Wish you were here: Louis Couperus

4 december 2015, 17:08 | Jeroen

De komende seizoenen zet Toneelgroep Amsterdam maar liefst drie romans van Louis Couperus op de planken. Een uitgelezen moment om een avond lang, uitgebreid over de schrijver te praten met Bas Heijne, Ian Buruma en Reggie Baay tijdens Wish you were here, Louis Couperus.

In de programmaserie Wish you were here stelt TA unieke avonden samen rond auteurs of thema’s die een prominente plek op het repertoire innemen. Na o.a. Tennessee Williams en William Shakespeare, staat deze editie Louis Couperus centraal. De komende seizoenen brengt TA met De stille kracht, Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan en De boeken der kleine zielen hulde aan een van Nederlands grootste schrijvers. Voor regisseur Ivo van Hove is hij een tijdgenoot die de existentiële onrust van de mens in prachtige, verontrustende verhalen heeft verwoord. Een schrijver die compromisloos en zonder moreel oordeel over seksualiteit, geweld en verstikkende sociale omgangsvormen schreef. Maar is dit ook zo?

Op maandag 7 december loodst gastheer Lex Bohlmeijer het publiek van Wish you were here, Louis Couperus door prikkelende bijdragen van drie gastsprekers en vertolken Aus Greidanus jr., Maria Kraakman, Dewi Reijs en Barry Emond enkele scènes uit De stille kracht. Zo plaatst Bas Heijne het werk van Couperus op persoonlijke wijze in de huidige tijd en laat hij zien dat thema’s als ontworteling en vervreemding nog steeds herkenbaar zijn. Ian Buruma spreekt over de Europese koloniale literatuur ten tijde van Couperus: hoe keken andere Europese schrijvers – zoals E.M. Forster met A Passage to India – in die tijd naar Azië? En Reggie Baay praat over het Nederlandse ‘kolonisatie-model’ dat ervoor zorgde dat de afstand en het onbegrip tussen kolonialen en gekoloniseerden in Indië rond 1900 zo onoverbrugbaar was, dat het vroeg of laat wel tot een dramatische ontknoping móést leiden.

De gastsprekers

Schrijver, essayist en vertaler Bas Heijne schreef in 2013 het essay Angst en schoonheid: Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen over zijn liefde voor het werk van Louis Couperus. Een jaar later werd het essay bekroond met de J. Greshoff-prijs. Heijne schreef eveneens het scenario voor – en is te zien in – de documentaire Louis Couperus: Niet te stillen onrust.

In zijn werk focust schrijver/journalist Ian Buruma zich op de Oosterse cultuur. In zijn boek Occidentalism: a short history of anti-Westernism beschrijft hij de stereotypes over het Westen vanuit het oogpunt van de niet-Westerse wereld.

Reggie Baay is gespecialiseerd in koloniale en postkoloniale literatuur en geschiedenis. Tussen 1985 en 2005 werkte hij als redacteur bij het tijdschrift Indische Letteren. Sindsdien schreef Baay meerdere romans met als thema het koloniale verleden van Nederland in Nederlands-Indië.

wish you were here, louis couperus | ma 7 dec | 20:30 | € 18 | stadsschouwburg amsterdam



Share |

Gerelateerde artikelen