Het onderzoek door het NT
29 april 2014, 13:24 | Jeroen
Op 4 mei 2014 om 21.00 uur, na de Nationale Herdenking, openen theaters door het hele land de deuren voor Theater Na de Dam. In Den Haag doen het Nationale Toneel, de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui (De Toneelalliantie) mee aan deze theatermanifestatie.
Het Nationale Toneel presenteert in de Koninklijke Schouwburg een theatrale lezing van scènes uit Het onderzoek van Peter Weiss. Casper Vandeputte regisseert voor deze avond het ensemble en gasten van het Nationale Toneel. Gelijktijdig is in Theater aan het Spui Lieg ik soms? te zien, een regie van Laura van Dolron, met o.a. Nationale Toneel-acteur Joris Smit.
Het onderzoek van Peter Weiss
Het onderzoek was het tweede toneelstuk van Peter Weiss. Hij schreef het naar aanleiding van de Frankfurter Processen, die tussen 1963 en 1965 plaatsvonden. Deze processen baarden veel opzien, omdat voor het eerst in Duitsland in de openbaarheid en onder grote mediabelangstelling een nauwgezet en ondraaglijk beeld werd geschetst van het dagelijks leven in de concentratiekampen. Weiss baseerde zich uitsluitend op de proces-transcripties. Hij noemde het resultaat een ‘oratorium in elf gezangen’. Iedere zang behandelt een aspect van het gruwelijke, dagelijkse leven in Auschwitz. Voor Theater Na de Dam maakt Casper Vandeputte een selectie van scènes.
Peter Weiss
Peter Weiss (1916-1982) was een Duits-Zweedse (toneel)schrijver, beeldend kunstenaar en filmmaker van half-Joodse afkomst. In 1935 vluchtte hij met zijn ouders voor het nationaalsocialisme naar Engeland. Tussen 1935 en 1938 studeerde hij aan de kunstacademie in Praag. Vanaf 1939 tot aan zijn dood woonde hij in Zweden, in 1946 werd hij Zweeds staatsburger. Met zijn eerste toneelstuk De vervolging van en de moord op Jean Paul Marat opgevoerd door de verpleegden van het krankzinnigengesticht van Charenton onder de regie van de heer De Sade verwierf hij in 1963 wereldfaam.
Lieg ik soms? van Laura van Dolron
Filosofie en stand-upcomedy lijkt een merkwaardige combinatie, maar Laura van Dolron weet er wel raad mee. Voor Lieg ik soms? liet Laura van Dolron zich inspireren door de Amerikaanse documentaire Pap?erclips, waarin een schoolproject over vooroordelen en de holocaust centraal staat. In Paperclips slaat de oprechte zoektocht naar wederzijds begrip, liefde en tolerantie om in massahysterie. Het project verandert langzaam in een wedstrijd met als inzet een ‘zuiver geweten’. De deelnemers buitelen over elkaar heen in hun goedheid en vergeten waar het in het project werkelijk om gaat. Een spitsvondige en geestige zoektocht naar leugen en waarheid.
Theater Na de Dam
Op 4 mei, na de Nationale Herdenking op de Dam, opent om 21.00 uur een aantal theaters rondom de Dam in Amsterdam en in het land de deuren voor diverse theatervoorstellingen die inhoudelijk gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog. Daarmee gaat Theater Na de Dam door waar de herdenking op de Dam ophoudt. Theater is de plek bij uitstek voor verschillende verhalen en perspectieven, voor verbeelding en empathie, de plek waar geschiedenis concreet en levend gemaakt wordt.