Op een mooie Pinksterdag door NT

24 april 2014, 13:19 | Jeroen

Het Nationale Toneel en Stichting Gebroeders Scheldwacht presenteren een nieuw stuk van Esther Scheldwacht: Op een mooie Pinksterdag. Het is een solovoorstelling gespeeld door haar man Stefan de Walle. Eerder schreef Esther De Sunshine Show, die door pers en publiek lovend werd ontvangen en geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2013.

Synopsis

Op een mooie Pinksterdag is een ode aan hen die hun leven weer moeten oppakken na een immens verlies. Een man vertelt het verhaal van een stormachtige relatie en het noodlot dat hem trof. Hij trekt zijn sportschoenen aan en probeert letterlijk van alles weg te lopen. Maar door te rennen gaat hij weer ademen en wordt hij terug het leven in gedwongen.

Inspiratie

Esther Scheldwacht is bij het schrijven aan deze solo gefascineerd en geïnspireerd door groot kleinmenselijk leed. Thema’s als eenzaamheid, authenticiteit en menselijke veerkracht komen – net als in De Sunshine Show – terug in dit verhaal. Maar waar De Sunshine Show zich grotendeels afspeelt in een wereld die ver van ons weg ligt, speelt Op een mooie Pinksterdag dicht bij huis.

Esther: ‘Het stuk gaat over mijn grootste angst: verlies van dierbaren. Ik heb mezelf natuurlijk afgevraagd waarom ik daarvoor kies, maar ik geloof dat ik als schrijvende mens het duister juist opzoek. Om vervolgens te kijken of ik daar een lichtje kan vinden. En dat is gelukt. Want de voorstelling gaat niet alleen over rouw, maar ook over een bewustwordingsproces, over de zoektocht van een mens die zijn leven opnieuw vorm moet geven. Want als we kwetsbaar zijn, ligt alles weer open, moet alles opnieuw gedefinieerd worden. En dat draagt bittere maar ook verrassende kanten in zich.’

Stefan de Walle

Stefan de Walle maakt sinds 2001-2002 deel uit van het ensemble van het Nationale Toneel. Hij speelde dit seizoen in Het stenen bruidsbed, Speeldrift en Madame Rosa. Stefan de Walle won vorig jaar de Arlecchino voor zijn rol in Speeldrift. Ook werd hij dat jaar genomineerd voor het Gouden Kalf voor de Beste Acteur voor zijn rol in de film De Marathon.

Op een mooie Pinksterdag is een samenwerking van St. Gebroeders Scheldwacht, het Nationale Toneel en Alles voor de Kunsten en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.

Try-outs 21 t/m 23 mei première 24 mei 2014 Theater aan het Spui Den Haag. T/m 21 juni te zien in Utrecht, Haarlem, Amsterdam, Rotterdam, Wassenaar, Nijmegen. Ook te zien van 25 februari t/m 18 april 2015.

Voor meer info klik hier.



Share |

Gerelateerde artikelen