Kings of War door de TGA

16 mei 2015, 12:57 | Jeroen

Toneelgroep Amsterdam brengt na Romeinse tragedies opnieuw verschillende werken van Shakespeare onder regie van Ivo van Hove. Kings of war voegt Henry V, Henry VI en Richard III samen tot één explosieve voorstelling over leiderschap.

De wereldpremière van Kings of war vindt plaats op de Wiener Festwochen en de voorstelling is vervolgens in Nederland exclusief te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam als onderdeel van het Holland Festival.

In de opeenvolgende koningen schetst William Shakespeare een beeld van politieke leiders, oog in oog met de ultieme verantwoordelijkheid over leven en dood in tijden van oorlog. Op onnavolgbare wijze voert hij ons binnen in de psychologie van de machthebbers maar ook in de machinaties van de raadsheren om hen heen. Kings of war toont de mechanismen van besluitvorming in tijden van politieke crisis, de botsing tussen staatsbelang en machtswellust.

Henry V (Ramsey Nasr) groeit in korte tijd van een onervaren vorst tot een rationeel en moreel handelende en bevlogen leider die zelfs bereid is zijn persoonlijke gevoelens weg te cijferen in het belang van de staat: hij huwt een Franse prinses om de vrede te waarborgen en reikt de vijand de hand.

In Henry VI zijn we getuige van de chaos waarin Engeland belandt wanneer verschillende families elkaar de troon betwisten en het land in duisternis dompelen. Henry VI (Eelco Smits) slaagt er niet in de strijdende partijen te verzoenen en heeft met Frankrijk een geduchte vijand aan de landsgrenzen. In het stuk portretteert Shakespeare een weifelende koning die uit het machtscentrum wordt gestoten terwijl bloedvetes zijn land ten gronde richten. Macht leidt tot eenzaamheid en isolement.

Richard III (Hans Kesting) tenslotte, belichaamt het kwaad in zijn zuiverste vorm: een koning die geen oog heeft voor het staatsbelang, erger nog; de prille vrede na de burgeroorlog wordt door Richard bewust verstoord. Als Gods gelijke is zijn enige doel heersen over leven en dood. Engeland is nog slechts een gerucht op de achtergrond. Richard III is een leider die volstrekt egocentrisch, verstoken van elke empathie de ultieme macht nastreeft.

Ivo van Hove over Kings of war

Wat mij steeds weer bezighoudt, is de manier waarop leiders in tijden van crisis omgaan met macht en besluitvorming. In Kings of war zien we drie leiders in tijden van oorlog. Telkens staat het voortbestaan van de staat en het lot van duizenden burgers en soldaten centraal en zien we hoe elke koning totaal anders omgaat met de macht die hem is toegewezen. Het is fascinerend om te zien hoe cruciale beslissingen over leven en dood van duizenden burgers tot stand komen. Het toont de mens in zijn meest verheven maar ook zijn meest geperverteerde staat. Shakespeare heeft als geen ander over leiderschap en macht geschreven. Hij creëert bezielde, weifelende en losgeslagen koningen, mannen van vlees en bloed die hun eigen ambities en de belangen van het land en het volk dat zij regeren voortdurend tegen elkaar afwegen. Mannen onder druk, leiders die zich bewust zijn van het feit dat zij geschiedenis schrijven, al dan niet met het bloed van hun landgenoten.

Het is inspirerend om Shakespeare na Romeinse tragedies opnieuw als een tijdgenoot te ontdekken die uitdagend reflecteert op wat we dagelijks als nieuws over ons heen krijgen: de duistere machinaties van machthebbers en het geweld dat door hun beslissingen wordt veroorzaakt.

Rolverdeling

ramsey nasr: henry V
eelco smits: henry VI
hans kesting: richard III

overige rollen:
kitty courbois, hélène devos, fred goessens, janni goslinga, aus greidanus jr., robert de hoog, hugo koolschijn, chris nietvelt, alwin pulinckx, harm duco schut, bart slegers.

Check hier de speellijst.



Share |

Gerelateerde artikelen