Eric de Vroedt naar het NT

11 december 2014, 12:24 | Jeroen

Theu Boermans, artistiek directeur en regisseur van het Nationale Toneel, heeft besloten om in seizoen 2018-2019 als artistiek directeur plaats te maken voor een jongere generatie. Hij blijft tot 2020 als regisseur aan het gezelschap verbonden.

Eric de Vroedt (42) treedt met ingang van theaterseizoen 2016-2017 aan als regisseur en artistiek leider van het Nationale Toneel. Per 2018 zal Eric de Vroedt de functie van artistiek directeur overnemen.

De Raad van Toezicht is verheugd over deze aanstelling waarmee een belangrijk voorschot wordt genomen op het kunstenplan 2017-2020. Met de komst van Eric de Vroedt geeft het Nationale Toneel opnieuw ruimte aan een nieuwe generatie. Noël Fischer werd eerder al benoemd als artistiek leider van NTjong.

In 2015 zal Eric de Vroedt betrokken zijn bij het schrijven van het beleidsplan voor de periode 2017-2020. Onderwerpen die daarin onder meer aan bod komen zijn de artistieke koers van het gezelschap, de positie van het Nationale Toneel en NTjong in de stad en in het land, talentontwikkeling, educatie, internationalisering en samenwerking met de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui.

geëngageerde en eigentijdse regisseur

Theu Boermans: “Eric is een geëngageerde en eigentijdse regisseur, die kiest voor de grote zaal. Hij kent en koestert de traditie van het theater, maar is niet bang om nieuwe stappen te zetten. Met zijn ervaring, opgedaan in Nederland en in het buitenland, is hij een grote aanwinst voor het gezelschap. Ik begeleid hem graag naar zijn functie als toekomstig artistiek directeur van het Nationale Toneel.”

Marjet van Zuijlen, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Nationale Toneel: “Wij zijn verheugd met Erics komst naar Den Haag. Met zijn liefde voor tekst, acteurs en politiek past hij naadloos in de koers die wij met het gezelschap varen. Tegelijkertijd zijn wij benieuwd naar de projecten en voorstellingen die hij de komende jaren bij ons wil ontwikkelen.”

Eric de Vroedt: “Theu Boermans en Noël Fischer hebben de afgelopen jaren het Nationale Toneel nieuw artistiek elan gegeven. Daaraan met frisse energie en inspiratie bijdragen en dat doortastend en innovatief voortzetten is mijn gretige ambitie. Het Nationale Toneel biedt een unieke mix: zowel grote zaal als vlakke vloer, klassiek repertoire en nieuw werk, theater voor volwassenen en jeugdtheater, volop debat. Den Haag is het politieke machtscentrum van dit land én de hoofdstad van het internationale recht. Een betere context bestaat er niet voor een geëngageerd theatermaker.”

Achtergrondinformatie

Eric de Vroedt (1972) studeerde in 1996 af aan de Toneelschool Arnhem. Hij maakte sinds 2004 naam met zijn tiendelige project mightysociety, geëngageerd theater over brandende, actuele kwesties. De voorstellingenreeks werd bekroond met diverse prijzen, zoals de Prijs van de Kritiek, de Amsterdamprijs en Toneelkijkersprijs van Theater aan het Spui. De laatste jaren werkte Eric de Vroedt als freelance regisseur onder meer bij Toneelgroep Amsterdam en Schauspielhaus Bochum. Ook begeleidt hij diverse jonge makers.

Het Nationale Toneel inclusief NTjong is het grootste toneelgezelschap van het land en stadsgezelschap van Den Haag. De leiding is in handen van Theu Boermans (artistiek directeur) en Walter Ligthart (zakelijk directeur). Het Nationale Toneel vertelt de grote verhalen van deze tijd, voor mensen in onze tijd aan de hand van het klassieke en moderne theaterrepertoire. Te zien in de theaters in Nederland en daarbuiten, met voorstellingen voor volwassenen en jeugd.

Met jaarlijks 14 tot 18 producties heeft het Nationale Toneel het grootste bereik en de meeste speelbeurten in de theaters van Nederland en België. In 2013 bracht het gezelschap 415 voorstellingen in 60 theaters uit. Het Nationale Toneel werkt sinds 2011 in de Toneelalliantie in Den Haag nauw samen met toneelpartners de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui, onder meer op het gebied van programmering, talentontwikkeling, educatie en sponsoring. Deze vorm van samenwerking is uniek in Nederland en wordt in aanloop naar het volgende kunstenplan verder verdiept.



Share |

Gerelateerde artikelen