Wish you were here: Ayn Rand
2 mei 2014, 17:27 | Jeroen
In de programmaserie Wish you were here stelt Toneelgroep Amsterdam unieke avonden samen rond auteurs die een prominente plek in het repertoire innemen. Na o.a. Shakespeare, Bergman, Tsjechov, O’Neill en Büchner, staat op maandag 26 mei de Amerikaanse schrijfster en filosofe Ayn Rand centraal.
The Fountainhead
Naar aanleiding van de première van The Fountainhead (regie Ivo van Hove) duikt het TA-ensemble samen met gastsprekers in de wereld van Ayn Rand (1905-1982). Gevlucht vanuit de Sovjet-Unie naar de Verenigde Staten keert de schrijfster zich resoluut tegen het socialisme en alle vormen van altruïsme. Ze propageert de ultieme vrijheid van het individu en schrijft met Atlas Shrugged één van de meest invloedrijke romans in Amerika. Haar gedachtengoed inspireert en provoceert, haar romans bereiken een miljoenenpubliek.
Ramsey Nasr, Halina Reijn, Hans Kesting en Aus Greidanus jr.
Om de controverse rond haar werk in het vizier te krijgen, loodst gastheer Lex Bohlmeijer het publiek door scènes met o.a. Ramsey Nasr, Halina Reijn, Hans Kesting en Aus Greidanus jr. en worden gastsprekers uitgedaagd om Rands ideeën vanuit hun eigen discipline te belichten. Zo vertelt filosoof Hans Achterhuis ons meer over The Fountainhead, belicht journaliste en historica Floor Rusman de huidige politieke situatie in Amerika en Rands invloed op de Tea Party, spreekt conceptueel architect Luc Deleu over architectuur die niet gebouwd hoeft te worden en laat kunstenaar/ontwerper Jan Versweyveld zien hoe hij werkt, o.a. aan zijn scenografie voor The Fountainhead. Na afloop heffen bezoekers, sprekers en acteurs traditiegetrouw samen het glas.
De Gastsprekers
Floor Rusman (1986) is historicus en freelancer voor o.a. Vrij Nederland. Ze werkt als redacteur en columniste bij NRC Next. Hiervoor voltooide ze cum laude de onderzoeksmaster Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.
Hans Achterhuis (1942) is emeritus hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Twente. Hij is bekend als publieke intellectueel die zich regelmatig mengt in maatschappelijke discussies. De nadruk in zijn werk ligt op de sociale filosofie, waarbij hij zich heeft gericht op thema’s als ontwikkelingshulp, welzijnswerk, schaarste en technologie. Eind 2008 verscheen zijn magnum opus Met alle geweld. Zijn recentste boek is De utopie van de vrije markt.
Als visionair architect, ‘orbanist’ (wereldbouwkundige) en als kunstenaar die een architectonisch instrumentarium hanteert, raakt en inspireert Luc Deleu (1944) onderwerpen en thema’s die een grote hedendaagse relevantie bezitten. Sinds Deleu in 1970 T.O.P. (Turn On Planning) office oprichtte, creëerde hij de uitvalsbasis voor het zoeken naar een andere, vaak globale stedenbouw (orbanism), één die kritisch, sociologisch en ecologisch zou zijn.
Jan Versweyveld (1958) is sinds 2001 werkzaam bij Toneelgroep Amsterdam. Hij is hoofd scenografie en verantwoordelijk voor de grafische vormgeving. Sinds 2005 verzorgt Versweyveld ook de fotografie van de TA-producties. Hij was als gastdocent aan de Gerrit Rietveld Academie verbonden en medeoprichter van de scenografieopleiding in Antwerpen. Versweyveld ontwierp toneelbeeld en belichting voor uiteenlopende theaterproducties (o.a. Angels in America, Het temmen van de feeks, La voix humaine, Opening Night, Romeinse tragedies, De Russen! en The Fountainhead).
Wish you were here – Ayn Rand | ma 26 mei | 20:30 | € 12,50 | stadsschouwburg amsterdam