NT: De gouden draak

10 juni 2015, 08:10 | Jeroen

In 2009 schreef Roland Schimmelpfennig De gouden draak. Zijn onconventionele en bij vlagen sprookjesachtige stuk werd alom geprezen als een klein meesterwerk en uitgeroepen tot ‘Stuk van het jaar’.

In oktober 2015 regisseert Casper Vandeputte het stuk bij het Nationale Toneel, met Antoinette Jelgersma, Anniek Pheifer, Pieter van der Sman, Werner Kolf en Paul R. Kooij.

Op de keukenvloer van een Thais-Chinees-Vietnamees wokrestaurant in een grote stad ligt een jonge man te kermen van de pijn. Zijn kies is rot, maar hij durft niet naar de tandarts omdat hij illegaal in het land verblijft. Zijn collega’s besluiten de tand te verwijderen. Een fles sterke drank wordt als verdovings- en ontsmettingsmiddel gebruikt.

Kon ik maar iets heel anders zijn dan ik moet zijn!

Roland Schimmelpfennig (1967), een van Duitslands meest gespeelde auteurs, won met De gouden draak in 2010 de ‘Mühlheimer Dramatikerpreis’. Hij geeft in De gouden draak mensen een gezicht die in heel Europa aanwezig zijn, maar die we nauwelijks zien: de economische vluchtelingen. Hij belicht het leven in de illegaliteit en laat zien hoe wij, in een geglobaliseerde samenleving als de onze, met hen verbonden zijn.

Van: Roland Schimmelpfennig
Regie: Casper Vandeputte
Vertaling: Matthias Dusesoi
Dramaturgie: Rezy Schumacher
Toneelbeeld: Marc Warning
Kostuums: Bernadette Corstens

Met: Antoinette Jelgersma, Anniek Pheifer, Pieter van der Sman, Werner Kolf en Paul R. Kooij

De première is op zaterdag 10 oktober 2015, Theater aan het Spui, Den Haag en er het landelijke tournee is van dinsdag 6 oktober t/m zaterdag 28 november 2015.

Check hier de speellijst.



Share |

Gerelateerde artikelen