Wish you were here - Hugo Claus

19 april 2016, 08:33 | Jeroen

Geen jaar gaat voorbij zonder dat er in Nederland werk van Claus wordt opgevoerd – bij Toneelgroep Amsterdam dit seizoen zelfs twee: Een bruid in de morgen en Het jaar van de kreeft. Maar wat maakt Claus’ werk vandaag betekenisvol? Deze vraag wordt maandag 25 april uitgebreid beantwoord door Tom Lanoye, Suzanne Holtzer, Mark Schaevers en Yannick Dangre tijdens Wish you were here, Hugo Claus.

In de programmaserie Wish you were here stelt TA eenmalige avonden samen rond auteurs of thema’s die een prominente plek op het repertoire innemen. Na o.a. Ayn Rand, William Shakespeare en Louis Couperus, draait deze editie om kunstschilder, filmmaker, vertaler en bewerker, schrijver van meer dan twintig romans, duizenden gedichten, tientallen toneelstukken en meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied: Hugo Claus.

Maar wat maakt Claus’ werk vandaag nog betekenisvol? Een vraag die Lex Bohlmeijer op maandag 25 april voorlegt aan de centrale Wish you were here-gast van de avond: Tom Lanoye. ‘Hugo Claus is voor mij het grootste literaire fenomeen uit de Nederlandstalige Letteren sinds ze bestaan. Hij heeft in elk genre minstens één meesterwerk gemaakt. Zijn stijl en eruditie zijn van wereldniveau. De echte Grote Drie? Dat zijn uiteraard Willem Elsschot, Louis Paul Boon en Hugo Claus. Van minder naar meer.’, aldus Lanoye in het NRC. Naast Lanoye nemen ook Claus’ biograaf Mark Schaevers, zijn redacteur Suzanne Holtzer en de jonge auteur Yannick Dangre het woord. Schaevers houdt een lezing over de artistieke en intellectuele wisselwerking tussen Claus en Amsterdam; Holtzer richt zich op de rol die vrijheid speelde in het leven en werk van Claus en Dangre laat de veelzijdigheid van Claus aan bod komen, en hoe deze hem inspireert in zijn werk. Traditiegetrouw lezen acteurs uit het TA-ensemble nog niet eerder getoonde scènes – reken op een eigenzinnige selectie uit Claus’ veelzijdige repertoire – en wordt de avond afgesloten met een glas.

De gastsprekers

Tom Lanoye (1958) woont en werkt in Antwerpen, België en Kaapstad, Zuid-Afrika. Hij is een van de meest gelezen schrijvers van zijn taalgebied en heeft zich bekwaamd in bijna alle literaire genres, van poëzie tot korte verhalen, van satirische columns tot romans en toneel. Er is werk van hem vertaald in meer dan twaalf talen.

Mark Schaevers (1956) werkt als journalist voor het Belgische weekblad Humo. In 2011 stelde hij De wolken. Uit de geheime laden van Hugo Claus samen. In 2015 verscheen Orgelman, de biografie van de schilder Felix Nussbaum. Het boek werd bekroond met de Gouden Boekenuil en genomineerd voor de ECI Literatuurprijs.

Suzanne Holtzer is hoofdredacteur Nederlandse literatuur van De Bezige Bij en was jarenlang Claus’ redacteur.

Yannick Dangre (1988) debuteerde op tweeëntwintigjarige leeftijd met de roman Vulkaanvrucht waarmee hij de Debuutprijs in de wacht sleepte. Dangre debuteerde daarna ook succesvol als dichter. Zijn bundel Meisje dat ik nog moet werd genomineerd voor de C.Buddingh’-prijs en bekroond met de Herman De Coninckprijs. In 2012 verscheen zijn roman Maartse kamers, in 2014 een tweede dichtbundel Met terugwerkende kracht en in 2016 de roman De idioot en de tederheid.

wish you were here, hugo claus | ma 25 apr | 20:00 | € 18 / € 16,50 | stadsschouwburg amsterdam



Share |

Gerelateerde artikelen