De Singles - Week 45

3 november 2014, 17:28 | Jeroen

Charlie Winston: Lately

Het debuutalbum Hobo van Charlie Winston staat hoog in mijn album top 100. Het is een plaat waar ik heel vrolijk of intens verdrietig van kan worden. Opvolger Running Still kon mij helaas minder bekoren. Het was veel van hetzelfde en vooral veel minder sterk. Daarom was ik des te enthousiaster bij het horen van ‘Lately’, de eerste single van het aankomende derde album Curio City van deze sympathieke Brit (die overigens de broer is van singer/songwriter Tom Baxter).
‘Lately’ klinkt tegelijkertijd erg herkenbaar en verfrissend. Toegegeven, ik moest even wennen aan de flirt met electronica, maar inmiddels is het nummer goed geland. Het smaakt naar meer, dus kom maar op met Curio City! Deze lyrical video is overigens niet de uiteindelijke video. De opnamen van de officiële video zijn volgens de Facebookpagina van Charlie Winston afgerond en een release is aanstaande.

The Dead Weather: Buzzkill(er)

Persoonlijk ben ik geen groot fan van het solowerk van Jack White maar als er nieuwe muziek van The Dead Weather uitkomt ben ik altijd wel nieuwsgierig. Met deze nieuwe single ‘Buzzkill(er)’ ben ik toch weer erg nieuwsgierig naar het nieuwe album dat ergens begin volgend jaar uit zal komen.
In deze heerlijke vuige single halen White en zangeres Alison Mosshart van The Kills weer het beste in zichzelf naar boven. Zo horen we ze graag. De ‘Buzzkill(er)’ is vanaf morgen te koop en je krijgt er dan de track ‘It’s Just Too Bad’ bij. Zoals gezegd zullen we nog even op die derde plaat moeten wachten, maar het belooft het wachten opnieuw waard te zijn.

At The Close Of Every Day: Hope For Hope

Maar al te vaak wordt At The Close Of Every Day afgeschilderd als ‘die christelijke band’ en dat is volkomen onterecht, geloof deze atheïst maar. De band rondom Minco Eggersman en Axel Kabboord heeft enkele van de mooiste Nederlandse albums gemaakt. Saillant detail is dat ze dit zowel in het Engels als in het Nederlands hebben gedaan. De melancholieke sound doet denken aan dat van Sparklehorse. Niet de gemakkelijkste muziek misschien, maar oh zo prachtig!
‘Hope For Hope’ is de eerste single van het album Darkness Travels Light, inmiddels het zevende studioalbum, dat in vanaf vandaag in de winkels ligt. Muziek voor in de avond. Muziek om van te genieten. En als je dan toch bezig bent, zet dan ook vooral hun andere albums eens op. Zalig Zijn De Armen Van Geest, The Silja Symphony, De Geluiden Van Weleer en Troostprijs zijn een must! Amen.

The Charlatans: So Oh

The Carlatans waren ooit een van de meestbelovende Britpopacts. Hun single ‘The Only One I Know’ mag gerust een Britpopanthem genoemd worden. Buiten eigen land werd het succes eigenlijk nooit echt groot., maar in Engeland was de band huge. Zo maar wat feitjes van Wikipedia. Alle elf studio-albums van de band hebben een plekje in de Britse album top 40 verworven. Drie bereikte de eerste plaats. De band rondom Tim Burgess heeft zeventien singles in de single top 30 gehad en vier top tien hits. Niet slecht voor een band waarvan in Nederland weinig mensen gehoord hebben.
‘So Oh’ is de eerste single van het twaalfde studio-album Modern Nature, het eerste album dat de band opnam na het wegvallen van drummer en mede-oprichter Jon Brookes. Het gevallen gat wordt opgevuld door een drietal bevriende drummers, Pete Salisbury van The Verve, Stephen Morris van New Order and Gabriel Gurnsey van Factory Floor. ‘So Oh’ klinkt echter luchtig en helemaal niet zwaarmoedig zoals je misschien zou verwachten. In Engeland zal de plaat het ongetwijfeld goed doen en in Nederland zullen we er ongetwijfeld overheen kijken. En dat zou zonde zijn. Schrijf dus 26 januari in je agenda, de dag dat Modern Nature uit zal komen.

Belle And Sebastian: The Party Line

Als dit eerste nummer van het Schotse indiecollectief Belle & Sebastian tekenend is voor hun aanstaande album Girls In Peacetime Want To Dance dan betekent dat toch een flinke stijlbreuk met het vorig werk. De band rondom Stuart Murdoch is namelijk vooral bekend geworden met hun lieflijke indiepopliedjes die gemaakt lijken te zijn voor een zonnige zondagochtend.

Met deze dansbare nieuwe single The Party Line lijkt de band ook een soundtrack voor de vrijdagavond te hebben opgenomen. Dus handjes in de lucht en voetjes van de vloer. Hier is Belle & Sebastian… Je moet toegeven: het voelt nog wat ongemakkelijk. Laten we die nieuwe plaat dus nog even afwachten, voordat we onze dansschoenen oppoetsen. 19 Januari ligt Girls In Peacetime Want To Dance in de winkels.



Share |

Gerelateerde artikelen