NT: Solness op tournee

10 juli 2015, 07:39 | Jeroen

Solness (van Henrik Ibsen) met Mark Rietman in de titelrol, maakt van 8 september t/m 30 oktober 2015 een landelijke tournee langs de grote schouwburgen. De voorstelling, in regie van Theu Boermans, speelde in april en mei al in een aantal kleine theaters en werd goed ontvangen door pers en publiek.

Het verhaal

Halvard Solness is een succesvol architect en projectontwikkelaar. Zijn gebouwen staan overal in het land. Lang was hij tevreden, maar nu slaat bij deze autoritaire vijftiger de twijfel toe: heeft hij de juiste keuzes gemaakt? Moet hij een stap opzij doen voor een nieuwe generatie? Hij is vervreemd geraakt van zijn vrouw, na de tragische dood van hun kinderen. Dan staat plotseling de jonge Hilde voor de deur. Ze is mooi en mysterieus. Wat wil ze van hem? Komt ze verhaal halen? Wordt ze zijn redding? In 1892 is de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen 64 jaar oud en op de top van zijn kunnen. Dan ontmoet hij, op vakantie in de bergen de achttienjarige Weense studente Emilie Bardach, met wie hij een korte, heftige relatie heeft. Niet lang daarna verschijnt Ibsens Bouwmeester Solness, een toneelstuk waarin hij net zo goed de sluimerende identiteitscrisis van hemzelf als die van de gevierde architect Halvard Solness ontleedt.

Regisseur

Artistiek directeur en regisseur Theu Boermans regisseerde eerder bij het Nationale Toneel o.a. Midzomernachtdroom, Tasso, As you like it en Drie zusters. Bij het grote publiek werd Theu Boermans bekend door zijn regie voor de musical Soldaat van Oranje en het toneelstuk ANNE, over Anne Frank.

Mark Rietman

Mark Rietman maakt sinds seizoen 2011-2012 deel uit van het ensemble van het Nationale Toneel. Hij speelde de hoofdrol in de succesvolle voorstelling De prooi. In seizoen 2014-2015 was hij te zien in De ideale man en Drie zusters (allen regie Theu Boermans). In seizoen 2015-2016 speelt hij naast Solness in The little foxes (regie Antoine Uitdehaag) en De revisor (regie Theu Boermans). Deze zomer staat Mark Rietman op de Parade, in de voorstelling Liefde is een Donut.

tournee: di 08-09-2015 t/m vr 30-10-2015

van Henrik Ibsen
regie Theu Boermans
met Jappe Claes, Marijn Claes, Vincent Linthorst, Marit Meijeren, Anna Raadsveld, Mark Rietman, Betty Schuurman

Check hier de speellijst.



Share |

Gerelateerde artikelen