Recensie: Wish you were here door TGA
23 mei 2013, 21:33 | Jeroen
De vierde en laatste editie van Wish you were here door de Toneelgroep Amsterdam van dit theater seizoen. Centraal stond de Russische schrijver Anton Tsjechov.
Een passend en mooi eind. Een groot gezelschap aan de hand van de gastheer van de avond, Lucas de Man. Aan de hand van scenes uit zijn werk gaan Helène Devos, Suzanne Grotenhuis, Chris Nietvelt, Frieda Pittoors, Gijs Scholten van Aschat, Eelco Smits en Bart Slegers ons deze avond langs het leven en werk van Tsjechov leiden.
Met Lucas de Man aan het stuur is het altijd lachen! Dat blijkt uit de eerste serie scènes die gespeeld worden. Het publiek mag een dier noemen en de acteurs doen een scène uit een stuk van Tsjechov waar dit dier in voor komt. Zelfs een Mangoest is niet te gek. Deze kwam Tsjechov blijkbaar op een van zijn reizen tegen en schreef erover.
Gastsprekers zijn Toon Tellegen schrijver en dokter net als Tsjechov zelf, Uitgever Wouter van Oorschot, NRC journalist Michel Krielaars en Regisseur en schrijver Gerardjan Rijnders. Dit deden ze allen op zeer persoonlijke wijze.
Toon Tellegen start op prachtige wijze met Eelco Smits. Hij doet wat hij als geen ander kan. Verhalen vertellen. Omdat het volgens gastheer Lucas de Man lastig is voor mensen om 30 minuten stil te zijn en te luisteren, want zo lang duurt het verhaal, krijgen we de opdracht om te borduren. Toen we de zaal binnen kwamen lag er op elke stoel een zakdoek met naald en draad. Er was al een beginnetje gemaakt. Er zijn enkele tekeningetjes bekend van Tsjechov en deze zijn op de zakdoek afgebeeld. Aan ons het karwei af te maken. Het werkt! De zaal is gedurende het verhaal totaal stil. Het helpt volgens mij, of in ieder geval bij mij, dat er een wedstrijd element in zit. Wie het eerst klaar is wint. Ik niet.
Wanneer het de beurt is aan Wouter van Oorschot ben ik wat sceptisch, maar hij weet mij snel voor zich te winnen. Een uiterst amusant verhaal deelt hij met ons. Zijn zoektocht naar Tsjechov. Hij pakt een greep uit Tsjechov zijn korte verhalen en weet deze op een mooie manier bij elkaar te binden. De liefde, het leven en de dood.
Michel Krielaars is serieus en dat merk je aan zijn verhaal over Tsjechov. De politieke en culturele tijd waarin Tsjechov leefde. En zijn rol hierin. Prachtig mooi is de foto op de achtergrond van St. Petersburg uit de tijd dat Tsjechov daar was. Het verhaal wat stroperig, maar zeer informatief (als je begrijpt wat ik bedoel).
De laatste spreker is Gerardjan Rijnders. Een oude bekende van de Toneelgroep Amsterdam. Hij regisseert er al sinds de jaren tachtig. Aan hem de taak om de theatrale geboden van Tsjechov uit de doeken te doen. Wat dit pratisch inhoud is dat hij aan de hand van woorden op een papiertje bepaald of dit wel of niet past bij Tjechov zijn werk.
Tussen elke spreker door worden scènes gespeeld die een raakpunt hebben met het besproken onderwerp. Als altijd snel en met het script in hand. Wat opvalt is het gemak waarmee de acteurs dit doen. Ze lezen niet alleen, ze spelen. Transformeren is uiteraard onmogelijk, maar het gevoel en het geloof dat ze tonen is wonderbaarlijk eerlijk en geloofwaardig.
Een super leuke en gezellige avond bij de Toneelgroep Amsterdam. Ik ben dit seizoen bij alle edities van Wish you were here geweest en kan zeggen dat het elke keer meer dan de moeite waard was. Ik kijk uit naar volgend seizoen!