Recensie: Onder de Streep van Jasper van Kuijk

20 maart 2016, 13:38 | Linda

Naast cabaretier is Jasper van Kuijk ook columnist. Ergens is het dus logisch dat hij tijdens zijn derde voorstelling, Onder de Streep, een boek schrijft. Wat moet je anders op de camping als je wifi niet werkt?

Het boek van Van Kuijk wordt een soort opsomming van feitjes. Van Kuijk is namelijk een nieuwsgierig figuur die alles wil weten. Als vader vindt hij het wel een goed idee om al zijn kennis op te schrijven zodat zijn drie kinderen niet opnieuw het wiel uit hoeven te vinden.

Verhalen

Maar Onder de Streep is meer dan een aantal feitjes op een rij. Als er iets is wat Van Kuijk kan, dan is het wel verhalen vertellen. Dat doet hij op een warrige manier, maar wel slim en beeldend zodat je blijft luisteren. Die verhalen gaan over de manier waarop de wereld zich “onherstelbaar verbetert”. Het menselijke ras weet inmiddels zoveel van wetenschap en heeft zoveel technologische stappen gezet, maar dreigt het zichzelf hier niet in te verliezen? Hoe aangenaam ons leven er ook op is geworden, worden we niet een beetje een slaaf van technologie? Hoe groot is het dilemma van het iemand al dan niet ‘ontvrienden’ op Facebook of hoe verloren we zijn zonder wifi.

Samenhang met gaten

Veel verhalen hangen dus goed samen en het blijft heerlijk om naar Van Kuijk te luisteren. Het gaat bij hem niet om de snelle lach, maar meer om slimme woordspelingen en het scheppen van sfeer. Hij zal je niet krom krijgen van het lachen, maar hij neemt je wel mee in zijn wereld. Daarbij was het fijn geweest als Van Kuijk duidelijkere keuzes had gemaakt. Het lijkt alsof hij teveel grappen in zijn voorstelling heeft willen verwerken. Ook pakt hij niet altijd door. Soms wordt het publiek een vraag gesteld, maar doet hij vrijwel niets met het antwoord. Hij lijkt wat meer samenhang te willen creëren door op drie momenten eenzelfde nummer te zingen (wat niet zijn sterkste kant is), maar hoe zeer het nummer ook bij het thema aansluit, het komt over als een verplichte oefening.

Ontdekken

Toch zit de voorstelling, en vooral het tweede deel, goed in elkaar. Van Kuijk spreekt over wetenschap en verwondering. Bijvoorbeeld, als er zo’n 30 stappen zijn om fugu (giftige kogelvis) klaar te maken, hoe is men er dan in hemelsnaam achter gekomen wat die stappen zijn? Daarmee is Onder de Streep een ode aan de onwetendheid geworden, want onwetendheid leidt tot nieuwsgierigheid en nieuwsgierigheid tot ontdekking en wat is er mooier dan zelf dingen te ontdekken?

Onder de Streep is nog t/m 7 mei te zien op verschillende plaatsen in Nederland. Zie de speellijst op de site van Jasper van Kuijk.



Share |

Gerelateerde artikelen