Nederlands Theater Festival: 11 dagen lang hoogtepunten

24 juli 2015, 12:36 | Jeroen

Van 3 tot 13 september toont het Nederlands Theater Festival elf dagen lang de beste voorstellingen van het moment en reikt het vele prijzen uit, waaronder die voor de beste acteurs van Nederland. Ook laat het succesvolle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van theater zien. Het festival staat vooraan in het gesprek over de rol van theater in de samenleving en het laat grenzen tussen verschillende kunstdisciplines vervagen.

Foto: © Anna van Kooij

Traditiegetrouw opent het festival op 3 september met de Staat van het Theater, dit jaar uitgesproken door regisseur Ola Mafaalani. Op zondag 13 september sluit het festival af met het Gala van het Nederlandse Theater waar de belangrijkste Toneelprijzen worden uitgereikt, zoals de Louis d’Or en de Theo d’Or.

Festivalprogramma

De Nederlandse Toneeljury selecteerde voor het festival de elf beste voorstellingen van het moment. Onder andere Horror, Angels in America, Medea, De Verleiders en Gavrilo Princip vallen onder deze Officiële Juryselectie. Daarnaast toont het festival ook TF Specials, dit zijn voorstellingen die niet mogen ontbreken in het rijtje van hoogtepunten omdat ze bijvoorbeeld genomineerd zijn voor een prijs of actuele ontwikkelingen in het theater illustreren. Onder TF Specials vallen onder andere: A piece of time, The Great Warmachine, Micha Wertheim voor Zichzelf, Vader en Ochtendzee. En er is natuurlijk TF Jong, de jeugdeditie van het Nederlands Theater Festival met vele voorstellingen in Jeugdtheater de Krakeling en diverse Wijktheaters van Amsterdam.

TF Extra en Nieuwe Grond

Rondom de voorstellingen is een uitgebreid randprogramma opgezet. Onderdeel hiervan zijn een theatermarathon, diverse nagesprekken o.l.v. radiopresentator Hans Smit (die ook live via de website uitgezonden worden), vele prijsuitreikingen, expo’s (zoals 60 jaar Louis en Theo d’Or), de programmeursdag, en natuurlijk Nieuwe Grond: het programma gericht op reflectie en vernieuwing binnen én buiten de kunstensector.

TF on Tour

Diverse voorstellingen die te zien zijn op het Nederlands Theater Festival gaan tijdens het festival on tour naar andere steden in Nederland. Dit zorgt ervoor dat ook buiten Amsterdam de parels van het Nederlands Theater te zien zijn. Zie www.tf.nl voor meer informatie.Share |

Gerelateerde artikelen