Totterdood: een literaire reis

15 april 2014, 12:00 | Jeroen

Toneelgroep Amsterdam en Stadsschouwburg Amsterdam presenteren Totterdood. Een literaire reis naar dat ontoegankelijke land dat oorlog heet.

Op 4 mei, aansluitend aan de nationale Dodenherdenking op de Dam, lezen Kitty Courbois, Marieke Heebink, Robert de Hoog, Gaite Jansen, Ramsey Nasr en Frieda Pittoors in de Stadsschouwburg Amsterdam proza- en poëziefragmenten uit de rijke Nederlandstalige oorlogsliteratuur voor. Teksten van o.a. Hugo Claus, Harry Mulisch, Ivo Michiels, Louis-Paul Boon, W.F. Hermans, Leo Vroman en G.L. Durlacher die stem geven aan slachtoffers, daders, helden en meelopers. Een literaire reis naar dat ontoegankelijke land dat oorlog heet. Taalminiaturen tegen de vergetelheid.

Totterdood vindt plaats in het kader van Theater Na de Dam. Om 21:00 start het theaterprogramma bestaande uit meerdere voorstellingen in verschillende theaters en locaties. Overal in Nederland zijn bestaande én nieuwe theaterproducties te zien, die zich allemaal direct of indirect verhouden tot de periode van de Tweede Wereldoorlog: de Holocaust, de opkomst van het nationaalsocialisme, het Nederlands verzet in de oorlog, het Indische oorlogsverleden, de onderdrukking van andersdenkenden en het herdenken en herinneren zelf.

Theater Na de Dam

De Dodenherdenking dreigt de laatste jaren haar historische betekenis en zeggingskracht steeds meer te verliezen. Niet alleen staat de Tweede Wereldoorlog verder van de jongere generaties af, ook is het karakter van de herdenking zo algemeen geworden dat het stilstaan bij slachtoffers van toen en de daarmee verbonden reflectie op de eigen tijd afwezig dreigen te raken. Theater is de plek bij uitstek voor verschillende verhalen en perspectieven, voor verbeelding en empathie, de plek waar geschiedenis concreet en levend gemaakt wordt. Het is vanuit dit besef dat Theater Na de Dam is opgezet. Met dit initiatief – dat in 2010 zijn eerste editie beleefde – wordt een sinds de jaren ‘60 bestaande traditie om na de Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor publiek te lezen opgepakt en doorgezet. Met Theater Na de Dam wordt aan een ieder de ruimte gegeven om na Dodenherdenking voor een betaalbare prijs een bijzondere voorstelling te bezoeken. Wat begon als een kleinschalig initiatief in de theaters in de Amsterdamse Nes, is inmiddels uitgegroeid tot een nieuw gebruik, niet alleen in Amsterdam, maar in het hele land.

zo 4 mei 2014 | 21:00 | stadsschouwburg amsterdam | (020) 624 23 11 | tga.nl | € 12,50 / € 10,00



Share |

Gerelateerde artikelen