Albumrecensie: Rachel Sermanni - Tied To The Moon

10 juli 2015, 12:21 | Jeroen

De Schotse singer-songwriter Rachel Sermanni presenteert vandaag na drie jaar haar tweede studioalbum. De tweede langspeler heet Tied To The Moon en volgt Under Mountains uit 2012 op. Hiervoor is ze, op uitnodiging van tweevoudig JUNO Award winnaar Old Man Luedecke, naar Nova Scotia afgereisd om in volledige stilte te werken aan nieuw songmateriaal.

De nu 23 jarige Rachel Sermanni keerde vervolgens terug naar de Schotse Hooglanden om daar samen met producer Colin Macleod en haar band aan de opnames van Tied To The Moon te werken.

Het is wederom een album geworden vol weldadige beeldspraak, teksten die je als een film voorbij ziet komen. Om een voorbeeld te geven uit het openingsnummer Run: “Last night I saw the moon I called her mother. Truth is every day must end, with the setting of the sun. This is where I chose to dance, where I chose to run. I’m on my way down.” Echter, als je een Under Mountains II verwacht komt je als luisteraar bedrogen uit. Sermanni vond nog steeds plek op Tied To The Moon voor ingetogen en intieme liedjes als Old Ladies Lament, Don’t Fade en This Love, maar ze is ook op zoek gegaan naar een rauwer geluid. Dit hoor je terug in een bluesy geluid en meer huilende elektrische gitaren. Voorbeelden van laatstgenoemde zijn bijvoorbeeld I’ve Got A Girl en Tractor.

Tekstueel steekt het ook weer goed in elkaar, Sermanni bezingt ditmaal meer de liefde en het leven. Zo verteld Wine Sweet Wine dat ze niet zomaar een geliefde wil en kan zijn, een opvulling van tijd tot ware liefde eindelijk gevonden wordt. Ferryman klinkt als een reisverslag waarbij verschillende personages verder invulling geven aan de zin for love like this …, negatief reflecterend vanuit eigen ervaring op de liefde van het stel dat de rivier wil oversteken. Een verrassing op het album is het prachtige duet Banks Are Broken.

Dit album is een welkome aanvulling op het sprookjesachtige Under Mountains, een verdieping en verrijking van het geluid van Sermanni. Het zal wellicht een paar luisterbeurten duren voordat alles landt, maar het loont de moeite ruimschoots.

Het voorlopige tourschema ziet er als volgt uit:
• 4 augustus: Amsterdam, Sugar Factory
• 5 augustus: Rotterdam, V11
• 6 augustus: Groningen, Simplon

Meer informatie is te vinden op haar website RachelSermanni.net.



Share |

Gerelateerde artikelen