Het Nationale Toneel opent met Tasso

10 juni 2014, 18:24 | Jeroen

Talent ontwikkelt zich in stilte, karakter als je midden in de wereld staat. Kies je voor een leven van vrijheid en passie of toch voor rust en regelmaat? Onder regie van Theu Boermans onderzoeken Sallie Harmsen, Hannah Hoekstra, Justus van Dillen, Bram Suijker en Joris Smit in Tasso hoe je omgaat met verschillende levensvisies die elkaar keer op keer – soms hilarisch, soms tragisch – verkeerd begrijpen.

Alfonso is jong, rijk en succesvol. Hij houdt van mooie en indrukwekkende kunst en haalt de kunstenaar Tasso in huis. Voor Tasso is het leven in Alfonso’s huis all-inclusive. Drank en wilde feesten moeten hem helpen het vuur van de inspiratie levend te houden. En de eenzame Tasso brandt. Maar dan vooral van liefde voor Alfonso’s zus Leonore. Hij wil haar met zijn nieuwe meesterwerk veroveren en wacht op het perfecte ogenblik om het aan te bieden. De komst van zijn aartsrivaal Antonio, een zakenpartner van Alfonso, verpest het ogenblik. Als dan ook nog blijkt dat Leonore niet de zielsverwant is waarvan hij zo intens droomde, raakt Tasso buiten zichzelf. Alles moet kapot, hijzelf ook.

Goethes toneelstuk uit 1787 is zijn meest persoonlijke (“Het is vlees van mijn vlees.”) en nog zeer actueel. Het vertelt over twee totaal verschillende houdingen ten opzichte van het leven. In het middelpunt staat een jonge kunstenaar die in zijn eigen wereld leeft. In hoeverre moet hij zijn kunst, moet hij zichzelf verkopen? De mensen om hem heen worstelen met de vraag: Kies je voor een leven van vrijheid en passie of toch voor rust en regelmaat?

Première 13 september Theater aan het Spui Den Haag
Tournee 9 september t/m 22 oktober 2014

Meer info klik hier



Share |

Gerelateerde artikelen