Recensie: Op een mooie Pinksterdag

26 mei 2014, 17:00 | Jeroen

Ik mocht afgelopen zaterdag naar de premiere van “Op een mooie Pinksterdag” in Theater aan het Spui. Het stuk is geschreven en geregisseerd door Esther Scheldwacht. Het hoofdpersonage in deze solo voorstelling wordt gespeeld door Stefan de Walle.

Het personage van De Walle vertelt het verhaal van een stormachtige relatie en het noodlot dat hem trof. Hij trekt zijn schoenen aan en probeert letterlijk van alles weg te lopen. Juist door te rennen weet hij zijn leven weer op te pakken. Geen lichtzinnige materie dus. Met dat gegeven in mijn hoofd vertrek ik met enige aarzeling naar het theater. Hoe zwaar gaat dit worden?

Daarnaast vraag ik me af of ik het kan volhouden: een uur lang met één acteur. Het is alweer een tijdje geleden dat ik naar een theatervoorstelling ben geweest en het is maar de vraag of dit ongeoefend oog een beetje bij de les kan blijven.

Vogeltjes

Wanneer we de zaal binnenkomen jogt De Walle onverstoorbaar rondjes om een prachtige abstracte omgevallen boomstam. Het zijn de enige twee dingen op het podium: een decorstuk en een man, maar het werkt, zo ontdek ik tijdens de voorstelling.

Een dik uur luister ik naar het relaas van een man die naar eigen zeggen te vaak “sorry” zegt. Een innemende lieve man, die het allemaal niet zo goed meer lijkt te weten.
Hij neemt het publiek mee in een achtbaan van emoties en springt van de hak op de tak. In flarden vertelt hij over zijn vrouw, een irritante therapeut en later ook over een dochtertje.

De serieuze monologen worden onderbroken door de zaken die hem op de been houden: vogeltjes. Hij heeft een klein zwart boekje en vertelt over de exemplaren die hij vanaf zijn balkon heeft zien zitten in de stadstuinen. De imitatie krijgen we erbij, naast dat ik nu weet welk fluitje bij welke vogel hoort, weet ik nu ook het verschil tussen een pimpelmees en een koolmees. Even denk ik “hoelang gaan we het over vogeltjes hebben?”, maar dan schieten we van dit luchtige stukje, waar we om hebben gelachen, naar zijn aan alcohol verslaafde vrouw en zijn verdriet.

Realistische weergave

Esther Scheldwacht is erin geslaagd om op een realistische manier groot kleinmenselijk leed neer te zetten. “Op een mooie Pinksterdag is een ode aan hen die hun leven weer moeten op pakken na een immens verlies” staat er op de flyer en dat is het ook echt.

De Walle zet met overtuiging een man neer die een groot verlies heeft moeten verwerken, er over wil vertellen, maar niet zo goed weet waar hij moet beginnen. Hij springt van emotie naar emotie en is niet in staat om op een chronologische manier een verhaal te vertellen. Dat komt heel natuurlijk over.

Mijn angst dat ik een uur lang naar zware kost moet kijken, blijkt gelukkig ongegrond. Er zit een dosis humor in de voorstelling die de boel luchtig houdt. En dat is herkenbaar, want proberen we niet allemaal onszelf op te beuren wanneer het leven moeilijkheden op ons pad werpt? Je gaat door en probeert er het beste van te maken, met of zonder vogeltjes.

Klik hier voor de speellijst.Share |

Gerelateerde artikelen