Wish you were here: macht & onmacht

15 oktober 2014, 07:23 | Jeroen

In de programmaserie Wish you were here stelt Toneelgroep Amsterdam unieke avonden samen rond auteurs of thema’s die een prominente plek in het repertoire nemen. Na o.a. Bergman, Tsjechov, O’Neill en Rand, staat op maandag 3 november het thema macht & onmacht centraal.

Maria Stuart, Koningin Lear, Antigone en Shakespeares koningsdrama’s hebben minstens één ding gemeen: ze laten zien hoe leiders beslissingen nemen met zeer vergaande consequenties. Vaak doen ze dat uit overtuiging. Soms met tegenzin. Dan weer uit vertwijfeling. We zien hoe anderen die beslissingen ondergaan. Of er regelrecht tegenin gaan. De consequenties daarvan zijn niet minder groot. TA neemt deze meeslepende theaterstukken van Sophocles, Euripides, Shakespeare en Schiller dit seizoen als leidraad voor vier Wish you were here-avonden rondom het thema leiderschap. De eerste avond vindt op 3 november plaats.

Gastheer Lex Bohlmeijer loodst het publiek door het programma met korte lezingen, gesprekken, filmpjes en toneelfragmenten over macht & onmacht. Hij interviewt David Van Reybrouck over diensopvattingen omtrent leiderschap. Vera Hoogstad belicht dit thema bij Ayn Rand en Boris van der Ham spreekt over de overeenkomst tussen acteurs en politici. Acteurs van Toneelgroep Amsterdam lezen scènes uit Maria Stuart. Na afloop heffen bezoekers, sprekers en acteurs traditiegetrouw samen het glas.

De volgende edities van Wish you were here vinden plaats op 26 januari (Koningin Lear), 9 maart (de Grieken) en op 13 april (Shakespeare).

De gastsprekers

Boris van den Ham (Amsterdam, 1973) is politicus voor D66. Voordien was hij landelijk voorzitter van de Jonge Democraten en was hij acteur. Van der Ham zat van 2002 tot 2012 in de Tweede Kamer. Thans is hij ondernemer, schrijver en onbezoldigd voorzitter van het Humanistisch Verbond.

David Van Reybrouck (Brugge, 1971) studeerde filosofie en archeologie. Hij debuteerde in 2001 met De plaag. Er volgden essays, gedichten, theaterteksten (o.a. Missie en Die siel van die mier), deroman Slagschaduw en – zijn definitieve doorbraak – Congo: een geschiedenis. Hij was de oprichtervan de G1000 (een burgertop die duizend Belgen liet overleggen voor een betere democratie, een initiatief dat inmiddels ook in Nederland navolging heeft gekregen). Zijn recentste werk is Tegen verkiezingen.

Vera Hoogstad (Rotterdam, 1990) studeerde Theaterwetenschap aan de UvA. (Rotterdam, 1990) studeerde Theaterwetenschap aan de UvA. Zij is dramaturgie-assistent bij Toneelgroep Amsterdam voor The Fountainhead en Medea.

Wish you were here – macht & onmacht | ma 3 nov | 20:00 | € 15 | stadsschouwburg amsterdam



Share |

Gerelateerde artikelen