De Singles - Week 3

12 januari 2015, 21:22 | Jeroen

Aanstaande woensdag barst in Groningen Eurosonic Noordverslag los. Aangezien ondergetekende daar een aantal dagen mag vertoeven, wordt onze wekelijkse Singles column eenmalig in een ander jasje gegoten. Verwacht dus niet de nieuwste releases van afgelopen week, maar een zestal singles van acts die je volgens ons niet mag missen als je besluit deze week naar het hoge Noorden af te reizen.

Sevdaliza: Backseat Love

Wanneer je zegt dat je geïnspireerd wordt door Kurt Cobain en D’Angelo loop je het risico voor gek verklaard te worden of het stempel geniaal op je voorhoofd gedrukt te krijgen. Toch weerhoudt het deze Iraanse zangeres, die al lange tijd in Nederland vertoeft, er niet van dit etiketje op zichzelf te plakken. En wat we tot nog toe hebben mogen horen van deze dame smaakt naar meer. De balans lijkt door te slaan naar geniaal dus. Luister alleen al naar de kneiter van een single Backseat Love: sensuele r&b op duistere beats (geproduceerd door Nobody Beats The Drums), overgoten met een dikke nineties vibe. Om te smullen! Sevdaliza speelt vrijdagavond in het News Cafe te Groningen en zaterdagavond in de Oosterpoort tijdens Noorderslag.

SOAK: B a noBody

Dit achttienjarige Britse meisje mocht in Engeland al met menig artiest samen spelen. Zo toerde ze met the likes of George Ezra en Bombay Bicycle Club. Het is een eigenzinnige artieste, met een bijzondere stem en dito liedjes. Haar stemgeluid klinkt breekbaar maar het verhaal dat ze vertelt klinkt volwassen. Haar artiestennaam is een klankmatige samenvoeging van ‘soul’ en ‘folk’ maar zelf noemt ze haar muziek weird en dat past haar ook wel. Want deze Bridie Monds-Watson is allesbehalve dertien-in-een-dozijn. Haar debuut komt in april uit (op het platenlabel van CHVRCHES), maar gelukkig kunnen we woensdag- en donderdagavond al kennismaken met the sound of SOAK (respectievelijk in het Grand Theatre en de Stadsschouwburg).

David Douglas: White Heat Blood

De uit Nederland afkomstige David Douglas gooide afgelopen jaar huizenhoge ogen met zijn plaat Moon Observations, een album gevuld met elf prachtige elektronische liedjes, die stuk voor stuk de classificatie ‘ambient met een bite’ verdienen. Wat dat betreft hebben we zelden een meer toepasselijke albumtitel gehoord. De muziek van Douglas lijkt gemaakt voor de mellow nachtbraker: sfeervol, loom maar nooit slaapverwekkend. Single White Heat Blood stamt alweer uit augustus, maar vat perfect samen waarom je donderdagavond in de patio van het Platformtheater in Groningen moet zijn (of zaterdag zijn show op Noorderslag moet meepikken).

Intertwine: So What

Het Noorse Intertwine is het geesteskind van Tarjei Zakaris, maar inmiddels bestaat deze band uit Trondheim uit drie muzikanten, waar een erg belangrijke rol is weggelegd voor bassist Aleksander Berg. Hij tilt met zijn funky basloopjes de anders vrij mellow elektronische muziek van Intertwine naar een dansbaar niveau. Wild zal het er vrijdag waarschijnlijk niet aan toe gaan tijdens het optreden van deze gasten, maar bijzonder zal het ongetwijfeld worden, zeker gezien de prachtige locatie die het Infoversum is. Een typisch gevalletje van 1 + 1 = 3.

Oscar & The Wolf: Princess

Toegegeven, Oscar & The Wolf is al eerder langsgekomen in onze singles column, maar toen hadden deze Gentenaren nog geen drie MIA’s op zak. De band won onlangs deze prestigieuze Belgische muziekprijs in de categorieën beste doorbraak, beste album en alternative. Drie redenen om de kwaliteit van deze Vlamingen nog eens te benadrukken. Hun debuutalbum Entity was een van de meest indrukwekkend albums van het afgelopen jaar. Het knappe is bovendien dat de mannen rondom Max Colombie het sfeervolle geluid van de plaat ook erg goed live over kunnen brengen. Een liveshow van Oscar & The Wolf luistert als een ware trip. Niet te missen dus woensdagnacht om 00:30 uur in Vera Groningen of vrijdagavond om 22:15 uur in Huize Maas.

Palace: Veins

Eigenlijk is het verhaal van dit Londens kwartet snel verteld. Een debuutplaat is er nog niet, slechts een ep-tje, en veel podiumervaring heeft de band ook niet. Ondanks (of juist dankzij) het gebrek aan informatie, zijn we verdomd nieuwsgierig naar het optreden van Palace. De paar liedjes die je van de band kan beluisteren laten namelijk een sfeervol gitaargeluid horen, met de nodige galmeffecten en prettig uitgesponnen gitaarlijntjes. Een geluid dat ergens het midden houdt tussen de intelligente mathrock van Foals en het volle stadiongeluid van Kings Of Leon. Het kan vrijdagavond dus alle kanten opgaan in Mutua Fides, de sociëteit van het Groninger Studenten Corps. Noem het een weloverwogen gok. Of gewoon een zekerheidje.



Share |

Gerelateerde artikelen