Toneel: Madame Rosa

19 juni 2014, 21:41 | Jeroen

Anne Wil Blankers is weer te zien bij het Nationale Toneel. Dit seizoen keert ze terug naar de plek waar ze vijftig jaar geleden debuteerde. Ter ere van dit jubileum regisseert Theu Boermans de grande dame van het Nederlandse toneel in Madame Rosa.

Het decor lijkt zo van vijftig jaar geleden uit de kast te zijn getrokken. Het oude eikenhouten meubilair is op de zevende rij waar wij zitten ruikbaar. Het geeft goed de sfeer van het stuk weer. Langzaam en oubollig. Gelukkig redt de humor veel.

Anne Wil Blankers is Madame Rosa. Ze heeft de verschrikkingen van Auschwitz overleefd, nu vangt ze de bastaard kinderen van prostituees op tegen betaling. Ze is inmiddels flink op leeftijd en er is nog maar één jongen over. De veertienjarige Mo.

De Algerijnse Mo lijkt niet al te pienter. Hij begrijpt niet veel van de wereld om zich heen. Hij en Madame Rosa hebben elkaar wat dat betreft hard nodig. Zij helpt hem de wereld beter te begrijpen en hij helpt haar op haar oude dag.

Een mooi verhaal. Helaas is het niet geloofwaardig. Anne Wil Blankers speelt zoals te verwachten goed, maar Mo lijkt teveel op een zwakzinnig kind. Het is bijna lachwekkend en dan niet op een humoristische manier. Het is dan ook moeilijk te geloven dat hij Madame Rosa kan verzorgen in haar laatste dagen.



Share |

Gerelateerde artikelen