Recensie: Vrijdag

13 december 2014, 23:16 | Jeroen

Toepasselijk op de vrijdagavond gepland, gingen we naar de première van het stuk Vrijdag naar het stuk van befaamd Belgisch auteur Hugo Claus. Het Nationale Toneel trad aan met de acteurs Stefan de Walle, Ariane Schluter, Sallie Harmsen en Vincent van der Valk onder regie van Casper Vandeputte.

Het Theater aan het Spui was propvol bij aankomst. Buiten was het donker en guur. Ook dit bleek toepasselijk voor wat er komen ging.

Is vergeving mogelijk?

Het podium is donker. Een man staat in het donker in wat later blijkt een woonkamer. Hij scheldt wat in zichzelf en kijkt uit het raam. Het is Georges Vermeersch. Hij wacht en is duidelijk not amused. Hoe langer het duurt hoe kwader hij wordt.

Eindelijk is ze daar. Jeanne, zijn vrouw komt, binnen. Ze vraagt zich af waarom hij in het donker staat. Daar staan ze tegenover elkaar. Zij doet alsof er niks aan de hand is, hij wacht op het moment om te ontploffen. Hij kan het niet. Zij blijft maar praten tot zijn woede is weggeëbd, of zo lijkt het.

Georges heeft vastgezeten. Hij zat drie jaar voor het verkrachten van zijn dochter Christiane. Jeanne heeft in de tussentijd niet stilgezeten. Ze vond Erik, een vriend van de familie. Ze kregen een zoontje. En toch lijkt Georges niet kwaad. Hij is verbitterd. Gebroken. Heeft pijn, maar lijkt het Jeanne te vergeven.

Elke gevangene is onschuldig

Hij is onschuldig vastgezet uiteraard. Elke gevangene is onschuldig. Jeanne heeft gedaan wat ze kon tijdens het proces zegt ze. Hij vindt van niet. Wat hem nog het meest verontwaardigt is dat zijn Christiane hem achter de tralies heeft doen belanden. Hoe kon zij hem dit aandoen?

Alles speelt zich af op een bizarre vrijdagavond. Een avond die onheil voorspelt. In elke scène lijkt de boel te escaleren. Zeker wanneer Erik verschijnt en Georges zijn kalme zelf lijkt te verliezen. Gelukkig is Erik een niet al te snuggere en loyale vriend. Hierdoor weet hij de meest gespannen situaties wat luchtigheid te geven.

De climax in het stuk is een flashback naar wat er tussen Christiane en haar vader daadwerkelijk is gebeurd. De prachtige manier waarop dit gespeeld wordt en de implicaties op het vervolg van het stuk zijn indrukwekkend.

Regisseur Vandeputte zet net als de acteurs een goed drama neer. Een stuk waar je over na moet denken gedurende en na de avond.

Nog te zien tot en met 17 januari door heel het land. Check hier de plaatsen en speeldata.



Share |

Gerelateerde artikelen