Het Nationale Toneel presenteeert

20 augustus 2014, 20:21 | Jeroen

Dit theaterseizoen brengt het Nationale Toneel elf voorstellingen, waarvan vijf nieuwe grote zaal voorstellingen. Theu Boermans regisseert in de kleine zaal Tasso en De theatermaker en in de grote zaal As you like it.

NTjong

Met NTjong brengt het Nationale Toneel de familievoorstelling Polleke. Johan Doesburg regisseert Design for living en Genesis. Casper Vandeputte regisseert Vrijdag. Al deze stukken draaien om het zeer herkenbare verlangen je leven een nieuwe inhoud te geven en alternatieve samenlevingsvormen te onderzoeken.

Terugkerende thema’s in het repertoire van 2014-2015 zijn de pogingen van mensen om te ontsnappen aan het heersende (maatschappelijke) systeem en hun wens om het leven opnieuw in te richten. Vertalingen van dit verlangen naar een nieuwe start en een nieuwe maatschappelijke orde zien we op steeds meer plekken in de samenleving opduiken. Het is een reactie op de huidige tijd van crisis en schandalen. Maar de vraag is natuurlijk of die nieuwe orde een utopie zal worden. Kun je als mens een nieuwe start maken? Hoe loop je weg van jezelf en je verleden?

In de grote zaal

Tijdens het Nederlands Theater Festival speelt het Nationale Toneel en NTGent De ideale man (Oscar Wilde/Elfriede Jelinek, regie Theu Boermans) in Schouwburg Amsterdam op 11 en 12 september. Deze voorstelling is geselecteerd door de jury van het festival. Anniek Pheifer en Steven van Watermeulen zijn genomineerd voor de Colombina en Arlecchino voor hun rol in deze voorstelling.

Design for Living

Dichter en romanschrijver Ilja Leonard Pfeijffer vertaalt hét schandaalstuk uit 1933 Design for living (Noël Coward, regie Johan Doesburg) naar onze tijd. De kosmopolitische dertigers Gilda, Otto en Leo (Jeroen Spitzenberger, Matteo van der Grijn en Anniek Pheifer) zijn verwikkeld in een complexe driehoeksverhouding. Bovendien hebben ze alle drie hun zinnen gezet op een carrière in de kunst. Maar in de kapitalistische wereldmarkt blijkt hun streven moeilijk haalbaar: alles is voortdurend vloeibaar, niets raakt gefixeerd. Niet in de liefde, niet in het werk.

As You Like it

De melancholische komedie As you like it (William Shakespeare, regie Theu Boermans) is het verhaal van jonge mensen die radicaal breken met hun ouders. Ze keren de stad de rug toe en trekken de wereld in om zichzelf te worden. Hun drang om een nieuwe wereld op te bouwen brengt hen in het Ardenner Woud. Daar geven ze zich vol overgave over aan de lokroep van het utopische leven. Maar het woud is ook de plek waar ze worden geconfronteerd met het onbegrijpelijke geweld van hun eigen menselijke natuur. Zo wordt hun vlucht een crashcourse in leven.

Polleke

Het Nationale Toneel en NTjong maken met Polleke (Guus Kuijer / bewerking Jorieke Abbing, regie Noël Fischer) hun eerste familievoorstelling voor de grote zaal met Sallie Harmsen in de titelrol. Dit brutale, ontwapenende en met veel gevoel voor humor vertelde verhaal over een grappig en gevoelig oer-Hollands meisje dat de harten van een hele generatie stal, wordt naar toneel vertaald. Guus Kuijer ontving meerdere prijzen voor de boekenserie Polleke. Voor zijn hele oeuvre ontving hij in 2012 de Astrid Lindgren Prijs, de grootste prijs voor kinder- en jeugdliteratuur ter wereld.

Vals en De Ideale Man

De samenwerking met NTGent wordt na Vals en De ideale man voortgezet met Elektra. Dit keer in de versie van Sofokles, die wordt bewerkt door de Vlaamse schrijver Bernard Dewulf.

Drie Zusters

Aan het eind van het seizoen keert Drie zusters (Anton Tsjechov, regie Theu Boermans) terug, exclusief in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Genesis

Exclusief in Den Haag speelt het Nationale Toneel Genesis, een bijzonder project gebaseerd op het eerste boek van Mozes (tekst Sophie Kassies, regie Johan Doesburg). Tien acteurs voeren het publiek mee op een reis van vijf uur door het NT Gebouw.

Op de vlakke vloer

De jonge Torquato Tasso is hofdichter aan het hof van Ferrara. Hij is een dienaar van de staat, maar moet hij de hertog en het politieke establishment ook werkelijk naar de mond praten? Of moet hij zijn vrijheidsideaal naleven en zo een martelaar van het vrije woord en de autonome kunst worden? Theu Boermans onderzoekt met vijf jonge acteurs van het Nationale Toneel dit vroege toneelstuk van Goethe. Wat leert Tasso ons over de positie van kunstenaars en kunst in onze samenleving?

Vrijdag

Casper Vandeputte regisseert Vrijdag van Hugo Claus, de godfather van de moderne Nederlandstalige toneelschrijfkunst. Georges Vermeersch heeft zijn straf uitgezeten wegens seksuele handelingen met zijn minderjarige dochter Christiane. In een lange vrijdagnacht drijven vader, moeder, dochter en minnaar de duivels uit het verleden uit. Ze zoeken, tegen alle maatschappelijke conventies in, naar verlossing en vergeving. Is het mogelijk een nieuw begin te maken? Met Stefan de Walle als Georges Vermeersch en Ariane Schluter als zijn vrouw Jeanne.

De Theatermaker

Met De theatermaker schreef Thomas Bernhard een inktzwarte komedie over een te grote man met oprechte bedoelingen in een te kleine wereld. De grote toneelspeler Bruscon is een door kunst bezeten mens die zijn leven in dienst stelt van een onwrikbaar ideaal: de verheffing van de mensheid. Wij zijn getuige van zijn dagelijkse strijd tegen het non-talent dat hem omringt. Theu Boermans regisseert deze hilarische parabel over kunst in een kunstvijandige wereld met Mark Rietman als gedroomde titelheld.



Share |

Gerelateerde artikelen