Recensie: Tartuffe

29 maart 2012, 08:30 | Jeroen

Afgelopen donderdagavond was de Nederlandse première van het theaterstuk Tartuffe. Een samenwerking van de Toneelgroep Amsterdam en het NTgent.

Een daverende opening van dienstmeid Dorine (Frieda Pittoors). Alles wat Nederland Nederland maakt passeert de revue in deze ode aan ons kikkerlandje. Van het Wilhelmus tot aan alle denkbare uitdrukkingen en spreekwoorden als: “Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens”. Wanneer de rest van het ensemble vervolgens het podium betreedt volgt een minuten lange regen van slingers en confetti. De familie zit erbij en kijkt wat verveeld om zich heen. Heel effectief beeld van deze ingedutte familie. Ook de redevoering van Tartuffe (Koen de Sutter) die volgt is interessant en effectief. Het verwoordt de hypocriete wereld waarin we leven door middel van Wikipedia-achtige weetjes, idealistische levensbeschouwingen en stukjes uit de bijbel. Gezwets zullen sommigen beweren. Voor mij raakt het de juiste snaar.

Hierna verslapt het echter. De komst van titelfiguur Tartuffe zet het gezinsleven van de familie flink op zijn kop. Het hoofd van de familie, de slappe en ingedutte bankier Orgon, valt voor de manipulatie van Tartuffe.
Zijn vrouw gaat vreemd, zijn zoon ontspoort en Orgon belooft Tartuffe de hand van zijn dochter. Wim Opbrouck speelt Orgon grappig, maar zit duidelijk te veel in een dingetje. Het dingetje zorgt ervoor dat het spel baldadig wordt. Zijn medespelers volgen helaas zijn voorbeeld. Hierdoor worden goede passages ondergesneeuwd.

De oneindige rijm die het stuk aan elkaar breidt gaat mij al snel irriteren. Het spel is vaak teveel over de top om echt grappig of interessant te zijn.

Het stuk Tartuffe (originele titel: Le Tartuffe ou l’Imposteur) van Molière is door de Bulgaarse regisseur Dimiter Gotscheff in een modern jasje gegoten. Deze komische aanklacht tegen de hypocrisie begint als gezegd briljant, maar helaas wordt het door het warrige script en het mallotige spel al snel meer klucht dan slim en weldoordachte satire.

Te zien in onder andere de Stadsschouwburg Amsterdam, de Rotterdamse Schouwburg en de Koninklijke Schouwburg Den Haag.



Share |

Gerelateerde artikelen