Antigone door TGA

8 april 2015, 11:08 | Jeroen

Toneelgroep Amsterdam, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg en de Londense Barbican slaan de handen in elkaar voor deze enscenering van Antigone met de Franse steractrice Juliette Binoche in de titelrol en Ivo van Hove als regisseur.

Ze kozen voor Antigone van Sophocles, één van de meest uitdagende en belangwekkende teksten uit het toneelrepertoire. Deze unieke voorstelling zal o.a. te zien zijn in Luxemburg, Londen, Antwerpen, Amsterdam, Parijs, Recklinghausen, Edinburgh, en New York. De vertaling is in handen van de TS Eliot-prijswinnaar Anne Carson.

Synopsis

De Griekse tragedie Antigone toont ons hoe onredelijk de rede kan zijn. Polyneikes sneuvelt in een bloedige machtsstrijd met zijn broer Eteokles en mag niet begraven worden. Omdat hij beschouwd wordt als landverrader, wordt zijn dode lichaam tentoongesteld. Zijn zus Antigone aanvaardt niet dat Polyneikes vernederd en als een zondebok behandeld wordt. Als dochter uit een incestueus huwelijk tussen haar moeder Iokaste en haar halfbroer Oedipus is Antigone de ultieme belichaming van alles wat verboden is. Onversaagd en hardnekkig verdedigt zij het belang van het individu en de ongeschreven wetten. Zij is de passionele krijger die opkomt voor het recht van het hart. Voor deze extreme overgave en liefde is geen plaats in de Thebaanse samenleving.

Antigone is een stuk met de explosiviteit van een kernbom. Voorbij goed en kwaad exploreert het een nieuw veld van menselijkheid en van mensen in een crisissituatie.

Bekijk hier de speellijst.



Share |

Gerelateerde artikelen