Recensie: Helmut Newton - The Bad and the Beautiful
20 april 2021, 21:00 | Jeroen
Helmut Newton (Helmut Neustädter), fotograaf. Een vluchteling die geen thuis had, niks bezat en zich omhoog werkte tot een icoon van het genre. Een klassiek verhaal zou je zeggen. Niks is minder waar. Helmut Newton onderscheidt zich door de controverse van zijn composities.
Naakt in de fotografie, in de modewereld is op zich niet omstreden. Naakt met de kwetsbaarheid en kracht waarmee Newton het ten tonele bracht stelt de kijker, de maatschappij een kritische vraag. Is het onze blik en mening die het werk zijn betekenis geeft of de fotograaf? De documentaire geeft de kijker inzicht hoe hij, zijn opdrachtgevers en modellen hier over denken. Zonder een oordeel te vellen over de man. Eerder over zijn kunst. En zo hoort het.
Helmut Newton
Het leven van de fotograaf kan als opportunistisch en avontuurlijk worden omschreven. Als jonge man in het levendige Berlijn van de jaren twintig en begin jaren dertig heeft hij veel vrijheid en levenslust om zich heen gezien en gevoeld. Daaraan kwam een abrupt eind met de komst van de Nazi’s. Als kind van Joodse afkomst kende hij angst en onzekerheid. Zelf omschrijft hij het als de angst om door een rood stoplicht te lopen en voor de (‘mis’-) daad naar een concentratiekamp te worden gestuurd. Deze ervaringen zullen hem voor het leven tekenen. Zo ook in zijn werk.
In 1938 ontvlucht hij net als vele andere Joden Duitsland. Bestemming China. Onderweg blijft hij in Singapore steken. Hier vind hij een baan als fotojournalist. Hij was sinds kleins af aan gefascineerd door de kunstvorm. Nu mocht hij het zijn werk noemen. Een succes werd het niet. Telkens wanneer hij met zijn toestel klikte, was de nieuwswaarde verdwenen. Hij was meer bezig met de compositie dan zijn werk als fotojournalist. Het koste hem zijn baan. De waardevolle les die het hem leerde was niet om sneller het kiekje te maken, maar een andere weg in te slaan.
Hij beland in Australië, verandert zijn achternaam in Newton en ontmoet zijn levenspartner June. Ze trouwen in 1948 en hij begint zijn leven als mode, toneel en industrieel fotograaf. Met June als zijn steun en toeverlaat, maar ook als inspiratiebron en zakenpartner. Wanneer hij voor de Australische Vogue een shoot mag verzorgen is zijn doorbraak een feit.
Helmut Newton: The Bad and the Beautiful
In de documentaire springen we van succes naar succes met de beelden ter ondersteuning of eerder als bewijs. De prachtige foto’s worden begeleid door interviews met de Newton zelf, zijn vrouw June, de opdrachtgever of het gefotografeerde model. Modellen als Grace Jones, Charlotte Rampling, Isabella Rossellini en Claudia Schiffer.
Zonder uitzondering spreken ze van zijn genialiteit. Zijn controversiële composities worden aangegrepen om dit te bevestigen. Vooral de modellen voelen zich door zijn creaties juist sterker. Niet gebruikt als lustobject. En wanneer zij dan al een lustobject zouden zijn voelen ze zich door zijn integere manier van werken gesterkt in de overtuiging dat zij de dienst uit maken en niet de kijker of fotograaf.
Een zeer sterke documentaire. Niet simpel het leven van de man en zijn werk als fotograaf in chronologisch volgorde weergegeven. De makers hebben een verhaal te vertellen over de man en zijn werk. Over de mensen in zijn leven. En dan vooral de modellen en hoe zij het werk en het werken met hem hebben beleeft. Oordeel zelf over zijn beweegredenen…
Helmut Newton: The Bad and the Beautiful is sinds 24 februari verkrijgbaar op Blu-ray en DVD bekijk de trailer hieronder.