaar weet A Festival Downtown de lat nog hoger te leggen.

Wanneer? Zaterdag 7 oktober 2017
Waar? Rotterdam Centrum
Meer informatie op de website en Facebook

Londense voorhoede in Rotterdam centrum

De Nieuwe Lichting (de organisatie achter onder andere A Festival Downtown en het Eendracht Festival) ziet het Verenigd Koninkrijk en specifiek Londen momenteel als de belangrijkste plek voor vernieuwende (elektronische) muziek. Opvallend vaak zien we dan ook de toevoeging (UK) achter namen op de poster van het festival. Kojey Radical wordt op die poster het grootst afgebeeld. Hij is een mooi voorbeeld van een nieuwe generatie vooruitstrevende artiesten die niet langer binnen één genre of zelfs maar één discipline opereren. Je hoort in zijn muziek grime- en hiphop-invloeden, maar je zou bepaalde stukken net zo goed spoken word kunnen noemen. Niet voor niets beschreef The Guardian hem in een uitgebreid artikel onlangs als een “gravel-voiced spoken-word poet and mixed-media artist who is so snappily dressed he could make Kanye West break a sweat” en werd zijn sound in dat artikel beschreven als “somewhere between Roots Manuva’s rasping theatricality and the sculptural minimalism of FKA twigs”.

Ook uit de Engelse hoofdstad komt Paleman, als DJ en producer in de bass-muziek hoek is hij inmiddels een bekende naam. Twee maanden geleden maakte hij op het Manchester International Festival zijn live-debuut. Binnen deze liveset weet hij zijn achtergrond als jazz-drummer en die als producer/dj op een compleet organische manier te combineren. Zijn motto: “Innovation, not preservation” sluit perfect aan bij de gedachte van A Festival Downtown. Ook PAULi. komt uit Londen. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als drummer (onder andere van electronic soul-grootheid Sampha). Als music director werkte hij met mensen als Jamie xx en FKA twigs en afgelopen december bracht hij zijn debuut “THE IDEA OF TOMORROW” uit. Hiermee verzorgde hij vervolgens het voorprogramma van Sampha’s Europa-tour afgelopen maart. Ook uit London, maar muzikaal met een hele andere achtergrond, komt Young Warrior. Deze zoon van reggae/dub-legende Jah Shaka weet mijn zijn eigen sound zowel de klassieke reggae en dub-liefhebbers als de nieuwe generatie aan te spreken. Ook het uit Brussel afkomstige Vuurwerk voelde zich aangetrokken tot de Londense scene en besloot onlangs zijn naam in VRWRK te veranderen en zich in Londen te vestigen.

Samenwerken met wat er leeft in de stad

Om tot dit programma te komen, werkt organisator en programmeur Immanuel Spoor van De Nieuwe Lichting samen met verschillende partijen die allen binnen hun niche precies weten welke acts op dit moment gepresenteerd moeten worden. Dit jaar werkte hij samen met Guido van Dieren, Cloudhead, Masego Soundsystem, The Daily Indie, Mindtrick Records, Talk Of The Town, Hete Hond en Real Waves.

Twee jubilea op het festival

Twee van deze organisaties besloten zelfs hun jubileum te vieren op het festival. Cloudhead, het boekingskantoor van Rotterdamse helden als De Likt, Hausmagger en Spasmodique, maar bijvoorbeeld ook van het Zuid-Afrikaanse bFAKE, bestaat vijf jaar. Origineel was het plan om dit jubileum in Club Vibes te vieren. Maar nadat er een programma samengesteld was van 13 acts, werd er besloten ook Stalles bij dit feestje toe te voegen.

Mindtrick Records is een Rotterdams label voor vooruitstrevende en experimentele elektronische muziek, dat in 2007 opgericht werd door Atiq. De programmering in de Foyer van WORM wordt verzorgd door Mindtrick Records.

Ontstaan van A Festival Downtown

A Festival Downtown werd vier jaar geleden opgericht door De Nieuwe Lichting in opdracht van de ondernemersvereniging Nieuwe Binnenweg. In lijn met de identiteit van de Nieuwe Binnenweg, was het idee een festival te ontwikkelen dat zich richtte op spannende en voornamelijk elektronische muziek. Het festival wil zich onderscheiden met een divers en kwalitatief programma van nu.

De eerste drie jaar was het gehele programma van A Festival Downtown geheel gratis toegankelijk. Om de stappen te blijven maken die de organisatie voor ogen heeft, heb je dit jaar voor de locaties WORM, Rotown en Club Vibes dit jaar een kaartje nodig.
Voor maar een tientje (excl. servicekosten) koop je op de website van A Festival Downtown een passe-partout voor alle drie de locaties. Voor €7,50 (excl. servicekosten) koop je een kaartje voor een van de locaties.

Volledige lineup:

Kojey Radical (UK), VRWRK (UK/BE), Paleman (UK), Commodo (UK), PAULi. (UK), Young Warrior (UK), Wayne Snow (DE), Gussie P (UK), bFAKE (ZA), Hausmagger, Masego Soundsystem ft. Lyrical Benji, Overlook (UK), Afronaut & Dwayne Franklin, Walton (UK), TMSV, Semiomime (DJ Hidden), Gita Buhari, Spasmodique, De Skaggerz, The Glücks, Nour Fawzi (Heisa), Henk & Melle, DJ DNA, NΔlΔ B2B Creepa, MF Andrade, Afrobot, Sykes, Simadan, Aisek, Dikkens, Franky Sticks, Cosmo V, Anemone, Quibus, The Machete Nightclub, SB-SIX, HE3Dless, Jahua, Atiq, Stöma, Ward, Doodleuk, Bart Eichholtz, Lin Tonic Treehook, Tangent, Carol Might Know, The Asses, Nancy Kleurenblind, Altijd Onderweg, Dwayne Franklin



Share |

Gerelateerde artikelen