Vrijdag door NT

5 november 2014, 10:02 | Jeroen

De repetities zijn in volle gang. Casper Vandeputte maakt Vrijdag met acteurs Ariane Schluter, Stefan de Walle, Sallie Harmsen en Vincent van der Valk. Het diep tragische en tegelijk humoristische stuk van Hugo Claus gaat op vrijdag 28 november 2014 in première in Theater aan het Spui in Den Haag.

Het verhaal vertelt over Georges Vermeersch, die in de gevangenis zat wegens seksuele handelingen met zijn tienerdochter Christiane. Nu komt hij thuis, vervroegd vrijgelaten omdat zijn vrouw Jeanne is bevallen van een dochter. Maar Georges is niet de vader van het kind, dat is hun buurman Erik. In een lange vrijdagnacht drijven vader, moeder, dochter en minnaar tegen alle maatschappelijke conventies in de duivels uit het verleden uit, op zoek naar verlossing en vergeving. Bestaat er vergiffenis na een ernstig misdrijf?

Regisseur en cast

Casper Vandeputte is als regisseur vast verbonden aan het Nationale Toneel. Hier maakte hij vorig jaar de voorstellingen Nieuwspoort, Elektra en Titus (NTjong). Eerder regisseerde hij Stefan de Walle in Speeldrift (coproductie Toneelschuur Producties/ het Nationale Toneel). Stefan de Walle ontving voor deze rol een Arlecchino, de prijs voor de beste mannelijke ondersteunende rol. Ook kreeg Stefan een Gouden Kalf nominatie voor de film De marathon.

Ariane Schluter speelt met Vrijdag haar laatste nieuwe productie als lid van het ensemble van het Nationale Toneel. Zij is sinds 2007 aan het gezelschap verbonden en won verschillende (toneel)prijzen. In seizoen 2014-2015 is zij ook nog te zien in De ideale man en Drie zusters (beide regie Theu Boermans).

Sallie Harmsen maakt sinds 2013 deel uit van het ensemble van het Nationale Toneel. Zij speelde vorig seizoen in Het stenen bruidsbed, Nieuwspoort en Elektra en is in 2014-2015 ook nog te zien in Tasso en Polleke.

Vincent van der Valk was eerder bij het Nationale Toneel te zien in Speeldrift. Hij speelde als gastacteur onder meer bij NTGent, Toneelschuur Producties en Toneelgroep Oostpool.

In de laatste week van december zendt NPO Radio 1 vijf toneelstukken van Hugo Claus uit als hoorspel. Ariane Schluter, Stefan de Walle, Sallie Harmsen en Vincent van der Valk zullen het hoorspel van Vrijdag inspreken.

Première vrijdag 28 november 2014, Theater aan het Spui, Den Haag
landelijke tournee van di 25 november t/m za 17 januari.



Share |

Gerelateerde artikelen