TGA: Glazen speelgoed

24 oktober 2015, 09:20 | Jeroen

De New Yorkse regisseur Sam Gold maakt met Glazen speelgoed bij Toneelgroep Amsterdam zijn Europees regiedebuut.

Gold geldt als one of the hottest directors in New York en werkt zowel op Broadway als in het Off-Broadway circuit. Dit jaar won hij de Tony Award voor zijn regie van Fun Home. Glazen speelgoed, de klassieker van Tennessee Williams en één van de grootste stukken uit het wereldrepertoire, gaat op zo 15 nov in première in de Stadsschouwburg Amsterdam en is vervolgens te zien in theaters door het hele land.

Glazen Speelgoed

Amanda Wingfield wil niets liever dan een goede toekomst voor haar kinderen Tom en Laura. Maar Tom, die de kost van het gezin verdient in een schoenenzaak, heeft dichterlijke aspiraties en droomt ervan los te breken uit het benauwde gezinsleven. Laura is kreupel en leeft een teruggetrokken bestaan. Ze is even fragiel als de door haar gekoesterde verzameling glazen dieren. Om haar dochter te behoeden voor een uitzichtloos bestaan besluit Amanda een man voor haar dochter te zoeken. Ze vraagt Tom een collega uit te nodigen bij hen thuis. Jim, ooit de meest populaire jongen van de school, blijkt voor Laura geen onbekende te zijn. Zijn komst zet de verhoudingen binnen het gezin onder hoogspanning.

Tony Award

Sam Gold is vaste regisseur bij de Roundabout Theatre Company en regisseerde in New York met groot succes klassiekers als Oom Wanja en Look Back in Anger. Gold won dit jaar de Tony Award voor Best Direction of a Musical voor Fun Home en keert na Glazen speelgoed terug naar New York voor een enscenering van Othello met o.a. Daniel Craig en David Oyelowo.

Over Glazen Speelgoed

Ik was een tiener toen ik Glazen speelgoed voor het eerst zag. Mijn band met het stuk is nog even sterk als vroeger, maar heel anders. Indertijd voelde ik me erg aangesproken door de poëtische taal en de vernuftige vorm. Maar ik zie nu dat het net zo goed een erg naturalistisch stuk is. Met een grote subtiliteit en oog voor detail richt het de blik op een gezin in het St. Louis van de late jaren dertig. Mij interesseert het om tegelijk de poëtische taal én de banaliteit van de omgeving te onderzoeken. Ik kijk er erg naar uit om deze fragiele, onvervaarde en schroeiende autobiografische kijk van een kunstenaar op zijn eigen leven en gezin op het toneel te brengen.

Check hier de speellijst



Share |

Gerelateerde artikelen