Tasso door het NT

17 augustus 2014, 08:16 | Jeroen

Wat is beter: een leven in vrijheid en passie of een leven in redelijkheid en regelmaat? Onder regie van Theu Boermans onderzoeken Sallie Harmsen, Hannah Hoekstra, Justus van Dillen, Bram Suijker en Joris Smit in Tasso hoe je omgaat met deze levensvisies die keer op keer – soms hilarisch, soms tragisch – op elkaar botsen.

Tasso

Alfonso is jong, rijk en succesvol. Hij houdt van kunst en haalt daarom de talentvolle, enigszins excentrieke en heethoofdige kunstenaar Tasso in huis. Kunst, daar laat Alfonso geen twijfel over bestaan, moet vooral representatief zijn, hij moet er goede sier mee kunnen maken. Daarvoor heeft hij Tasso nodig.
Tasso’s verblijf is all-inclusive. Alles wordt er aan gedaan om het vuur onder Tasso’s inspiratie brandend te houden. En de eenzame Tasso brandt. Maar dan van liefde voor Alfonso’s zus Leonore. Hij wil haar met zijn nieuwe meesterwerk veroveren en wacht op het perfecte ogenblik om het aan te bieden. De komst van Antonio, een zakenpartner van Alfonso, verpest het ogenblik volkomen. Als dan ook nog blijkt dat Leonore niet de zielsverwant is waarvan hij zo intens droomde, raakt Tasso buiten zichzelf. Alles moet kapot, hijzelf ook.

Vrij wil ik zijn in denken en in schrijven, in handelen beperkt de wereld al genoeg.

Goethe

Goethes toneelstuk uit 1787 is zijn meest persoonlijke (“Het is vlees van mijn vlees.”) en nog zeer actueel. Het vertelt over twee totaal verschillende houdingen ten opzichte van leven en kunst. De manier waarop Tasso leeft en vecht, ‘zonder maat en ordening’, wordt door Alfonso en zijn vrienden gezien als onzakelijk en irrationeel. Tasso gaat niet ten onder aan een te heftig ontwikkeld gevoelsleven, maar omdat hij niet in staat is om samen met de ‘beheerste dames en heren’ volgens hun verstand verstandig te zijn.

Première 13 september Theater aan het Spui Den Haag
Tournee 9 september t/m 22 oktober 2014

Check de website voor speeldata.



Share |

Gerelateerde artikelen